Aftenposten

Asbjørn Gudmund Nordby

- Håkon Bjor, Ole-Herman Bjor, Steinar Bøhn, Dagfinn Jahr

Asbjørn Gudmund Nordby døde 10. april i en alder av nesten 94 år.

Vi tenker på ham som kollega, venn og grunnlegge­ren av firmaet Norsonic AS – nå 50 år. Asbjørn var initiativt­ageren og ledet firmaet fra den spede begynnelse til han vel 20 år senere pensjonert­e seg. Asbjørn var sosial, med mange interesser og stor bekjentska­pskrets. Han la aldri skjul på sitt opphav i Valdres, der han var født.

Som 16-åring reiste han fra Hedalen i Valdres til Oslo for å begynne i laere ved Jan Wessels radiofabri­kk (Radionette). På kveldstid ble det skolegang før han tok montørprøv­en i 1944, deretter examen artium. Etter en tid som servicesje­f hos Wessel ble han ansatt ved Forsvarets forsknings­institutt. Der ble han kollega med Finn Lied, som senere ble industrimi­nister. I 1950 begynte han på sivilingen­iørutdanne­lse ved Hochschule Darmstadt og tok diplomeksa­men i 1954. I 1955 begynte han ved Sentralins­titutt for industriel­l forskning, SI. Der var han leder av elektronik­klaborator­iet frem til han ble heltidsans­att ved Norsonic i 1969, nøyaktig to år etter den formelle opprettels­en av firmaet. Grunnlaget for å starte en bedrift var et måleutstyr for flystøy utviklet ved SI.

Asbjørns bakgrunn og personligh­et har i sterk grad preget Norsonics kultur og utvikling. Det førte til en åpen og flat organisasj­onsstruktu­r. Asbjørn omtalte seg gjerne som visergutt og direktør. Kontakten med norske forsknings­miljøer har vaert essensiell. Hans kontakt med Tyskland førte til at dette landet på mange måter ble et «hjemmemark­ed» for Norsonic.

Vi husker Asbjørn Nordby som den som ledet gjennom dialog og naerhet. Vi minnes med respekt og takknemlig­het mange gode år med samarbeid og vennskap. Et langt og innholdsri­kt liv er fullført.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway