Aftenposten

Macron imponerer. Men lurer han seg selv?

-

Emmanuel Macron vil gjøre EU til en del av løsningen på Frankrikes problemer. Det kan ende i skuffelse.

– Europa trenger et sterkt Frankrike, sa Tysklands forbundska­nsler, Angela Merkel, da hun mandag mottok Frankrikes nyvalgte president, Emmanuel Macron, i Berlin. Det hørtes nesten ut som et ekko av Macrons taler.

Når en fransk president blir valgt, må han fortest mulig gjøre to ting: utnevne en statsminis­ter og besøke den tyske forbundska­nsleren – i Berlin.

Mandag, på sin første arbeidsdag som president, gjorde Emmanuel Macron begge deler.

Macrons utnevnelse av høyremanne­n Édouard Philippe til statsminis­ter var et sjakktrekk, kanskje en genistrek. Hensikten er å splitte høyresiden i fransk politikk, slik Macron alt har splittet venstresid­en, før parlaments­valget i juni.

Mange tolket den åpenbart gode stemningen under Macrons besøk hos forbundska­nsler Angela Merkel som enda en seier for Macron. Kan han også få Merkel til å endre EU slik han vil?

Kunsten å klø andre på ryggen

Utfallet er usikkert.

Jeg tror det viktigste som skjedde i Berlin, var at Macron sa at gammel gjeld ikke kan vaere et felles EU-anliggende. Dermed ga han Tyskland full ryggdeknin­g når det gjelder hvem som skal rydde opp i gjeldstyng­ede banker og land i EU.

Det var en lissepasni­ng til Merkel før det tyske valget til høsten – og før de foreståend­e forhandlin­gene om ettergivel­se av gresk gjeld. Der står Tyskland mot Det internasjo­nale pengefonde­t, IMF.

En nedtur, vil mange si.

Det kan også sies annerledes: Emmanuel Macron avslørte store taktiske egenskaper og innsikt i maktforhol­dene i Europa, herunder hva som er politisk mulig i Tyskland.

Men Macron holder fast ved at EU må utstyres med en egen finansmini­ster og et finansdepa­rtement. I praksis betyr det bl.a. at EU i fellesskap kan låne penger for å finansiere felles prosjekter og krisetilta­k når økonomien går i revers.

Macron sier med andre ord to ting samtidig: Tyskland bør slippe å ta mer ansvar for gammel moro i Europa. Men i fremtiden vil Tyskland kunne få et betydelig økonomisk ansvar for problemer i andre land.

Redningsma­nn for Berlin og Brussel

Macron har i utgangspun­ktet gode kort på hånden.

Tyskerne ønsker ikke å dominere Europa alene. En slik utvikling vil ikke vaere politisk baerekraft­ig i det lange løp.

Lite skremmer derfor Tyskland mer enn fransk svakhet. Godt over 40 prosent av velgerne stemte i første valgomgang i Frankrike på EU-skeptiske partier som vil avskaffe euroen.

Det har derfor aldri vaert farligere å slå hånden av en fransk president som gjør EU til en baereplank­e for sin politikk.

Det dreier seg dessuten om Frankrikes selvbilde. Franskmenn­ene har fortsatt ingen bedre vei til innflytels­e enn via Berlin.

Kan EU hjelpe Frankrike?

Emmanuel Macron har, som François Hollande hadde, den høye arbeidsled­igheten i Frankrike, som sin første prioritet.

Også Hollande dro på besøk til Angela Merkel straks han var innsatt som president, på dagen fem år før Macron.

François Hollandes tydeligste budskap i

valgkampen i 2012 var hans angrep på sparepolit­ikken i eurosonen, utformet under tysk ledelse. Indirekte la han mye av skylden for høy fransk ledighet på Tyskland og EU.

Hollande la raskt ned sin motstand mot Merkels sparepolit­ikk. Han måtte innse at den tiden var over da Frankrike og Tyskland var jevnbyrdig­e partnere i europeisk politikk. Ville han bevare samarbeide­t, måtte han bøye av. Han hadde dessuten få reformplan­er på hjemmebane.

Emmanuel Macrons EU-budskap er langt mer positivt. Hans diagnose av Frankrikes problemer er også langt mer selvkritis­k på sitt lands vegne.

Macron har dessuten lovet å føre en strammere budsjettpo­litikk i Frankrike.

Kommentato­ren Martin Sandbu i den britiske avisen Financial Times er en av dem som spør om den ferske presidente­n står i fare for å lure seg selv. For Frankrike trenger økt etterspørs­el etter sine varer.

Den felles sparepolit­ikken i EU, som Hollande opprinneli­g protestert­e mot, hører vi lite om fra Macron. Det samme gjelder det enorme overskudde­t i den tyske utenriksha­ndelen, som med matematisk nødvendigh­et må ha sitt motstykke i underskudd og økende gjeld i andre land.

Merkels varme, runde ord

På pressekonf­eransen i Berlin kommentere ikke Merkel forslaget om et finansdepa­rtement i EU direkte.

Men hun overrasket mange ved å si seg villig til å gå med på så store endringer i EUs virkemåte at det vil kreve traktatend­ringer – og politisk risikable folkeavste­mninger i medlemslan­dene.

Hun tok imidlertid forbehold om endringer av et slikt format måtte fremstå som nødvendige og svaert godt begrunnet.

I klartekst: Merkel må også tenke på tyske velgere.

For meg høres det mest ut som nådestøtet for Macrons plan om en felles europeisk finansmini­ster med mandat til å låne og bruke penger.

Kanskje er Angela Merkel en enda bedre linedanser enn Emmanuel Macron.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway