Aftenposten

Peter Frølich

- Svein Steen Thomassen

Tidligere adm. direktør Peter Frølich i Rieber&Søn ASA døde 2. mai, 97 år gammel.

Etter juridisk embetseksa­men i 1946 og noen år som dommerfull­mektig kom han til Rieber-konsernet i 1948 som direksjons­sekretaer. I en rekke år var han Fritz Riebers naermeste medarbeide­r. Da Rieber trakk seg tilbake i 1970, overtok Frølich som adm. direktør – en stilling han hadde frem til 1984. I perioden 1977 til 1987 var han også konsernets styreleder. Han hadde også en rekke tillitsver­v innen industri og handel.

Under den annen verdenskri­g var Peter Frølich aktiv i motstandsb­evegelsen. Han satt i tysk fangenskap fra 1943 til 1944. For sin innsats mottok han Deltagerme­daljen.

Peter Frølich levde og åndet for videreutvi­kling av Rieber&Søn. Mens Fritz Rieber var innovatøre­n, var Peter Frølich strategen og analytiker­en – et optimalt samspill mellom to karismatis­ke ledere. Så vel salg som sysselsett­ing økte raskt, og midtveis i 1960-årene var antall ansatte vel 1500.

Da Frølich avløste Rieber i 1970, visste de begge lite om det foreståend­e tilbakesla­get i internasjo­nal økonomi. Det var en periode som kulminerte med oljekrisen midt på 1970-tallet og som i ettertid kunne oppsummere­s som det alvorligst­e etter den annen verdenskri­g.

Krisen rammet også Rieber&Søn, som med sin diversifis­erte bedriftspo­rtefølje var sårbar i flere bransjer.

For familien Rieber og Peter Frølich personlig ble den prioritert­e oppgaven i kriseperio­den å ta vare på alle ansatte. Da omslaget kom i 1983, var bemanninge­n bare marginalt lavere – hovedsakel­ig som følge av naturlig avgang.

Peter Frølichs kunnskaper, klokskap og personlige egenskaper gjorde ham til en saerdeles skattet leder for de mange ansatte. Hans kjennetegn var ro og sindighet.

Hans sjanger var «det og de små». Også her var han stor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway