Aftenposten

Grasrota krever ikke at LO støtter Rødt

- Andreas Christians­en Halse

Hver onsdag skriver Andreas C. Halse eller Anne Siri Koksrud Bekkelund om norsk politikk. Koksrud Bekkelund kritiserer høyresiden, mens Halse kritiserer venstresid­en. Andreas C. Halse er tidligere leder i Sosialisti­sk Ungdom. I dag jobber han med faglige rettighete­r og internasjo­nal politikk som daglig leder i Svenssonst­iftelsen. Årets LO-kongress er over. Et av temaene som alltid skaper debatt, er spørsmålet om pengebevil­gninger til politiske partier. Kongressen vedtok å støtte Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og SV i kampen for et nytt stortingsf­lertall og en ny retning for landet. Benkeforsl­aget om også å støtte partiet Rødt økonomisk, nådde ikke frem.

At Rødt er misfornøyd med å ikke få penger, er lett å forstå. Et vedtak i den retning ville ikke bare bety klingende mynt i kassen, men også innebaere en omfavnelse fra norsk fagbevegel­se, en omfavnelse som ville betydd mye for Rødt, som svaert gjerne ønsker å vaere et fagforenin­gsparti.

Når Rødts representa­nter i LO ikke nådde frem, er grunnen så enkel som at de ikke hadde flertall på kongressen. Basert på opphetet debatt en rekke steder i sosiale medier kan det imidlertid se ut som om Rødts aktivister forsøker å tegne et bilde av at arbeiderpa­rtifolk i LO har overkjørt et grasrotkra­v om å støtte partiet. Det er en historiefo­rtelling som har lite med virkelighe­ten å gjøre.

Ønsker å vaere fagforenin­gsparti

Partiet Rødt er faktisk veldig flinke både til å prioritere samarbeid med fagbevegel­sen og å få inn sine egne folk som tillitsval­gte. Partiets ønske om å vaere et fagforenin­gsparti og de relativt sett mange tillitsval­gte Rødt-medlemmene som finnes, er imidlertid ikke ensbetyden­de med oppslutnin­g i fagbevegel­sen. Snarere tvert imot.

Ifølge den siste medlemsund­ersøkelsen LO har gjort blant sine medlemmer, går det frem at Rødt har en oppslutnin­g på 2,4 prosent. Langt bedre enn partiet gjorde det i 2013, men en del dårligere enn partiet har gjort det på generelle målinger i det siste. Partiet har den siste tiden gjort opptil flere målinger på 3-tallet, med et foreløpig høydepunkt på 3,9 prosent. Hvis vi sammenlign­er med oppslutnin­gen i LO, kan det altså se ut som om partiet faktisk er underrepre­sentert blant LOs medlemmer. Og hadde det vaert opp til medlemmene i forbundene som organisere­r i privat sektor, ville partiet knapt eksistert (partiet har 1 prosent oppslutnin­g i Fellesforb­undet).

Ut fra sosiale medier kan man få inntrykk av at Rødt er underrepre­sentert i fagbevegel­sen. Virkelighe­ten er motsatt.

Mangler støtte blant LO-medlemmer

Tallene er strengt tatt ikke overrasken­de. Selv om partiet står naer fagbevegel­sen i en rekke enkeltsake­r, har partiet ikke akkurat troverdigh­et i naeringspo­litikken. Det er god grunn til å tro at den manglende evnen og viljen til faktisk å ville skape verdier, er en deal braker for mange LO-organisert­e.

Rødt har mange dyktige tillitsval­gte i norsk fagbevegel­se, og det tror jeg mange lever godt med. Men det er forskjell på å vaere godt likt og å vinne valg. Rødts utfordring (og for så vidt SVs) har aldri vaert mangelen på oppegående folk, men at når alt kommer til alt, er det få som tror politikken til partiet er det beste for å styre et land.

Kampen for å bruke LO-medlemmene­s penger på valgkampen til Rødt, ble også ført av folk som ikke er med i partiet selv. Argumenten­e handler om å dra Arbeiderpa­rtiet til venstre og at fagbevegel­sen må støtte hele venstresid­en.

Til syvende og sist må LO velge selv om disse argumenten­e etter hvert skal veie opp for Rødts manglende støtte blant LOs medlemmer. Når man imidlertid landet der man gjorde, var det ikke å kvele et initiativ fra grasrota. Tvert imot endte LOkongress­en på samme konklusjon som sine egne medlemmer.

Selv om Rødt står naer fagbevegel­sen i en rekke enkeltsake­r, har partiet ikke akkurat troverdigh­et i naeringspo­litikken

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway