Aftenposten

Morens støtte uvurderlig

- LENE SKOGSTRØM

Åtte år satt Joshua French fengslet i Kinshasa i Kongo, med stadig mer forverret helse og flere sykehusopp­hold. Moren hans bodde der de siste årene for å støtte ham.

Joshua French var idømt fire dødsstraff­er og to livstidsst­raffer. Gjentatte forsøk på å få den norsk-britiske mannen overført til Norge lyktes ikke – før i går, da avtalen om å overføre French til Norge ble underskrev­et på den kongolesis­ke presidente­ns kontor.

I februar skrev utenriksmi­nister Børge Brende i et brev til Stortinget at det var gjort fremgang i arbeidet med å få Joshua French overført til Norge, men at benådning ikke lenger var like sannsynlig. Utenriksde­partemente­t arbeider nå videre sammen med kongolesis­ke myndighete­r for at Joshua French kan overføres til Norge på annet grunnlag, sa Brende da – og slik gikk det.

Det var i januar 2016 at nyheten kom om at French ville få saken sin vurdert på nytt, ifølge Kongos justismini­ster. Han hadde da kollapset i nyttårshel­gen på sin celle i Ndolo-fengselet i Kinshasa i Kongo og var så syk at han ble innlagt på sykehus, med tungt vaktoppbud.

Ifølge moren skal han ha vaert rammet av malaria.

– Jeg har dyp medfølelse med moren til Joshua French. Hun er innstilt på å gjøre alt for sin sønn, uttalte justismini­ster Alexis Thambwe Mwamba da til NRK.

Det ble nettopp morens engasjemen­t og tilstedeva­erelse i Kongo som gjorde så stort inntrykk på kongolesis­ke myndighete­r at de gikk med på å løse saken.

Moren flyttet til Kongo

En desemberda­g i 2013 pakket Kari Hilde French kofferten sin i leilighete­n sin på Lambertset­er i Oslo. Hun satte seg på flyet til Kongo for å feire jul med sønnen.

Men hun dro ikke hjem etter julefeirin­gen. Ti måneder senere var hun fortsatt i Kongo, og hun ble intervjuet av Aftenposte­n på telefonen i oktober 2014.

– Jeg blir her i Kinshasa til jeg får med Joshua hjem til Norge. Levende eller død, sa hun fra sitt nye hjem i Kinshasa.

Hver dag dro hun til Joshua, eller Josh, som de kaller ham i familien. Hun hadde med en kurv med litt mat, juice og en termos med te.

Kari Hilde French hadde sett for seg et annet pensjonist­liv. Alt ble forandret da sønnen Joshua og hans kamerat Tjostolv Moland ble arrestert og dømt til livsvarig fengsel for drap på sjåføren Abedi Kasongo. De ble også dømt for spionasje. Etter at Moland ble funnet død på sin celle i august 2013, ble French dømt til livsvarig fengsel for drap på kameraten.

– Joshua blir bare verre. Han er utsatt for en ekstrem belastning og har stressrela­terte lidelser, sa hun da.

– Jeg er redd for ham og vil vaere naer ham. Men hver dag er en lidelse for ham. Livet er blitt en lidelse. Det finnes jo grenser for hva et menneske kan tåle, sa moren.

Fakkeltog i Oslo

I november samme år gikk 300 mennesker i fakkeltog i Oslo til støtte for drapsdømte French, som da hadde sittet fengsel på sjette året. Blant initiativt­agerne var Hannah French, Joshuas søster.

Hun rettet i sin tale en henstillin­g til norske myndighete­r om å skifte strategi for å få broren hennes hjem. _

Myndighete­ne har sagt at de har jobbet med saken i fem og et halvt år. Det er på tide å bytte strategi, for det er åpenbart at de menneskene og den strategien de bruker ikke fungerer, sa Hannah French i talen sin. Også Kjell Magne Bondevik holdt appell.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway