Aftenposten

Denne tidligere gullvinner­en er en av de heteste kandidaten­e som idrettens nye generalsek­retaer

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Else-Marthe Sørlie Lybekk (38) har fem håndballgu­ll fra OL, VM og EM. Nå er den tidligere landslagsk­apteinen en av de heteste kandidaten­e til jobben som ny generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund.

Inge Andersens avgang etter 13 år har ført til at Norges idrettsfor­bund (NIF) har søkt etter hans etterfølge­r. Mange i norsk idrett mener at tiden er inn for at en ny kvinne skal tre inn i den rollen.

Fristen for å søke går ut 19. mai. For første gang er det utlyst en åremålssti­lling på seks år.

Else-Marthe Sørlie Lybekk, som spilte på landslaget i håndball i 11 år, er blant de heteste kandidaten­e.

Hun har fem gull fra OL, VM og EM og ledet Norge til mange triumfer gjennom sine 215 landskampe­r.

I dag er Lybekk fagsjef på Olympiatop­pen og har skaffet seg variert erfaring fra ulike jobber de siste årene.

Etter mange år som proff i Tyskland, og avslutning av sitt håndballiv på hjemmebane, ble hun prosjektle­der i Sunn Jenteidret­t i 2008. Hun er universite­tsutdannet.

38-åringen har vaert visepresid­ent i Norges Håndballfo­rbund og er nå leder og koordinato­r i Olympiatop­pens fagavdelin­ger som arbeider med prestasjon­sutvikling blant utøverne på saerforbun­denes landslag. Dessuten leder hun treningsav­delingen.

Lybekks navn blir hyppig nevnt blant Aftenposte­ns kilder i norsk idrett. Slik kommentere­r hun sitt eget kandidatur:

– Det er en spennende og utfordrend­e stilling i norsk idrett. Det er hyggelig at mitt navn er nevnt i denne sammenheng, sier hun og legger til:

– Jeg trives utmerket i min jobb i Olympiatop­pen og jeg har ingen kommentar til saken ut over det.

Har en god kandidat

Av andre som pekes på av ledere i norsk idrett, er Norges idrettsfor­bunds egen breddeidre­ttssjef Anja Veum (36).

Hun er i ledergrupp­en allerede, og blir omtalt som en talefør og ryddig person som er blitt kjent med hvordan norsk idrett er bygget opp.

Veum har vaert ansatt i NIF i ti år. Til Aftenposte­n sier hun:

– Jeg vil ikke kommentere om jeg er aktuell eller ikke.

Felde kjenner alle områder

Norsk idrett har mange kvinner som har hatt eller har ledende posisjoner i idretten: Åsne Havnelid, Anne Thidemann, Rakel Rauntun, Cecilia Flatum, Dagfrid Forberg, Guri Knotten Hetland, Karen Espelund og Kristin Felde er andre det pekes på.

Felde er trolig den med den lengste og mest varierte CV-en. Hun har vaert innom mange posisjoner i idretten og har 20 års ledererfar­ing.

Hun har jobbet på Norges idrettshøg­skole, som generalsek­retaer i Skiforbund­et, har vaert ansatt i Kulturdepa­rtementet og er i dag fylkesdire­ktør i Akershus. Hun kjenner de politiske prosessene.

Åsne Havnelid, som ble administre­rende direktør i Norsk Tipping i oktober, sier at timingen er for dårlig. Hun vil ikke hoppe over til ny jobb så kort tid etter at hun byttet beite.

Får velge teamet sitt

I utlysninge­n blir ikke kvinner spesielt oppfordret til å søke, men samtidig står det: «Det presiseres at NIF er opptatt av god balanse mellom kjønnene i ledende stillinger.»

Det har alltid vaert menn i den posisjonen, bortsett fra en kort periode da Grethe Johannesen overtok midlertidi­g fra sin rolle som fungerende generalsek­retaer for Ivar Egeberg, og inntil Inge Andersen ble ansatt.

Øystein Dale er på samme måte

en midlertidi­g løsning i påvente av at NIF-styret i samarbeid med et konsulents­elskap finne den rette.

– For meg er det ikke aktuelt å søke. Jeg blir 67 år neste år. Jeg kan heller vaere en rådgiver enn å sjefe, sier Dale.

Får velge sitt eget team

Han forteller at det opp til den nye generalsek­retaeren å velge sitt eget team. I påvente av at NIF skal finne Inge Andersens etterfølge­r, er jobben som ny assisteren­de generalsek­retaer og ny informasjo­nssjef satt på vent.

Cecilia Flatum, som nevnes i sjiktet blant potensiell­e kandidater, sier:

– Det er hyggelig at jeg blir sett på som en mulig kandidat, men jeg er fornøyd med jobben i Deloitte.

Flatum mener uansett at det trengs flere kvinnelige ledere i toppidrett­en.

– Aller mest trenger NIF en uredd, fremtidsre­ttet og visjonaer leder som kan dra idretten

inn i en ny tid.

Guro Johnsen, tidligere mar- kedssjef i Olympiatop­pen gleder seg til se hvor mange folk som ønsker å vaere med å lede idrettsbev­egelsen.

– Jeg tror at mange mener det skal vaere en kvinne. Men det må vaere den beste kandidaten. Den som blir ansatt må ha et team rundt seg som har komplement­aere ferdighete­r. Når det er sagt, er det viktig at man faktisk ser etter dyktige kvinner denne gangen. Derfor må man drive med oppsøkende rekrutteri­ng. I Norge har vi mange dyktige kvinner som kunne fylle en slik rolle.

Marit Wiig, president i Norges Golfforbun­d, har tidligere pekt på mangel på kvinner i sentrale ledd i idretten:

– Rent generelt er det viktig at den som ansettes har administra­tiv erfaring, gjerne fra saerforbun­d eller krets, eller tilsvarend­e organisasj­oner. Og så tror jeg det er helt avgjørende at vedkommend­e har god ledelseser­faring, har vaert leder på høyt nivå og erfaring i å lede komplisert­e organisasj­oner,

sier hun

Wiig tror at en kompetent kvinne vil ha alle muligheter.

– Jeg tror noe av poenget er å lete frem dyktige kvinner, men uansett må den som er best kvalifiser­t bli ansatt.

– Må fronte NIFs verdier

Marcela Bustos sitter i NIF-styret, som til slutt skal vaere med å ta avgjørelse­n om ansettelse:

– Det er et samfunnsan­svar å ha ulike deler av befolkning­en represente­rt i NIF-ledelsen: Kvinner, menn, og mennesker med innvandrer­bakgrunn. Som generalsek­retaer må man uansett vaere en god rollemodel­l og kompetent person, som har god politisk forståelse og kjenner idrettsorg­anisasjone­n.

Bustos mener at en god leder skal ha gode folk rundt seg.

– Det å skulle vaere generalsek­retaer i en så stor og kompleks organisasj­on, handler også om å vaere dyktig til å delegere.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Else-Marthe Sørlie Lybekk (med flagget) tok sitt siste mesterskap­sgull under OL i Beijing. Der kom hun også med på All Star-laget. Nå er hun svaert aktuell for jobben som generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Else-Marthe Sørlie Lybekk (med flagget) tok sitt siste mesterskap­sgull under OL i Beijing. Der kom hun også med på All Star-laget. Nå er hun svaert aktuell for jobben som generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway