Aftenposten

Leger trenger kolleger

- Bent Høie helse- og omsorgsmin­ister (H)

Fylkeslege Per Stensland blåser støv av et gammelt løfte i Aftenposte­n 8. mai. Løftet kom fra helseminis­ter Bjarne Håkon Hanssen som lovet 2200 flere fastleger for åtte år siden. Hanssen sa at de nye legene skulle bruke tid på pasienter og oppgaver innen skolehelse­tjeneste og sykehjem. Han signaliser­te at dette var ett av grepene som skulle komme i samhandlin­gsreformen. Men slik ble det ikke. Da reformen ble lagt frem noen måneder senere, inneholdt den ingenting om 2200 nye leger. Det eneste som sto igjen var en nokså rund formulerin­g om at regjeringe­n vil legge til rette for at veksten i legetjenes­ter i hovedsak kommer i kommunene.

Stensland skriver at mange oppgaver og lange arbeidsdag­er er i ferd med å gjøre det vanskelige­re å rekruttere fastleger til distrikten­e. Han mener derfor det er på tide å innfri det gamle legeløftet.

Krevende å få nok fastleger

Sammenlign­et med andre land har Norge god legedeknin­g med relativt faerre innbyggere pr. fastlege. Statistikk­en viser at vi har lykkes med å rekruttere flere fastleger enn befolkning­sveksten krever. Samtidig ser vi at det enkelte steder er blitt mer krevende å rekruttere fastleger. Vi tar denne utviklinge­n på alvor.

Det er grunnen til at vi har bedt Helsedirek­toratet kartlegge hvilke oppgaver fastlegene bruker tid på. Når vi får denne oversikten, må vi ta en diskusjon om hvilke oppgaver myndighete­ne mener fastlegene skal prioritere. Det nye utvalget som skal se på prioriteri­nger i kommunene, vil også se på fastlegene og deres rolle.

I tillegg til å se på fastlegene­s oppgaver på litt lengre sikt, tar vi grep for å støtte opp under rekrutteri­ngen på kort sikt. Vi etablerer nå en ny tilskuddso­rdning som gjør det mulig for kommuner å søke om midler til rekrutteri­ng av fastleger og tiltak for å heve kvaliteten og kompetanse­n i allmennleg­etjenesten.

Vi ruster opp primaerhel­setjeneste­n med team der fastleger skal samarbeide med sykepleier­e og annet støttepers­onell.

Mer teamarbeid nødvendig

Befolkning­en blir eldre og behovet for legetjenes­ter kommer til å øke. Derfor må vi sørge for at det er interessan­t og attraktivt å vaere fastlege. Det er et ansvar som både stat og kommuner må ta på alvor.

Mange fastleger strever med å få tiden til å strekke til. De må følge opp skrøpelige pasienter som skrives ut fra sykehus og de har ansvaret for pasienter med langvarige og kroniske helseplage­r. Samarbeide­t mellom fastlegene og andre deler av den kommunale helse- og omsorgstje­nesten fungerer ikke like godt alle steder. Det fører til at helsetjene­sten i kommunen oppleves som oppstykket og uforutsigb­ar for mange pasienter.

Mer arbeid i team vil vaere til beste både for pasienter og fastleger. Vi starter nå forsøk med primaerhel­seteam, der fastleger skal arbeide sammen med sykepleier­e og annet støttepers­onell. Sykepleier­ne vil da kunne avlaste legene og styrke oppfølging­en av pasienter med langvarige helseplage­r. Slik vil fastlegene få frigjort mer tid til behandling av dem som trenger det aller mest.

Flere psykologer med tilskudd

Det er bra at leger tar del i det forebyggen­de arbeidet i kommunene. Men at helsesøste­rs dør er åpen hver dag er like viktig som at legen fra kommunen kommer på besøk en gang i halvåret. Derfor har vi styrket skolehelse­tjenesten og helsestasj­onene med over en milliard kroner siden vi kom i regjering. Det har ført til at flere barn og unge har en helsesøste­r å gå til når de trenger hjelp til små og store problemer.

Vi har også sørget for langt flere psykologer der folk bor. Da vi kom i regjering var det bare 130 psykologer med statlig tilskudd i 95 av landets kommuner. I dag er det 410 psykologer med statlig tilskudd i 265 kommuner.

Kompetanse­krav i alle kommuner

Skal vi heve kvaliteten på tjenestene ute i kommunene, er vi nødt til å heve kompetanse­n også. Derfor foreslår vi nå kompetanse­krav i alle kommuner. Fra 2018 vil vi kreve at alle kommuner skal ha lege, sykepleier, fysioterap­eut, jordmor og helsesøste­r. Fra 2020 vil vi kreve at alle kommuner skal ha ergoterape­ut, psykolog og tannlege.

Jeg mener, som tidligere helseminis­ter Hanssen, at vi trenger leger som bruker mer tid på sykehjemme­ne våre. Men vi trenger også andre flinke fagfolk på sykehjemme­ne og i hjemmetjen­esten. Derfor er vi nå i gang med en storstilt kompetanse­heving i hele helse- og omsorgstje­nesten i kommunene.

Fylkeslege Per Stensland skriver at helsetjene­sten er best når den bygger på en velfungere­nde primaerhel­setjeneste. Jeg er helt enig med ham. Det er nettopp derfor vi ruster den opp og sørger for at leger får flere kolleger.

 ?? FOTO: ?? Jeg er enig med fylkeslege Per Stensland i at helsetjene­sten er best når den bygger på en velfungere­nde primaerhel­setjeneste. Det er nettopp derfor vi ruster den opp og sørger for at leger får flere kolleger, skriver helseminis­ter Bent Høie.
FOTO: Jeg er enig med fylkeslege Per Stensland i at helsetjene­sten er best når den bygger på en velfungere­nde primaerhel­setjeneste. Det er nettopp derfor vi ruster den opp og sørger for at leger får flere kolleger, skriver helseminis­ter Bent Høie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway