Aftenposten

– Gleden er ubeskrivel­ig

- LARS MOLTEBERG GLOMNES ARVE HENRIKSEN

– Det er ingen benådning eller soningsove­rføring, men en overføring til Norge, understrek­er utenriksmi­nister Børge Brende. «Takk til vår kjaere sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhe­t. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivel­ig!»

Det skrev moren til Joshua French, Kari Hilde French, i et blogginnle­gg i går kveld.

Hun kunne da glede seg over at statsminis­ter Erna Solberg og utenriksmi­nister Børge Brende på en pressekonf­eranse hadde offentligg­jort at sønnen er tilbake på norsk jord.

– French har gjennom åtte år sonet under svaert vanskelige forhold. Det har vaert en stor påkjenning for ham og hans naermeste. Vi er glade for at vi endelig har funnet en løsning, sa Erna Solberg på pressekonf­eransen.

Får helsehjelp i Norge

I går ettermidda­g ble det kjent at French er løslatt i Kongo, og han ankom Norge formiddage­n 17. mai.

– Det er ingen benådning eller soningsove­rføring, men en overføring til Norge, understrek­er utenriksmi­nister Børge Brende.

Brende sier Norge ikke på noen måte har betalt ut penger eller gitt løfter om bistand som del av beslutning­en kongolesis­ke myndighete­r har tatt.

35-åringen som har sittet i fangenskap i Kongo siden 2009, får nå helsehjelp i Norge.

– Han er nå tatt godt vare på av kvalifiser­t norsk helseperso­nell, sier Brende.

Har ingen dom i Norge

French ble i 2009 pågrepet og senere dømt til døden for blant annet medvirknin­g til drap på sjåføren Abedi Kasongo, våpenbesit­telse og spionasje.

I januar 2014 ble han dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i fengselet.

– Det er viktig å understrek­e at French ikke har en dom over seg i Norge, sa Brende på pressekonf­eransen og fortsatte:

– Den rettssaken French ble utsatt for i andre runde, etter Molands død, var en rettssak vi mente hadde store svakheter. Det er viktig for oss å hjelpe en norsk statsborge­r i en veldig krevende humanitaer og helsemessi­g situasjon.

Han sier tankene i dag saerlig går til de etterlatte etter Tjostolv Moland.

Takket moren

Solberg takket Kari Hilde French som i lengre perioder har vaert i Kongo og bistått sin sønn.

– Hennes innsats og omsorg for sin sønn har gjort inntrykk på oss alle. Løslatelse­n er basert på en anmodning fra norske myndighete­r. Vi er glade for fleksibili­teten kongolesis­ke myndighete­r har vist, sa statsminis­teren.

Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold hadde ikke fått snakket med French selv i går. I likhet med statsminis­ter Erna Solberg ville heller ikke han kommentere helsetilst­anden til French.

– Det er ikke naturlig for meg å kommentere helsen hans utover det vi har gjort ganske lenge. Han har hatt behov for helsehjelp langt utover det han kunne ha fått i Kongo. Derfor er han i de beste hender nå, sier han.

Hvor lenge og på hvilket sykehus French nå befinner seg, øn-

 ?? FOTO: MARTE CHRISTIANS­EN ?? Erna Solberg sier Joshua French er løslatt blant annet av hensyn til moren hans, som gjennom alle årene har kjempet for sønnens frihet.
FOTO: MARTE CHRISTIANS­EN Erna Solberg sier Joshua French er løslatt blant annet av hensyn til moren hans, som gjennom alle årene har kjempet for sønnens frihet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway