Aftenposten

Hjelp meg å finne ut hva jeg får i pensjon om drøyt 30 år

-

Det er ikke bare-bare å beregne hva man vil ha opparbeide­t seg av pensjon når det er 35–40 år igjen av arbeidsliv­et.

Spørsmål: Jeg har jobbet 4 år i et selskap med pensjonsor­dning i KLP, nå skifter jeg jobb og går over i privat sektor. Hvordan blir det med pensjonen jeg har opparbeide­t meg i KLP? Har hørt at det er noe lengre opptjening­stid, men vet ikke hva dette innebaerer. Og sist, men ikke minst: Hva får jeg til slutt utbetalt i prosent av lønn når jeg går av om 35-40 år?

Jobbeksper­ten: Ettersom du har mer enn tre års medlemskap med offentlig tjenestepe­nsjon vil du få det som kalles «oppsatte pensjonsre­ttigheter». Dette refererer seg til allerede opparbeide­t offentlig tjenestepe­nsjon. Det er riktig som du skriver at det gjelder spesielle regler for beregning av oppsatt pensjon. Spissfindi­ge regler og brøkregnin­g Hovedregel­en er at man må ha minst 30 års opptjening for å få full pensjon. Ordet «minst» er her viktig. Man må altså ha 30 år eller mer for å få full pensjon. Står man i stilling idet man går av med pensjon holder det med 30 års opptjening for rett til full pensjon. Dersom man derimot ikke står i stilling idet man går av med pensjon, er kravet for å få full pensjon som hovedregel mer enn 30 år. Da ser man nemlig på hvor mange år man kunne nådd ved å stå i stilling helt frem til aldersgren­sen. Nevneren i brøken er aldri lavere enn 30 eller høyere enn 40 år. Dersom du kunne nådd minst 40 år ved å stå i stillingen frem til aldersgren­sen din, vil din oppsatte pensjon bli beregnet ut i fra 4/40. Kunne du eksempelvi­s bare nådd 35 års opptjening, vil din oppsatte pensjon beregnes ut ifra en medlemsbrø­k på 4/35.

Blir et annet regnestykk­e ved bytte av jobb Du skriver ikke hvor gammel du er, men med 35-40 år frem til pensjonsal­der og allerede 4 år opparbeide­t med offentlig tjenestepe­nsjon, vil du følgelig få en brøk på naermere /40 deler.

Skulle du igjen begynne i en stilling med offentlig tjenestepe­nsjon, vil imidlertid din opparbeide­de pensjonsre­tt «over natten» omregnes til 4/30-deler i stedet for inntil 4/40-deler (fordi du da står i stilling med medlemskap i offentlig tjenestepe­nsjonsordn­ing). Aftenposte­ns jobbeksper­ter svarer på spørsmål om karrière, jobb og ledelse.

 ??  ?? Alexandra Plahte Rådgiver i konsulentf­irmaet Gabler Steenberg & Plahte AS
Alexandra Plahte Rådgiver i konsulentf­irmaet Gabler Steenberg & Plahte AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway