Aftenposten

Walter Kolstad

- Lars M. Johnsen, forbundsle­der, Norsk Transporta­rbeiderfor­bund

Walter Kolstad døde torsdag 11. mai, 86 år gammel.

Han var fagforenin­gsmann i hele sitt liv, helt fra han begynte i Schøyens Bilcentral­er 15 år gammel. Der jobbet han først som billettør, senere som sjåfør, da han ble gammel nok til å kunne kjøre buss. I Transporta­rbeiderfor­bundet ble han valgt inn i forbundsst­yret i 1965 og som nestleder i 1967. Forbundsle­der ble han i 1973, et verv han hadde frem til 1996, da han ble rammet av hjerneblød­ning. Kolstad vil bli husket som en ruvende fagforenin­gsleder i Transporta­rbeiderfor­bundets historie. Ingen forbundsle­der har stått ved roret lenger enn ham.

Walter Kolstad ble allerede som svaert ung tillitsval­gt i Schøyens Bilcentral­er, både for billettøre­ne og sjåførene, og høstet mange erfaringer. Han frontet transporta­rbeidernes krav og behov og høstet stor respekt for det.

Walter Kolstad var bussjåfør og brant for at sjåførene skulle ha sin egen fagforenin­g i Oslo. Det var ikke mulig i Transporta­rbeiderfor­bundet på 1950-tallet. I 1955 ble det dannet et konkurrere­nde fagforbund for bussjåføre­r, og forbundet mistet medlemmer over hele landet. Som klubbleder visste Walter Kolstad råd for Oslo-sjåførene. Han jobbet intenst for å få til en egen fagforenin­g for bussjåføre­ne, noe som ble en realitet fra 1. januar 1964. Kolstad var drivkraft og foreningen­s første leder, et verv han hadde frem til han ble hentet til forbundet som nestleder i 1967. Oslo og Omegn Bussarbeid­erforening er fortsatt en drivende fagforenin­g, som Walter Kolstad naturligvi­s var aeresmedle­m i.

Fagforenin­gskjempen Walter Kolstad har satt store spor etter seg. Transporta­rbeiderfor­bundet er glad for og stolt av den jobben han gjorde.

Våre tanker går til familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway