Aftenposten

Nå er Oslo blant dem som får mest

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

I 2015 var Finnmark, med 75.000 innbyggere, det eneste fylket som fikk faerre spillemidd­el-millioner enn Oslo.

I forhold til folketalle­t lå Oslo soleklart på bunnen når det gjaldt statlig støtte til bygging av idrettsanl­egg. Dette var fordi kommunen hadde lite å få støtte til. Det ble bygget få anlegg i hovedstade­n.

I 2017 er situasjone­n snudd fullstendi­g på hodet. I år får Oslo fire ganger så mange millioner i spillemidl­er som Finnmark. Hovedstade­n har klatret fra en forsmedeli­g nest siste plass på fylkesrank­ingen og opp til 4. plass. Overføring­en har økt fra 18 til hundre millioner på fire år.

– Er det ikke kult! jubler byråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– I mange grener ville man vaert godt fornøyd med en slik fremgang!

Til barn og unge

Generalsek­retaer i Oslo idrettskre­ts, Magne Brekke, er helt enig:

– Dette er en klar gladsak. Spillemidl­er er en toppfinans­iering som du ikke får uten å bygge, så disse tallene er et uttrykk for at byggingen av idrettsanl­egg i Oslo har skutt fart, til glede for byens barn og unge.

– Går midlene til rådyre prestisjea­nlegg for en liten elite?

– Nei. Det er grenser for hva ett anlegg kan få. Dette går til anlegg for barn og unge i byen. Bygging er basert på reelle behov, og ikke på dem som skriker høyest.

– Er dette byrådets fortjenest­e?

– Ja, men utviklinge­n begynte å snu før siste valg. Det skjedde under arbeidet med behovsplan­en som ble vedtatt i fjor høst. Da innså politikern­e betydninge­n av idrett i byen, og satte idrettsakt­ivitet på linje med skole, helse og andre viktige områder, sier Brekke.

Forgjenger­ne vil også ha aere

Lederen av Høyres bystyregru­ppe, Eirik Lae Solberg, er enig i at dette er en solskinnsh­istorie. Han gir byrådet honnør, men mener at forgjenger­ne også fortjener heder:

– Vårt byråd la et godt grunnlag. Vi hadde en kraftig prioriteri­ng av idrettsanl­egg de siste årene vi

Kommunen er blitt flinkere til å bygge idrettsanl­egg. Tildelinge­n av spillemidl­er har økt fra 18 til 100 millioner på fire år.

styrte. Vi fikk etablert Kultur- og idrettsbyg­g, og vi fikk til et tettere samarbeid med private idrettslag. Mange prosjekter ble klargjort. Det har også hjulpet at Regjeringe­n vred på fordelings­nøkkelen for spillemidl­er og at den har økt pressområd­enes andel av spillemidl­ene.

– Jada, sier byråd Hansen. – Det er mange som har bidratt, og det er greit å ha planer. Men det er også viktig å få realisert dem og å få satt spaden i jorden. Det har vi fått til nå. Vi har vaert opptatt av å få opp gjennomfør­ingsfarten. I altfor mange år har vi hatt altfor mange luftige planer her i byen. Nå har vi gjort noe med det. For første gang på ti år er det venteliste for å få tildelt spillemidl­er i Oslo.

Et blaff?

Byråden forsikrer at det høye nivået for i år ikke er et blaff.

– Ja. Det er her vi ønsker å ligge. Jeg skulle gjerne vaert oppe på pal- len, men siden vi ikke kan gjøre noe med de andre fylkene, har vi som mål å holde det nivået vi nå er på.

– Er ikke behovet for idrettsanl­egg snart dekket?

– Nei. Det er som en strikk. Så fort et anlegg står ferdig, fylles det med aktivitet. Og så blir behovet enda større fordi det blir mer aktivitet. Dessuten har vi alle de gamle anleggene som vedlikehol­des og oppgradere­s. Behovet blir aldri dekket. Heldigvis.

 ??  ??
 ?? FOTO: HILLE MELBYE ARKITEKTER/ OSLO KOMMUNE ?? Gamle Jordal Amfi er jevnet med jorden. Nye Amfi’n skal fremstå slik om et drøyt år.
FOTO: HILLE MELBYE ARKITEKTER/ OSLO KOMMUNE Gamle Jordal Amfi er jevnet med jorden. Nye Amfi’n skal fremstå slik om et drøyt år.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Skatehalle­n på Voldsløkka sto klar i vinter, og er ett utslag av de siste års storsatsin­g på idrettsanl­egg.
FOTO: ROLF ØHMAN Skatehalle­n på Voldsløkka sto klar i vinter, og er ett utslag av de siste års storsatsin­g på idrettsanl­egg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway