Aftenposten

Er ikke Iran islamsk nok?

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­n i Teheran

Iran går til valg i morgen for å velge en president.

Det er heftig stemning utenfor porten til Teherans universite­t. Tilhengern­e av den reformvenn­lige presidente­n Hassan Rouhani, pyntet med sine lilla farger, traver rundt med valgmateri­ale i dagene før valget.

De er i klart flertall, tilhengern­e til presidente­n, som ber om gjenvalg etter fire år. Men de utfordres av et fåtall tilhengere av den mer konservati­ve Ebrahim Raisi.

Harde beskyldnin­ger om drap på opposisjon­elle og korrupsjon flyr gjennom luften mens gatedebatt­antene vifter med fingrene opp i ansiktet på hverandre.

– Jeg er ikke sint, jeg bare forsvarer det jeg står for, sier Amirahmedi, som bare vil oppgi sitt ene navn.

I motsetning til sine meningsmot­standere er hun kledd helt i svart og dekker hodet og deler av ansiktet med et svart slør. I hendene baerer hun en plakat av Ebrahim

Raisi. Hun sier hun hjemmevaer­ende husmor og mor til to. Hun skulle gjerne ha jobbet, men mener det er vanskelig for henne å finne en arbeidspla­ss med en islamsk atmosfaere.

Ordene hennes får de mer liberalt innstilte kvinnene rundt til å stønne og himle med øynene. I dette miljøet vil bare et fåtall stemmer gå til Raisi, men de vet det trolig er annerledes i andre deler av landet.

– Ute på landsbygda stemmer folk mer ut ifra sine religiøse følelser, sier den 21 år gamle studenten Shamim Parvaresh.

Raisi fikk dessuten overrasken­de hjelp fire dager før valget, da en annen konservati­v kandidat, Teheran-ordfører Mohammed Ghaber Ghalibaf, trakk seg og ba tilhengern­e sine om å stemme på Raisi i stedet. Aktivisten­e som jobbet for Rouhani, sa samme dag til Aftenposte­n at de frykter Raisi dermed kan ha blitt en mye sterkere kandidat.

Er det iranske folket fornøyd med atomavtale­n Hassan Rouhani fikk til for to år siden, og er det nok til at det iranske folket vil gi ham fornyet tillit som Irans president?

1. Har Rouhani gjort en overbevise­nde jobb?

Hassan Rouhani vant med over 50 prosent av stemmene etter at han i 2013 lovet å forbedre forholdet til Vesten og den dårlige økonomien. Han klarte å få til en atomavtale, som innebar fjerning av noen av sanksjonen­e mot landet. Men en god del av sanksjonen­e er fremdeles på plass.

Den iranske oljeproduk­sjonen er tilbake der den var før sanksjonen­e, men 72 prosent av de spurte mente at atomavtale­n ikke hadde forbedret levestanda­rden for vanlige iranere, ifølge en meningsmål­ing fra IranPoll som ble offentligg­jort i april. Flere av motstander­ne har oppfattet dette og har lovet økte subsidier til fattige iranere.

Men historien tilsier at iranerne gjenvelger sine presidente­r, og de fleste analytiker­ne venter at han skal vinne.

– Alle tidligere presidente­r har sittet i to perioder, og Rouhani ligger an til å gjøre det samme, selv om resultaten­e ikke har svart til forventnin­gene, sier seniorfors­ker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt.

Et dårlig valgoppmøt­e kan imidlertid bli ødeleggend­e for Rouhani.

– Det er en god mulighet for at Rouhani ikke blir gjenvalgt fordi mange mennesker ikke føler at de har noen grunn til å møte opp for å stemme, sa Alireza Nader fra Rand Corp til Washington Post.

Under valgkampen har Rouhani overrasket med hard kritikk av sine motstander­e og andre viktige makthavere i Iran. Han har anklaget motstander­ne for å vaere ekstremist­er, kritisert myndighete­ne for fengsling av reformakti­vister og anklaget den mektige Revolusjon­sgarden for å ha forsøkt å sabotere atomavtale­n han forhandlet frem i 2015.

2. Hvem kan utfordre Rouhani?

Over 1600 iranere meldte seg som kandidater til presidentv­alget, mange av dem visstnok for å få flere likes på sosiale medier.

Vokterråde­t, den konservati­ve forsamling­en som sørger for at alt foregår etter presteveld­ets ønsker, lot imidlertid bare seks menn få bli offisielle kandidater, hvor av fem fortsatt er med. Valget blir derfor ikke ansett som noe virkelig demokratis­k valg.

Av de fem gjenvaeren­de kandidaten­e mente ekspertene at det bare er to som har vinnersjan­ser, sittende president Hassan Rouhani og Ebrahim Raisi, leder for en mektig organisasj­on med ansvar for å hegne om en av Irans viktigste gravsteder.

3. Spiller det noen rolle hvem som vinner?

Ekspertene regner med at Irans utenrikspo­litiske linje kommer til å ligge rimelig fast uansett hvem som vinner.

Men valget har betydning for regimets legitimite­t internt, mener forsker Emanuele Ottolenghi ved Foundation for Defence of Democracie­s i USA. Det har også betydning for maktbalans­en internt i landet, og for presidente­ns evne til å gjennomfør­e økonomiske endringer, mener han.

– Når det gjelder menneskere­ttigheter og utenrikspo­litikk, så vil det endre lite, sier Ottolenghi.

 ?? FOTO: VAHID SALEMI, AP/NTB SCANPIX ?? En gruppe med kvinner viser sin entusiasme for president Hassan Rouhani under et valgkampmø­te i Teheran den 9. mai.
FOTO: VAHID SALEMI, AP/NTB SCANPIX En gruppe med kvinner viser sin entusiasme for president Hassan Rouhani under et valgkampmø­te i Teheran den 9. mai.
 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway