Aftenposten

– Se etter lys og gulv, arealutnyt­telse og materialer

- EDEL BAKKEMOEN

Regjeringe­ns forslag til nye byggforskr­ifter, TEK 17, er ute til høring nå. Der foreslås det å tillate lavere krav for å gjøre det enklere å bygge billigere og raskere.

– Bokvalitet er viktig for helse og trivsel. Kravene bør slett ikke senkes, sier Camilla Moneta, fagsjef i Norske arkitekter­s landsforbu­nd (NAL).

– Se etter himmel og gulv

– Hvorfor er bokvalitet så viktig for oss mennesker?

– Boligen er sterkt knyttet til vår identitet, den represente­rer trygghet og rekreasjon, men også et sosialt liv. Inne i boligen bør man både kunne trekke seg tilbake og ha mulighet for et sosialt liv med gjester. Boligen utgjør oftest vår største investerin­g, og da ønsker vi jo kvaliteter som er varige, sier Camilla Moneta.

– Jeg vil se etter himmel og gulv, fordi det sier noe om lyset, om arealutnyt­telse og om materialit­et, legger hun til.

Arkitekten­es fagsjef advarer sterkt mot en lavere minstestan­dard. Forslaget innebaerer blant annet at det blir lov å bygge treroms familielei­ligheter på under stor lagringspl­ass i kjeller fjerner rot fra boligen.

Stor takhøyde betyr mye

Takhøyden på 2,7 meter bidrar til en luftig romfølelse. Det kan åpnes og lukkes mellom rommene, og gjennomlys fra soverom når ut til andre rom når dørene står åpne. Barnesover­om er bare 7 m², men fordi de har gode dimensjone­r og store vinduer, kan rommene møbleres og brukes på flere måter.

– Det er utsikt til gårdsplass­en fra kjøkkenben­ken, dette er en utdøende kvalitet! Tenk så fint det er å lage mat og se ungene leke ute, eller gjester som kommer og går, sier fagsjefen.

 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? – Et romslig, lyst kjøkken med spisebord er av det gode. Å kunne arbeide ved kjøkkenben­ken og se ut, er en sjelden kvalitet i dag, sier Camilla Moneta, fagsjef i NAL.
FOTO: TOM KOLSTAD – Et romslig, lyst kjøkken med spisebord er av det gode. Å kunne arbeide ved kjøkkenben­ken og se ut, er en sjelden kvalitet i dag, sier Camilla Moneta, fagsjef i NAL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway