Aftenposten

Snart er det for sent. Bestem deg nå!

- William Boley Diseth (22)

Da jeg stemte ved forrige stortingsv­alg var det som å forplikte seg til fire års samboerska­p gjennom Tinder – etter å ha sett ett bilde.

Med en sikker forståelse av verden rundt meg syntes jeg det var nokså uproblemat­isk å bestemme hvilket parti det var riktig å stemme på. Alt jeg trengte å vite kom jo fra alle hold og kanter under valgkampen – det var enkelt å danne et inntrykk.

Mer usikker enn noensinne

De påfølgende årene skulle laere meg at valget jeg hadde gjort omtrent var på nivå med å forplikte seg til fire års samboerska­p med en bruker på Tinder - etter å ha sett ett bilde. Før årets valg er jeg derfor mer usikker enn noensinne. Det er fristende å vente til den intense valgkampen trår til med full styrke, slik at jeg kan bli servert en behagelig følelse av sikker politisk forståelse. Likevel har jeg tenkt til å bestemme meg nå, før det er for sent.

Vi mennesker er disponert for å ta til oss omtrent alt annet enn faktisk budskap i kommunikas­jon med andre. De fleste av oss har for eksempel vaert borti utfordring­en å introduser­e seg for noen ved håndhilsni­ng. Drillen er tilsynelat­ende enkel. Likevel er det, uten hard trening, nesten umulig å få med seg navnet. Derimot sitter vi igjen med en drøss av andre inntrykk. Dette er en problemati­sk tilbøyelig­het vi har i møte med andre mennesker, og vi bør vaere den bevisst i en valgkampse­tting full av inntrykk.

En illusjon av forståelse

For eksempel er hensikten med å se på en politisk debatt å få en klarere forståelse av de politiske budskapene. Likevel er slike debatter proppfulle av de samme fallgruven­e som håndhilsni­ngen, og vi sitter igjen med mange andre inntrykk enn det vi opprinneli­g hadde tenkt. Det er forståelig at en høyrøstet Arild Hareide eller en skrattfull Trygve Slagsvold Vedum setter sterkere spor enn et knusktørt argument for eller imot kommuneref­orm.

Prisen blir likevel at vi ikke sitter igjen med mer enn en illusjon av forståelse knyttet til det egentlige politiske budskapet. Landbrukss­tøtte ble en bra greie fordi SPlederen var herlig blid, og familiepol­itikk ble viktig fordi KrF-lederen fremsto så snill og god at vi gjerne ville hatt ham som onkel selv. Se derfor bort fra alle momenter i denne teksten som ledet din oppmerksom­het vekk fra det egentlige budskapet: gjør stemmen du skal levere til høsten hakket mer fornuftig ved å bestemme deg nå, før det forurenses av intense inntrykk du ikke har kontroll over når valgmaskin­eriet setter i gang med å trumfe faktisk politikk.

 ?? FOTO: OLE M. WOLD, NTB SCANPIX ??
FOTO: OLE M. WOLD, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway