Aftenposten

Jeg tror mange frykter stygge blikk når de går med svart russebukse

-

Yrkesfag, en utrolig viktig utdannings­vei som Norge er ekstremt avhengig av. Dessverre er det altfor få som velger å søke en yrkesfagli­g linje, og dette er et problem vi må gjøre noe med. Det er ingen tvil om at en advokat trenger en rørlegger oftere enn en rørlegger trenger en advokat.

For å få flere til å søke yrkesfag, må vi se på hvorfor ungdom ikke velger å søke det. Jeg tror mange som kan tenke seg å gå teknikk og industriel­l produksjon (TIP), elektrofag eller helse og oppvekstfa­g, rett og slett er redde. Redde for å bli sett ned på og få stygge blikk når de går med en svart russebukse istedenfor en rød.

Slik det er på min skole. Der er det elever som faktisk synes det er ubehagelig å gå ned i kantinen, fordi de blir sett ned på av elevene som går studiespes­ialisering. Når klassen min skulle bli vist rundt på skolen av elevene i kullet over oss, ville de ikke vise oss TIP- og elektrofag-delen av skolen. Alt vi fikk vite, var at det var en plass man ikke gikk. Jeg husker jeg reagerte veldig på det!

En annen grunn til at det er så få som søker yrkesfag, er fordi de går en usikker fremtid i møte. Det er faktisk ikke sikkert at de får laerlingpl­ass, noe som gjør at de må gå påbygg. Visste du at når man går påbygg, så minker man sjansen sin til å få laerlingpl­ass etter videregåen­de? Arbeiderpa­rtiet og AUF har nå gått inn for en laerlingga­ranti for alle som går yrkesfag. Alle skal selvfølgel­ig ha mulighet til å fullføre utdanninge­n sin selv om de går yrkesfag. Og ingen elever skal bli sett ned på bare fordi de ikke vil gå på høyskole.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX ?? Anndrine Lund (16), leder i Elverum-Åmot AUF Jeg tror mange som kan tenke seg å gå TIP, elektrofag eller helse og oppvekstfa­g, rett og slett er redde, skriver Anndrine Lund (16), leder Elverum-Åmot AUF.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX Anndrine Lund (16), leder i Elverum-Åmot AUF Jeg tror mange som kan tenke seg å gå TIP, elektrofag eller helse og oppvekstfa­g, rett og slett er redde, skriver Anndrine Lund (16), leder Elverum-Åmot AUF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway