Aftenposten

Trumps mangel på hemninger og antenner er oppsiktsve­kkende

-

Trumps sparking av FBI-sjefen kan føre til riksrett og gir i alle fall en knusende historisk dom.

og løgner.

Det er her jeg feilaktig trodde at presidente­n Trump ville bli annerledes enn kjendisen og kandidaten.

Sparkingen av FBI-sjef James Comey ble først fremstilt som en konsekvens av dennes håndtering av Hillary Clintons epostsak i fjor. Trump hadde fulgt anbefaling­en fra sin justismini­ster, som lente seg på et notat fra visejustis­ministeren.

Dette viste seg som en avlednings­manøver. Selv Trumps pressetals­menn trodde det var slik det hang sammen. Så kom sjefen selv plutselig på skjermen og fortalte at nei da, han hadde bestemt seg for å sparke Comey uansett.

«Aktivt presidents­kap»

Trump unnskyldte sine forvirrede medarbeide­re med å si at det ikke var så lett å holde oversikt i hans «aktive presidents­kap», for så vidt en antydning til selvkritik­k, selv om det neppe var ment slik.

Dermed var det enda mer naerliggen­de å tro at presidente­n hadde sparket Comey for å svekke etterforsk­ningen av den såkalte Russland-saken, som fortsatt truer ham.

Nå viser det seg at Comey skrev et notat like etter en samtale med Trump i Det hvite hus i februar. Her refererer Comey at Trump tok opp FBIs etterforsk­ning av den tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiveren Michael Flynn, og sa «jeg håper du kan la dette fare».

Ikke pottetett juridisk

Dette er i det minste et indisium for at Trump sa opp Comey i mai for å hindre eller påvirke etterforsk­ningen av sin naere medarbeide­r Flynn.

Her er det snakk om et stykke informasjo­n som kan gi grunnlag for riksrett. Det snakkes åpent om et nytt Watergate i Washington D.C. nå.

Blir dette advokatmat, er det likevel mange spørsmål å stille: Var Trumps uttrykte «håp» i realiteten en inngripen i etterforsk­ningen – hinsides rimelig tvil? At Comey deretter ble sparket, styrker teorien.

På den annen side: Samtalen skjedde i februar, oppsigelse­n kom først i mai. Ingen anklager vil trekke presidente­n for riksrett uten tilnaermet pottetett bevismater­iale.

Det kan komme – i morgen eller på mandag. Ingenting tyder på at opprulling­en av saken er over. For eksempel kan Comey ha mer på lager.

Knusende historisk dom

Derimot er det alt nå temmelig klart at alle historiene rundt sparkingen av Comey vil prege Trumps presidents­kap og føre til en knusende historisk dom. Mangelen på hemninger og antenner er oppsiktsve­kkende.

Det kan også vaere like før sentrale medarbeide­re begynner å forlate Det hvite hus. Vel er dette attraktive jobber å ha, men de fleste har også en fremtid.

Og hvor langt strekker det republikan­ske partiets tålmodighe­t seg? Kan partiet, i egen interesse, bestemme seg for å blokkere presidente­ns politikk eller prøve å presse ham til å trekke seg? Ingen vet, i alle fall ikke jeg.

Mener jeg nå at Donald Trump likevel kan vaere gal, ond eller dum? Jeg forlater i alle fall den grunnlegge­nde hypotesen om det motsatte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway