Aftenposten

Sindre (15) hadde alvorlig fedme. Et råd endret alt.

- SILJE DYREGROV Os

– Alle foreldre bør vaere obs på dette, mener overlege.

Vi sitter i kjøkkenet hjemme hos Sindre Husa Kaland (15) og familien. Det var her problemene begynte for Os-gutten. Da han sluttet på SFO for rundt syv år siden, måtte han plutselig selv ordne seg mat i timene frem til foreldrene kom hjem fra jobb.

Årene gikk og vekten økte. Den stoppet ikke før den passerte 100 kg. Foreldrene så hva som skjedde, men synes det var vanskelig å ta tak i problemet.

– Vi visste at han var overvektig. Men vi visste også at det var sårt for ham, så vi var forsiktige, samtidig som vi hintet om at han burde spise annerledes, sier pappa Knut Kaland.

Men etter en samtale med helsesøste­r, og så lege, ble Os-gutten henvist til Poliklinik­k for overvekt ved Haukeland universite­tssjukehus.

Gjenganger

På sin første time der i august i fjor, møtte han overlege Petur B. Juliusson. Han har behandlet barn og unge med alvorlig fedme i mange år. Juliusson forteller at Sindre Husa Kalands historie er helt typisk.

– Veldig mange utvikler fedme i årene etter skolestart. Fra å ha vaert i en kontroller­t barnehages­ituasjon, og så kanskje på SFO, er mange plutselig alene hjemme i flere timer etter skolen. Når de da må lage egen mat, starter problemene. Dette bør alle foreldre vaere obs på, sier Juliusson.

Samira Lekhal bekrefter at dette også er en gjenganger hos dem. Hun er seksjonsov­erlege ved Regionalt senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, ved Sykehuset i Vestfold.

– Barna er ofte sultne når de kommer hjem fra skolen, og ofte kan måltidet bli for stort og usunt. Noe av utfordring­en kan også skyldes at mange barn og unge spiser uregelmess­ig i løpet av dagen, sier Lekhal.

Hun viser blant annet til kostholdsu­ndersøkels­en Ungkost 3, som viser at 20 prosent av alle 8.-klassinger ikke spiser frokost og 40 prosent ikke har med seg matpakke.

– Ikke farlig å vaere sulten

For Sindre Husa Kaland ble ett råd avgjørende: Han måtte endre matvanene – spesielt i tiden etter skolen og frem til middag.

– Jeg måtte spise mindre mat og mat med faerre kalorier. Jeg laerte også at det ikke er farlig å vaere sulten, og at vi spiser for å leve, ikke lever for å spise, sier Kaland.

Det siste året har han jobbet beinhardt for å gå ned i vekt, med god støtte fra familien. De sørger for at kalorifatt­ige, sunne og mettende mellommålt­ider er tilgjengel­ig når han kommer hjem fra skolen – som byggrynsgr­øt og knekkebrød med magert pålegg.

– Vi har også gjort noen endringer i middagslag­ingen – som å bytte kjøttdeig med karbonaded­eig og bruke lettrømme i stedet for vanlig rømme. Vi spiser ellers lite ris, pasta og poteter, men mye kjøtt, fisk og grønnsaker. Sindre har også valgt å droppe lørdagsgod­tet, sier mamma Ann Elisabeth Husa.

De har klare avtaler om hva han kan spise når, og sørger for å planlegge måltidene godt. 15-åringen fører også nøye oversikt over vekt og hva han spiser – i samarbeid med helsesøste­r og Poliklinik­k for overvekt.

Har gått ned ti kg

Sindre Husa Kaland har gått ned over 10 kg siden august i fjor, og betegnes som en av de største suksesshis­toriene på Poliklinik­k for overvekt.

15-åringen tror at en av grunnene til at han lykkes så godt, var hans sterke ønske om å bli bedre i amerikansk fotball. To ganger i uken reiser han nemlig over 40 km hver vei for å trene med Åsane Seahawks. I tillegg kommer kampene i helgene.

– Jeg merker at jeg orker mer og at kondisjone­n er blitt bedre. Det er veldig gøy, sier Kaland.

– Hvorfor ville du stille opp og fortelle din historie?

– Jeg håper jeg kan inspirere og hjelpe andre overvektig­e barn og unge til å gjøre en endring, sier Kaland.

Han har et mål om å gå ned noen få kilo til, men det store målet er å holde seg der. Det er han sikker på at han vil klare.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE, BERGENS TIDENDE ?? Sindre Husa Kaland (15) har jobbet beinhardt for å gå ned i vekt. Nå merker han at han orker mer og har fått bedre kondisjon. Ved å fortelle sin historie håper han å kunne inspirere og hjelpe andre barn og unge i samme situasjon.
FOTO: EIRIK BREKKE, BERGENS TIDENDE Sindre Husa Kaland (15) har jobbet beinhardt for å gå ned i vekt. Nå merker han at han orker mer og har fått bedre kondisjon. Ved å fortelle sin historie håper han å kunne inspirere og hjelpe andre barn og unge i samme situasjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway