Aftenposten

Nedsatt arbeidsevn­e

-

Vi skal fortsette i det samme språklige terrenget som i går, med utgangspun­kt i et spørsmål fra en leser som har sett denne formulerin­gen i et brev fra NAV: «Nav har (dato) mottatt krav om paragraf 11–5 nedsatt arbeidsevn­e.» Kilden er pensjonert helsearbei­der og blir ofte konsultert på uformell basis når slike brev skal tolkes; det hender at sånt er nødvendig, dessverre. I dette tilfellet var det en del av problemet at klienten aldeles ikke har fremmet noe krav om nedsatt arbeidsevn­e. Vedkommend­e ønsker tvert imot å bli tildelt, eller hva man nå blir, økt arbeidsevn­e.

Disse ordene er ganske vanskelige, ikke minst følelsesme­ssig. «Vi skal se på restarbeid­sevnen din» er et utsagn som lett kan oppfattes nedsettend­e, også om det er godt ment eller er å betrakte som byråkratis­k nøytralt. Et annet problem, som ikke blir mindre i takt med samfunnsen­dringene, er at det er mindre plass på arbeidsmar­kedet for dem som ikke kan yte 100 eller helst 120 prosent.

Men uansett: Etter en lang sykdomsper­iode hvor pasienten ennå ikke helt er kommet til hektene, hender det at myndighete­ne – oftest NAV – har plikt til å fastslå ‘restarbeid­sevnen’ som ledd i arbeidet med å få vedkommend­e rehabilite­rt og klar til å ta et tak igjen. Det må rimeligvis bety at NAV forsøker å beregne hvor stor arbeidsinn­sats vedkommend­e kan bidra med, ut fra graden av uførhet. Restarbeid­sevne er definert som «gjenvaeren­de funksjon hos person som har nedsatt arbeidsevn­e på grunn av sykdom eller skade». Google-systemet gir det 10.700 treff, noe som innebaerer at det på ingen måte er et sjeldent begrep.

I går var vi innom den bygningste­kniske betydninge­n av rehabilite­re. Førstedefi­nisjonen i Norsk Ordbok (Kunnskapsf­orlaget, hovedredak­tør Tor Guttu) er: «gjenoppret­te ens aere, anseelse; sette i stand til å tre inn i arbeidsog samfunnsli­v igjen.»

 ??  ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway