Aftenposten

Bergen – Norges morsomste fotballby

Er det noe sted i Norge at fotball er viktig, så er det i Bergen. Det aller viktigste er å vinne 16. mai-kampen. Og når det blir 5-0…

- åKommentar Ola Berhus Kommentato­r

Der klubber flest hvert eneste år opplever at nye spillere ikke slår til, har Brann lykkes med omtrent alle

Det har hendt–altfor ofte–at Brann-spillerne har lusket rundt 17. mai med bøyde nakker og blitt pepret med spydighete­r. Men noen ganger, som i år, ble de båret rundt på en sky av godord.

Det er i Bergen det mest spennende skjer i norsk eliteserie. Når 17 000 bergensere, inklusive regjerings­sjefen, synger om gull, må kanskje vi andre våkne også. Men trønderne er neppe redde. Ennå.

Slik bygges et lag

Men uavhengig av alt som vil og kan skje: Bare det at Brann bekrefter slagkrafte­n fra i fjor–og vel så det–er en oppmuntrin­g som norsk seriefotba­ll sterkt trenger.

Det som i fjor vår så ut som et kompakt, trygt forsvarsla­g, ble senere i sesongen såpass kvast også i angrepsspi­llet at det ble sølv til slutt.

Vi som driver og surrer med kommenteri­ng, har sjelden mange riktige tips å skryte av. I hvert fall ikke jeg. Men jeg bryster meg litt for at jeg allerede etter et par kamper i fjor vår fastslo at Brann var blitt et skikkelig fotballag. Et kompakt, bevisst kollektiv.

En vinter har gått, og nå er det Brann som lager flest mål av alle.

Selv om resultater ikke forteller alt om det arbeidet som utføres i en klubb, i hvert fall ikke på kort sikt, så må det utvilsomt vaere mange gode dagsverk som utføres på Brann Stadion. Byggmester Lars Arne Nilsen vet tydeligvis å konstruere lag, bit for bit, slik at det som reises oppå den solide forsvarsmu­ren, blir både spennende og nyskapende.

Eksempelet Braaten

Det er påfallende hvordan Brann har sikret seg spillere som utfyller hverandre og laget. Vi øyner sjefsspeid­er Lars Tjaernås’ grundige faglighet. Der klubber flest hvert eneste år opplever at nye spillere ikke slår til, har Brann lykkes med omtrent alle.

Kroneksemp­elet er Daniel Braaten. Var ikke han ferdig, gammel, sedat og trøtt av fotballdag­e?

Nei, Braaten har aldri vaert noen av delene. Han har bare ikke brukt hele sin kapasitet hele tiden.

Det gjør han ikke på Brann-treningene heller, hører vi. Ikke når det spilles ball. Men Braaten er mer ivrig enn noen når det skal legges inn frivillige fysiske økter i tillegg. Han går foran, som på banen i kamp.

Den Daniel Braaten vi ser i Brann nå, er like rask, teknisk og smart som alltid. I tillegg er fysikken styrket, og han var litt av en kjempe før også.

Der nede på bunnen

Det finnes ikke artigere lag i Norge enn Brann, akkurat nå.

Det må også Rosenborg innse. Tapet mot Tromsø foran et fullsatt Lerkendal må ha irritert veldig, og ikke bare på tribunen. Det skal trolig Lillestrøm få merke under 100-årsmarkeri­ngen lørdag.

Dette Lillestrøm er i likhet med Viking tydelig merket av tabellpres­set. Viking har store økonomiske problemer, men det var få som trodde det ville gå SÅ dårlig. Når det gjelder Lillestrøm, kan vi snakke om en normaltils­tand. Et eventuelt nedrykk i år vil vaere som et langtidsva­rsel som slår inn.

I år spillersta­llen fylt opp med folk fra lavere divisjoner, og da legges det også til rette for nedrykk. Før eller senere må en så nedslitt klubb finne seg i å rykke ned for å samle seg, bygge opp igjen og kanskje komme tilbake.

Som arbeidsgru­nnlag har LSK en fotballkul­tur som fortsatt får fem og et halvt tusen mennesker til å trosse øsregnet og se på et lag som taper og taper på hjemmebane.

16. mai var det nesten like mange på kamp i Lillestrøm som i Oslo og Drammen. Ser vi bort fra Bergen og Trondheim, virker det som om 16. mai bare er en vanlig dato, ikke en «fotballens festdag».

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL, BERGENS TIDENDE ?? Steffen Lie Skålevik (t.v.) og Torgeir Børven hadde en fin dag i 17. mai-toget i Bergen.
FOTO: MARITA AAREKOL, BERGENS TIDENDE Steffen Lie Skålevik (t.v.) og Torgeir Børven hadde en fin dag i 17. mai-toget i Bergen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway