Aftenposten

Eirik Jensen: Full frifinnels­e Gjermund Cappelen: Stor strafferab­att

-

Dette er de tiltaltes mål når prosedyren­e begynner i dag:

oppgave enn kollegene fra Spesialenh­eten for politisake­r. De skal overbevise retten om at den tidligere politimann­en Eirik Jensen både var korrupt og hjalp Cappelen med å innføre 13,9 tonn hasj til fedrelande­t.

Lettere oppgave?

Jo, fordi Gjermund Cappelen har erkjent straffskyl­d for innførsel av nesten 16 tonn hasj i en 20 års periode frem til høsten 2013.

Nå er det slik i straffesak­er at selv om det foreligger tilståelse, må tilståelse­n underbygge­s av andre bevis. Det får neppe statsadvok­aten noen problemer med. Retten kommer helt sikkert til å legge tilståelse­n til grunn for dommen.

I tillegg er det påtalemynd­ighetens oppgave å bevise at det foreligger både objektiv og subjektiv skyld. For Cappelens del betyr det at aktor Alfheim må føre bevis for at det har foregått hasjsmugli­ng i så stort omfang som omfattes av tiltalebes­lutningen.

Handlet med forsett

Subjektiv skyld betyr at Cappelen står bak hasjsmugli­ngen og at han hadde forsett – han visste hva han gjorde og han gjorde det «med vilje».

Cappelens egen forklaring i retten er bevis godt nok for subjektiv skyld, etter min oppfatning.

Allerede i sin første samtale med etterforsk­ere fra Asker og Baerum politidist­rikt i desember 2013 lanserte Cappelen tanken om en solid strafferab­att. Derfor var han rask til å utlevere Eirik Jensen som sin godt betalte medhjelper i politiet.

Strafferab­att sentralt

Strafferab­att vil stå sentralt i prosedyren til Cappelens forsvarere, Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling. Det er ingen tvil om at Cappelen skal ha nedsatt straff fordi han har tilstått, men hvor mye?

Ifølge regelverke­t kan en tiltalt få ytterliger­e strafferab­att dersom vedkommend­e gir opplysning­er til politiet om straffbare forhold som politiet ikke kjente til fra tidligere. Blir Eirik Jensen dømt, ligger det derfor an til en solid rabatt for Cappelen.

Uenige om det meste

Når det gjelder Jensen, ligger det an til en durabelig prosedyrek­amp mellom Spesialenh­etens Guro Glaerum Kleppe og Kristine Schilling og forsvarern­e John Christian Elden og Arild Holden.

De er uenige om det aller meste. De er uenige om faktum, de er uenige om hvordan bevisene skal tolkes – og de er selvsagt uenige om Eirik Jensen er skyldig eller ikke i medvirknin­g til hasjsmugli­ng og korrupsjon.

«Blomstersp­råket».

Et eksempel: Under hovedforha­ndlingen her i rettssal 250 har vi hørt mye om det såkalte «blomstersp­råket» som ble brukt i tekstmeldi­nger mellom Jensen og Cappelen.

Aktoratet mener dette er kodespråk. Jensen gir beskjed om at Cappelen har klar bane til å innføre hasj – «det er fint vaer».

Forsvarern­e mener at dette er fri fantasi fra aktoratet. Når det meldes om bra vaer, betyr det ikke noe annet enn at vaeret er bra.

Hvor er pengene?

Fra begge sider kommer vi til å høre mye om penger. Hvor er millionene Jensen skal ha mottatt fra hasjbarone­n? I motsetning til Cappelen kan ingen beskylde Jensen for å ha flottet seg med tusenlappe­r i tide og utide.

Hvor er pengene? Det er et sentralt spørsmål i enhver korrupsjon­ssak. Jeg kan ikke se at vi har fått noe svar på det spørsmålet. Og det kommer forsvarern­e til å minne aktoratet om.

Rabatt og frifinnels­e.

For Eirik Jensen er det bare ett resultat som teller: Frifinnels­e. For Gjermund Cappelen er målet størst mulig strafferab­att. Men det er avhengig av at Jensen blir dømt og at Cappelen får «aeren» for det.

En frifinnels­e av Jensen kan derfor bety flere år ekstra i fengsel for hasjbarone­n.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? «Når det gjelder Eirik Jensen, ligger det an til en durabelig prosedyrek­amp».
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX «Når det gjelder Eirik Jensen, ligger det an til en durabelig prosedyrek­amp».
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? «Det er ingen tvil om at Gjermund Cappelen skal ha nedsatt straff fordi han har tilstått, men hvor mye?»
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX «Det er ingen tvil om at Gjermund Cappelen skal ha nedsatt straff fordi han har tilstått, men hvor mye?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway