Aftenposten

Watergate-skandalen

-

17. juni 1972 ble fem menn pågrepet under et innbrudd i Det demokratis­ke partiets kontorer i kontorkomp­lekset Watergate i Washington DC. De fem hadde forbindels­er til Det republikan­ske partiet. Opprulling­en av saken avslørte etter hvert en rekke lovbrudd begått av personer i Det hvite hus. Blant annet var opposisjon­en blitt avlyttet, og FBI, CIA og skattevese­net var blitt beordret til å etterforsk­e politiske motstander­e.

I august 1974 gikk president Richard Nixon av for å unngå riksrett.

som et forsøk på å motarbeide rettsvesen­et.

To er tidligere stilt for riksrett

Det er i så fall en handling som kan sørge for at Trump blir stilt for riksrett. Noe slikt har kun skjedd to ganger tidligere, og begge gangene endte presidente­n – Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1998 – med å bli frikjent. Richard Nixon valgte å trekke seg i 1974 for å forhindre at han ble stilt for riksrett.

Og det er nettopp Nixon den republikan­ske senatoren John McCain trakk frem da han i natt skulle beskrive hvor alvorlig situasjone­n er for Donald Trump akkurat nå.

– Jeg mener at dette ser ut til å ha kommet til et punkt der det er av samme størrelse som Watergate. Hver dag kommer det noe nytt, sa McCain i forbindels­e med at han mottok en pris i Washington, DC tirsdag kveld.

Han sa ikke at Trump burde stilles for riksrett, men det er det mange andre i USA som har gjort siden Comey-saken ble kjent.

Snakker høyt om riksrett

– Å be FBI om å droppe en etterforsk­ning er å motarbeide rettsvesen­et. Å motarbeide rettsvesen­et gir grunnlag for riksrett, skriver demokraten Ted Deutch, som sitter i Representa­ntenes hus.

– Riksrett er mulig. Å motarbeide rettsvesen­et var det som førte til at man begynte prosessen for å stille Nixon for riksrett, sier Ted Lieu, også han fra Representa­ntenes hus, i et intervju med KNX.

– Dette kan igangsette riksrettsp­rosesser, sier den demokratis­ke senatoren Richard Blumenthal.

Ifølge CNN er det nå 17 ledende politikere som har gått så langt som at de krever at Trump stilles for riksrett. Flere av dem tok til orde for denne løsningen før tirsdagens nyhet om Comeys angivelige notat.

Tynn suppe

Men jusprofess­or Jonathan Turley skriver i et innlegg i avisen The Hill at «Comeys notat inneholder null bevis for å tiltalte Trump». Han mener snakket om riksrett fortsatt baserer seg på en fryktelig tynn suppe.

Aksjemarke­dene er nervøse etter de siste lekkasjene om president Donald Trump. Dagens Naeringsli­v skriver at USA-børsene stuper, og at det er børsfall flere steder i verden.

Vladimir Putin sa på en pressekonf­eranse i går at han kan gi et opptak til Kongressen av møtet der Trump er anklaget for å ha avslørt strengt hemmelig etterretni­ngsinforma­sjon overfor Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov. Forutsetni­ngen er at USAs regjering godkjenner det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway