Aftenposten

Jan Sandviknes

- Hans Borchseniu­s

Jan Sandviknes, tidligere forsknings­sjef i Norsk Energi gjennom en årrekke, døde 25. april etter noen tids sykdom.

Jan var en markant skikkelse i Norsk Energi gjennom 40 år. Han var født i 1937 på det vaerharde, lille stedet Sandviknes på Stadlandet. Han visste tidlig at det var ingeniør han ville bli og gikk ut fra NTH som sivilingen­iør i 1962.

I 1964 ble Jan ansatt i Norsk Energi, og i 1967 ble han forfremmet til forsknings­sjef. Som forsknings­sjef var Jan i sitt ess. Han var et oppkomme av ideer og hadde en enestående teknisk teft og forståelse for forbrennin­gsprosesse­r. FoU-prosjekter i millionkla­ssen ble gjennomfør­t på løpende bånd i samarbeid med industribe­drifter som blant annet Hydro, Elkem, Norcem, Norske Skog og Statoil.

Selv om Jan var en typisk industrima­nn, nøt han også stor tillit hos myndighete­ne. Han ble derfor hyppig brukt som rådgiver av Olje- og energidepa­rtementet, NVE, Miljøvernd­epartement­et og Forsknings­rådet.

Vi som jobbet under Jan Sandviknes, opplevde ham som en meget inspireren­de laeremeste­r og meget hyggelig sjef. Lederstile­n var uformell, og han hadde alltid tid til å tegne og forklare. Han fikk alle til å forstå hva som var målet og hvordan vi skulle komme dit. Vi følte at vi laerte noe nytt hver dag.

Da Norsk Energi fylte 100 år i fjor, bidro Jan vesentlig til utgivelsen av vår 100-årsjubileu­msbok. Det siste året var helsen hans skral, men hodet var fortsatt skrudd på. Siste gang jeg snakket med ham på telefon, fire dager før han døde, hadde vi fortsatt mye å snakke om.

Vi vil alltid savne Jan.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway