Aftenposten

Pasientens biologi

-

Presisjons­medisin er målrettet diagnostik­k og behandling tilpasset pasientens biologi. Utprøvende behandling er ny pasientbeh­andling som gis innenfor rammen av et forsknings­prosjekt for å studere effekter og bivirkning­er.

Forfattern­e er arrangør av konferanse­n «A Nordic Model for Personaliz­ed Medicine» i Oslo 19. mai som samler skandinavi­ske aktører til tverrfagli­g samarbeid. Plenumsses­jonene blir strømmet på nettsidene til Bioteknolo­girådet.

studier i andre land.

Vi må ha førsteklas­ses løsninger for datasikker­het og personvern. Utvikling av presisjons­medisin krever analyser av store datamengde­r. Dette innebaerer at vi må dele sensitive pasientopp­lysninger, også internasjo­nalt. Det er en forutsetni­ng at vi prioritere­r personvern­et og utvikler gode IT-systemer for forsvarlig datatilgan­g.

Vi må invitere pasientene til reell brukermedv­irkning. Pasientene­s tillit er helseforsk­ningens viktigste valuta. Pasientene må møtes med åpenhet om hvordan forskninge­n foregår og inviteres til dialog. Det er viktig at de forstår hva de samtykker til, også usikkerhet om effekt og risiko. Pasientene må få informasjo­n om hva helsedatae­ne deres brukes til, og de må fortløpend­e kunne velge hvilke prosjekter de ønsker og ikke ønsker å delta i.

Vi får det ikke til alene

Stadig flere krefter fra forskning, klinikk, industri og myndighete­r ønsker å samarbeide om morgendage­ns presisjons­medisin. Det er nødvendig at beslutning­stakere på alle nivåer i Norden, fra helseforva­ltning til regjeringe­r, blir med på satsingen − til det beste for forskninge­n og aller viktigst, for de nordiske pasientene.

Bjørn Erikstein, direktør ved OUS og leder for NRI-networks

Ola Myklebost, professor ved UiB og leder for Norsk Kreftgenom­ikkonsorti­um

Ole Johan Borge, direktør i Bioteknolo­girådet

Steinar Aamdal, seksjonsov­erlege Prof. em., OUS og UiO

Sameline Grimsgaard, professor UiT/UNN

Heidi Beate Bentzen, stipendiat, UiO Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster

Eivind Hovig, forsker ved OUS og professor ved UiO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway