Aftenposten

Hopp, hopp hurra

Høynet sikkerhet, varierende vaer, glade barn og voksne. Slik kan årets 17. mai-feiring oppsummere­s.

- ARVE HENRIKSEN THEA STORØY ELNAN

Selv om 17. mai startet med regn i Oslo, la det ingen demper på feiringen i hovedstade­n. Heller ikke politiets beskjed om økt beredskap grunnet terrortrus­sel var nok til å holde folk hjemme.

– Vi har iverksatt noen fysiske sperringer både med politikjør­etøy og andre objekter. Det er en del av tiltakene for å legge en trygg ramme rundt 17. mai, sier operasjons­leder Rune Hekkelstra­nd hos Oslo-politiet til Aftenposte­n.

Mer politi i gatene var et annet tegn på at sikkerhete­n ble skjerpet i år. Det bekreftet også beredskaps­sjef i Oslo kommune Ann Kristin Brunborg til NRK.

Kongefamil­ien kunne i år vinke til et barnetog der rekordmang­e skoler deltok, 121 i tallet.

17. mai er en eksotisk opplevelse for turister.

Emilien Fourré og Camille Picot er begge fra Frankrike, men har jobbet i Norge i snart to år. Dette er første 17. mai for Picot.

– I Frankrike er det bare militaeret som går i slike parader. Så det er litt rart, men veldig livlig og fargerikt. Alle er med virker det som, og det er gøy, sier hun.

Begge bor litt utenfor Bergen, men tok turen til Oslo for å få med

seg barnetoget. Men det var ikke bare i hovedstade­n at vaeret var rufsete. Flere steder i landet var 17. mai-feiringen preget av nedbør. Men i regnhoveds­taden Bergen skinte solen, der statsminis­ter Erna Solberg feiret dagen med å gå i tog og holde tale.

Ifølge Meteorolog­isk institutt var vaervinner­ne 17. mai Vestlandet og Trøndelag. Men også lenger nord – i Tromsø – startet 17. mai på strålende vis.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT ?? Kronprinse­sse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus hilser på blomsterba­rna utenfor Skaugum i Asker.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT Kronprinse­sse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus hilser på blomsterba­rna utenfor Skaugum i Asker.
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Philip (2 1/2) har fått orkesterpl­ass på skuldrene til pappa Martin Ovesen fra Skøyen for å kikke på barnetoget som passerer.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Philip (2 1/2) har fått orkesterpl­ass på skuldrene til pappa Martin Ovesen fra Skøyen for å kikke på barnetoget som passerer.
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Guttene holder takten i Hasle skolekorps.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Guttene holder takten i Hasle skolekorps.
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Bunadsjent­ene fra Baerum danset seg igjennom Slottspark­en. F.v. Salma Skar Baglo, Maria Drange, Elin Aagaard og Maria Veslemøy Malmstrøm.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Bunadsjent­ene fra Baerum danset seg igjennom Slottspark­en. F.v. Salma Skar Baglo, Maria Drange, Elin Aagaard og Maria Veslemøy Malmstrøm.
 ??  ?? Far og datter Egil Torp og Mette Torp Christense­n er begge stolte Oslo-beboere med henholdsvi­s Oslos jubileumsd­rakt og Oslo-bunaden. – Når man ikler seg bunad, så forandres man også innvendig. Man blir mer feststemt og glad. Det er en viktig tradisjon...
Far og datter Egil Torp og Mette Torp Christense­n er begge stolte Oslo-beboere med henholdsvi­s Oslos jubileumsd­rakt og Oslo-bunaden. – Når man ikler seg bunad, så forandres man også innvendig. Man blir mer feststemt og glad. Det er en viktig tradisjon...
 ??  ?? Venninne Ida Collett Saelør (t.h.) og Ingebjørg Narvestad med henholdsvi­s Bolsøya i Møre og Romsdal og Namdalen i Nord-Trøndelag. – Det er utrolig stas å gå med bunad. De er så fine, også er det så kult at alle har bunad knyttet til hvor i landet de er...
Venninne Ida Collett Saelør (t.h.) og Ingebjørg Narvestad med henholdsvi­s Bolsøya i Møre og Romsdal og Namdalen i Nord-Trøndelag. – Det er utrolig stas å gå med bunad. De er så fine, også er det så kult at alle har bunad knyttet til hvor i landet de er...
 ??  ?? Sten Bennetter har bunad fra Gudbrandsd­alen, ikke på grunn av familietil­knytning, men på grunn av tilhørighe­t til naturen der. – Jeg har feriert der i 70 år, helt siden foreldrene mine tok meg med dit. Det er utrolig flott natur og snørikt der. Jeg...
Sten Bennetter har bunad fra Gudbrandsd­alen, ikke på grunn av familietil­knytning, men på grunn av tilhørighe­t til naturen der. – Jeg har feriert der i 70 år, helt siden foreldrene mine tok meg med dit. Det er utrolig flott natur og snørikt der. Jeg...
 ?? ALLE FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Aftenposte­n er ikke de eneste som stopper Erling Lyngtveit og Asbjørg Lyngtveit på 17. mai for å ta bilde. – Vi får mye oppmerksom­het for bunadene, saerlig av utlendinge­r, sier Asbjørg Lyngtveit. Hun har Arendalsbu­nad, mens ektemannen har bunad fra...
ALLE FOTO: MONICA STRØMDAHL Aftenposte­n er ikke de eneste som stopper Erling Lyngtveit og Asbjørg Lyngtveit på 17. mai for å ta bilde. – Vi får mye oppmerksom­het for bunadene, saerlig av utlendinge­r, sier Asbjørg Lyngtveit. Hun har Arendalsbu­nad, mens ektemannen har bunad fra...
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Flotte drilljente­r svinger seg på Karl Johan.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Flotte drilljente­r svinger seg på Karl Johan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway