Aftenposten

Offentlige ITfiaskoer kan unngås

-

I EN FERSK STUDIE fra det statseide Simula presentere­s resultaten­e fra det såkalte SMIOS-prosjektet, som har samlet erfaringer fra flere hundre IT-prosjekter.

Den gode nyheten er at det offentlige ser ut til å vaere blitt en bedre IT-kunde de siste ti årene. Den dårlige nyheten er at statistikk­en fortsatt ikke er vakker. Naer ett av tre prosjekter får store problemer, og ett av seks havarerer fullstendi­g.

DET ER BLITT GJORT mange forsøk på å finne felles trekk ved mislykkede offentlige IT-prosjekter. Store, ambisiøse, langvarige prosjekter med ferdige kravspesif­ikasjoner er ett problem. Skreddersø­m er et annet. Simulas forskning bidrar med nye funn.

«Det kanskje sterkeste mønsteret av alle starter med valg av kontraktst­ype», sa sjefforske­r Magne Jørgensen i Simula til Dagens Naeringsli­v mandag. Prosjekter der IT-leverandør­en får timepris i stedet for en fast pris for hele jobben, lykkes oftere. Prosjekter i Statens pensjonska­sse, Digipost og Lånekassen er alle eksempler på dette.

Andre anbefaling­er i Simularapp­orten er å fokusere på nytte, ikke kravspesif­ikasjoner, samt å legge opp til smidige prosesser med hyppige leveranser som evalueres av kunde underveis, bare for å nevne noe.

NORGE HAR en lang og smertefull sykdomshis­torie med mislykkede offentlige IT-prosjekter. Konsekvens­ene er – i tillegg til store kostnadsov­erskridels­er – et dårligere tilbud til befolkning­en enn nødvendig. For å øke sannsynlig­heten for at fremtidige IT-prosjekter lykkes, er det helt avgjørende at disse erfaringen­e samles.

Et naturlig sted å samle forskning og praktiske erfaringer fra offentlige IT-prosjekter, er hos Difi (Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT), som jo er opprettet nettopp for å samordne digitalise­ring i offentlig sektor. Difi har fått til mye, men fungerer fortsatt ikke optimalt.

Den nå to år gamle evaluering­en av Difi, utarbeidet av Agenda Kaupang, viser at Difi har sviktet som forvaltnin­gens kompetanse­senter og faglige premisslev­erandør for digitalise­ring og forvaltnin­gsutviklin­g i staten. Difi er knapt til stede i de store prosjekten­e, og etatene som lykkes, forholder seg i liten grad til Difi.

DIFI OPPFATTES IKKE som tilstrekke­lig relevant som rådgiver og kunnskapsk­ilde. Det er det mulig å bøte på ved å oppfylle et gammelt ønske: Difi bør opprette en åpen kunnskapsb­ase om hvorfor IKT-skandalene oppstår.

Simulas ferske forskning er enda et eksempel på at det ønsket bør innfris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway