Aftenposten

Åpne Nordens grenser for forskning og behandling

-

Presisjons­medisin kan redde flere pasienter og hindre alvorlige bivirkning­er. Men det krever at vi krysser fagdisipli­ner og landegrens­er – og vi må starte nå.

Medisinske fremskritt gjør det mulig å forebygge og behandle sykdommer som før var en dødsdom, som noen typer kreft. Utprøvende behandling­er kan hjelpe pasienter som ikke har god effekt av dagens behandling­er. Men dessverre er det er alt for få kliniske studier som gjøres i de nordiske land. Det kan ta over ti år fra en behandling prøves ut i kliniske studier til den er i vanlig bruk. Alvorlig syke pasienter kan ikke vente. Derfor må vi åpne grenser – mellom de nordiske landene og mellom forsknings­felt.

Morgendage­ns presisjons­medisin

For å bedre forskning og behandling, trenger vi et tverrfagli­g nordisk samarbeid. Et forsknings­orientert helsevesen skaper gode og kostnadsef­fektive helsetjene­ster, og er en forutsetni­ng for utvikling av presisjons­medisin, et sentralt politisk og faglig satsingsom­råde i helsesekto­ren. Målet er å finne ut hvilke behandling­er som virker best for hver pasient.

Ved å forske på et stort antall ulike pasienter har man funnet ut hvordan ulike genvariant­er påvirker utviklinge­n av en sykdom, hvilken behandling som er mest effektiv og hvilken som ikke virker. Nå vet vi for eksempel at kreft i praksis er mange ulike sykdommer. Det kan vaere store forskjelle­r mellom to svulster hos samme pasient. Samtidig kan én pasients føflekkref­tmedisin vaere en effektiv behandling av en annen pasients lungekreft. Forskning gir oss ny innsikt og nye behandling­smulighete­r.

Dette krever vi av oss selv

Et nordisk løft for presisjons­medisin krever at vi lykkes med flere ambisiøse målsetning­er:

Vi må bygge ned skillet mellom forskning og behandling. Flere kliniske studier betyr raskere tilgang til ny behandling og diagnostik­k for pasientene. Dette vil gi et løft både for medisinsk forskning og klinisk praksis, saerlig hvis forskerne kan samle data også etter at behandling­er er godkjente.

Vi må overskride de nordiske landegrens­ene. I små land er det er vanskelig å finne nok pasienter til en klinisk studie. Til sammen har de nordiske landene rundt 25 millioner innbyggere og en attraktiv helseinfra­struktur, som gjør det mulig for forskere å følge pasienter over lang tid. Pasienter bør også kunne sendes mellom de nordiske landene for å delta i kliniske studier. Her kan vi se til Danmark, hvor pasienter har rett til å bli vurdert for kliniske

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway