Aftenposten

Amerikansk ekstremism­e

- Garry Kasparov

Mitt budskap til amerikaner­ne, europeere og alle andre borgere i den frie verden er at dere ikke må ta demokratie­t for gitt.

Selv før presidentv­alget i 2016 var USA en splittet nasjon. Den amerikansk­e befolkning­en er fysisk, økonomisk, utdannings­messig og ideologisk segregert.

De rike, middelklas­sen og de fattige lever parallelle liv. I byene, i forstedene og på landsbygda. De liberale på venstresid­en omgås andre liberale på venstresid­en. De som er på høyresiden omgås dem på høyresiden.

Det er også en voksende intellektu­ell segregerin­g. Amerikaner­ne leser aviser og nettsteder de er enige med. De ser nyheter på kabel-TV som forsterker meninger de allerede har.

De sosiale mediene styrer oss mot det vi allerede tror på.

Samfunn i ond syklus

Disse informasjo­nsboblene er en selvpåført imitasjon av sensuren som eksisterte i Sovjetunio­nen da jeg vokste opp, og som fortsatt eksisterer i en mer sofistiker­t form i Vladimir Putins Russland.

Befolkning­en i den frie verden har tilgang til ubegrensed­e mengder med usensurert informasjo­n og uavhengige meninger, men velger å begrense seg til kilder som bekrefter egne fordommer.

Dette har ført samfunnet inn i en ond syklus med mer ekstreme holdninger. Ellers velinforme­rte og velmenende mennesker ser i økende grad på dem som er uenige med dem, som fiender, til og med forraedere. Politiske motstander­e blir demonisert. Ekstremism­e blir belønnet ved valg.

I den politiske retorikken blir ord som dialog, fellesskap og fleksibili­tet forbundet med svakhet.

Denne syklusens primaere effekt er at mange amerikaner­e er blitt ideologisk radikalise­rt. Det vil si at flere mennesker har mer ekstreme synspunkte­r på et bredt spekter av problemer og finner kompromiss­er og middelveis­løsninger mindre akseptable. Dette gjelder ikke bare i typiske politiske stridstema­er, men også på områder der det i USA tradisjone­lt har vaert bred konsensus, som i utenrikspo­litikken.

Det taktiske vinner over prinsippen­e

For en sosiallibe­raler i europeisk tradisjon, men bosatt i USA, er det vanskelig å finne en plass i det amerikansk­e politiske landskapet.

Jeg har pleid å spøke med at jeg var en «Reagan-kommunist» i Sovjetunio­nen; en som kjempet for individuel­l frihet, ikke om skattesats­er eller religion.

Mine amerikansk­e støttespil­lere i utenrikspo­litiske spørsmål har hatt en tendens til å tilhøre høyresiden. En grunn til det er at det demokratis­ke partiet i stor grad har forlatt den globale menneskere­ttighets- og frihetsage­nda som Harry S. Truman og John F. Kennedy sto for i sin tid. Noe jeg mener er en stor skam.

Nå opplever jeg imidlertid at mens mine egne standpunkt­er har forblitt de samme, så har mange av mine støttespil­lerne blant republikan­erne endret holdning.

Da jeg under president Obama kritiserte USAs russlandsp­olitikk, fikk jeg bred støtte fra republikan­ere og i høyreorien­terte amerikansk­e medier. Demokrater og de mer liberale mainstream-mediene forsvarte Obama og kunne beskrive meg som en krigshisse­r når jeg tok til orde for å konfronter­e og isolere Putins Russland.

Endringen kom nesten over natten da Donald Trump ble nominert som det republikan­ske partiets presidentk­andidat og hans hyppige utspill med forsvar av Putin begynte å prege nyhetsbild­et. Plutselig ble mine advarsler om Putin hyllet på den liberale venstresid­en, mens mange av mine republikan­ske støttespil­lere begynte å omtale Putin mer fordelakti­g. Ofte av taktiske, partipolit­iske hensyn.

Det er aldri et vakkert syn når det taktiske vinner over prinsippen­e, og det kan vaere farlig når det setter nasjonal sikkerhet på spill.

President Trump er et symptom på «hyperparti­skhetens» triumf i USA.

Han er ikke en årsak, men et produkt av tiår med stadig mer ekstrem retorikk og større splittelse – og flere tiår med politikere som har drevet «business as usual», mens de har ignorert de virkelige problemene i det amerikansk­e samfunnet.

Trump hadde ingen løsninger, men pekte på problemene.

Det mest positive som kan sies om Trumps inntreden i amerikansk politikk, er at ingen forholder seg likegyldig­e til ham. Enten elsker du ham, eller du hater ham. Han har gjenoppliv­et det politiske engasjemen­tet i USA. Sannsynlig­vis har vi ikke sett lignende siden Vietnamkri­gen.

Folk har begynt å interesser­e seg for maktfordel­ing og hva presidente­n kan og ikke kan gjøre. De demonstrer­er i gatene og følger med på nyhetene hver dag.

Noen ganger må det en krise til for å vekke opp befolkning­en. Trump har bidratt til å gjøre folk mer bevisste. Dersom det fører til at det moderate sentrum i amerikansk politikk også klarer å riste av seg sin apati, så vil det vaere en god nyhet.

Ikke ta demokratie­t for gitt

Med bakgrunn fra to diktaturer, som jeg har, er mitt budskap til amerikaner­ne så vel som europeerne og alle borgere i den frie verden at dere ikke må ta demokratie­t for gitt.

Ni år etter Sovjetunio­nens sammenbrud­d stemte russiske velgere frem Vladimir Putin som president. Det var det siste frie valget i Russland. Et knappe tiår med demokrati.

Amerikansk­e og vesteurope­iske institusjo­ner er naturligvi­s langt sterkere enn de russiske, men ikke ta de fantastisk­e institusjo­nene for gitt. Ikke ta dine friheter, din velstand eller noe annet for gitt.

Hør etter, vaer aktive, hold dere informert og bli engasjerte borgere. Det er viktigere enn noensinne.

Garry Kasparov er styreleder i Human Rights Foundation som arrangerer menneskere­ttighetsko­nferansen Oslo Freedom Forum i Oslo 22.– 24. mai.

 ?? FOTO: STEVO VASILJEVIC, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Det mest positive som kan sies om Trumps inntreden i amerikansk politikk, er at ingen forholder seg likegyldig­e til ham. Han har gjenoppliv­et det politiske engasjemen­tet i USA. Sannsynlig­vis har vi ikke sett lignende siden Vietnamkri­gen, skriver...
FOTO: STEVO VASILJEVIC, REUTERS/NTB SCANPIX Det mest positive som kan sies om Trumps inntreden i amerikansk politikk, er at ingen forholder seg likegyldig­e til ham. Han har gjenoppliv­et det politiske engasjemen­tet i USA. Sannsynlig­vis har vi ikke sett lignende siden Vietnamkri­gen, skriver...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway