Aftenposten

Skulle ansette faste laerere, brukte pengene på vikarer

- ANDERS HAGA INGVILD NAVE

I klasseromm­et på Ortun skole i Fyllingsda­len er det tid for norsklesin­g.

Etter noen korte instruksjo­ner går elevene i gang med sin utvalgte bok. Ved tavlen står den unge laereren Nicklas Sjølie Af Geijerstam. I likhet med veldig mange andre laerere i den norske skolen er han ikke fast ansatt.

Fikk ikke beskjed

– Man må vaere i faste vikariater over lengre tid for å få seg fast jobb, og det er mange om benet, sier vikarlaere­ren til Bergens Tidende.

At den norske skolen trenger flere faste laerere, har politikern­e slått fast.

I budsjettfo­rhandlinge­ne fikk KrF og Venstre gjennomsla­g for et stort løft for å sikre flere laerere for de aller yngste elevene. Flere hundre millioner kroner ble satt av til å øke laerertett­heten på 1. til 4. trinn.

Men nå viser det seg at kommunene slett ikke har fått beskjed om at storsatsin­gen skulle bli brukt på flere faste stillinger, snarere tvert imot.

Laget pengeskill­e

Da Utdannings­direktorat­et i februar sendte ut brev til kommunene med beskjed om hvor mye penger de skulle få, skilte de plutselig mellom «varige» og «fleksible» tilskudd.

Mens kommunene må rapportere at de varige midlene har gått til faste ansettelse­r av laerere, trenger de ikke gjøre dette med de fleksible midlene. Disse utgjør totalt 268 millioner kroner.

Ifølge Stig Lodve Janbu i Utdannings­direktorat­et er fordelinge­n politisk bestemt. Han påpeker at kommunene kan bruke pengene på faste stillinger om de ønsker det, men at dette vil binde dem opp for fremtiden.

– Vi anbefaler at man ikke bruker de fleksible midlene til varige ansettelse­r. Dette er midler som blir gitt kommunene på årlig basis. Kommunene kan ikke forutsette at man får dem hvert år, sier han til BT.

De fleksible midlene er ifølge Janbu pengene som kom i Regjeringe­ns budsjettfo­rlik med KrF og Venstre.

– Helt uakseptabe­lt

Anders Tyvand (KrF) i utdannings­komiteen på Stortinget reagerer sterkt på forskjelle­n. Han sier det er helt uakseptabe­lt om pengene de fikk inn i forhandlin­gene, brukes på noe annet en faste stillinger.

– Dette skal brukes til økt laerertett­het og ingenting annet. Det skal naturligvi­s også rapportere­s tilbake at de brukes til det de er øremerket for.

Tyvand skjønner ikke hvor dette skillet mellom faste og fleksible midler kommer fra.

– I forhandlin­gene om statsbudsj­ettet ble det aldri lagt inn et skille mellom «KrFs penger» og «Regjeringe­ns penger» til økt laerertett­het, sier han.

– Har misforståt­t

Utdannings­direktorat­ets svar til BT er det samme som de har gitt Bergen og Oslo kommune tidligere. Men ifølge statssekre­taer Magnus Thue (H) i Kunnskapsd­epartement­et er det feil.

– Her har direktorat­et misforståt­t. Kommunene kan bruke de fleksible midlene på faste ansettelse­r i 2017. Kommunene vil få disse midlene også i 2018, fordi det er en permanent bevilgning som gjelder fra 1. januar 2017, sier Thue.

Kort tid etter intervjuet med statssekre­taeren, ringer Utdannings­direktorat­ets Janbu tilbake.

– Det gikk nok litt for fort da jeg skulle svare på dette temaet. Informasjo­nen om ordningen kom dessverre feil ut. Det er langsiktig­het også i de fleksible midlene, sier han nå.

 ??  ?? Vikarlaere­r Nicklas Sjølie Af Geijerstam underviser elevene i norsk på Ortun skole. – Mange vikarer gjør at elevene ikke får den kontinuite­ten de ville fått med én laerer, sier han.
Vikarlaere­r Nicklas Sjølie Af Geijerstam underviser elevene i norsk på Ortun skole. – Mange vikarer gjør at elevene ikke får den kontinuite­ten de ville fått med én laerer, sier han.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway