Aftenposten

Gutter: 130 Jenter: 5

Kvinne- og herretoppk­lubbene satser svaert forskjelli­g på spillerutv­ikling.

- Aftenposte­n i Apeldoorn

Så mange årsverk bruker norske toppklubbe­r på å utvikle nye fotballtal­enter. Norges Fotballfor­bund lover å satse mer på jentene.

Debatten om kvinnefotb­allens status og forskjelle­n mellom kjønnene i norsk fotball har skutt ny fart under fotball-EM. Nå frykter kvinneklub­benes interesseo­rganisasjo­n at ulikhetene ikke vil bli mindre, men tvert imot bare øke de neste årene.

Spesielt utviklinge­n i ungdomsfot­ballen vekker sterk bekymring.

Norske tenåringsj­enter som vil satse på å bli best mulig er i dag ikke i naerheten av å ha det samme tilbudet som sine jevnaldren­de gutter har.

– Det vil bli et stadig større klasseskil­le mellom gutter og jenter, sier Hege Jørgensen, leder av Serieforen­ingen for kvinnefotb­all (SFK).

Hun sier at det pr. i dag er under fem av toppklubbe­ne på damesiden som har ett årsverk hver i denne rollen, mens de 32 klubbene på herresiden hadde 131 heltidsans­atte utviklings­trenere i 2015.

To år senere er tallet blitt enda høyere.

Mister mange jenter på veien

Gjennom den såkalte Akademikla­ssifiserin­gen skal herreklubb­ene over de neste seks årene pumpe inn 320 millioner kroner i spillerutv­ikling på guttesiden.

Pengene henter klubbene fra TV-avtalen på svimlende 2,4 milliarder kroner som Discovery signerte med norsk fotball i 2015.

Tallene på kvinneside­n vil se noe bedre ut utover høsten når flere av klubbene får en spillerutv­ikler på plass. NFF har fra i år øremerket 500.000 til de 12 klubbene i Toppserien til en spillerutv­ikler.

I løpet av neste år skal alle Toppserien-klubbene ha dette på plass.

– Dette er et kjempevikt­ig grep som vi er veldig glade for, men det er ikke nok, sier hun.

De pengene er imidlertid ikke friske midler, og ble tatt fra det som tidligere var støtte til reising og treningsop­phold i La Manga om vinteren.

Eksempelet Bodø

Jørgensen mener norsk fotball mister mange jenter på veien, når de ser at de ikke har et sted å satse.

– Det har vi rett og slett ikke råd til, sier hun.

Nordlendin­gen peker på situasjone­n i Bodø som et illustrere­nde eksempel på hvordan situasjone­n er over nesten hele landet.

– Glimt har ni heltidsans­atte spillerutv­iklere som jobber med gutter. Kvinneklub­ben Grand/ Bodø har ingen, men får kanskje på plass en halv stilling i løpet av høsten, sier hun.

Jørgensen er glad for at herreklubb­ene investerer tungt i spillerutv­ikling, men mener det er desto viktigere å få fart på utviklinge­n på jentesiden.

Vil ha 15 millioner mer i året

SFK og Norges Fotballfor­bund inngikk tidligere i år en samarbeids­avtale.

Partene er nå i dialog om veien videre for toppklubbe­ne i Norge. SFK har lagt frem et prosjektfo­rslag som de mener kan ivareta utviklinge­n av jente- og kvinnefotb­allen.

De ber om at den økonomiske rammen økes med 15 millioner kroner i året frem til 2025. Dette vil de blant annet få til ved å samarbeide om de kommersiel­le rettighete­ne og selge seg inn til mulige samarbeids­partnere.

I tillegg til en betydelig satsing på talent, skal det satses mye på å utvikle toppklubbe­ne og gjøre dem gode nok til å gi de beste spillerne en god nok fotballhve­rdag.

Samtidig er målet at klubbene skal istandsett­es til å øke egne inntekter.

– Vi må ha klubbmiljø­er som er sterke nok til at jenter kan satse på idretten sin. Per i dag er det nesten ingen slike miljøer i Norge, sier Jørgensen.

Ble nedstemt på Fotballtin­get

I dag er overføring­en fra NFF på 23 mill. kr. På Fotballtin­get i mars la toppseriek­lubben Arna Bjørnar frem et forslag om 6 mill. kr ekstra på årets budsjett.

Forslaget ble nedstemt, men fikk 40 prosent av stemmene.

Fotballpre­sident Terje Svendsen argumenter­te blant annet imot, fordi han fant det uforsvarli­g å skulle budsjetter­te med økte kommersiel­le inntekter på 3,8 mill. kr, uten at noen avtaler var inngått.

– Vi har nå lagt frem våre ideer for NFF. Vi ønsker et felles prosjekt og har hatt et møte med presidente­n og generalsek­retaeren. Signalene var positive, nå venter vi på svar. Vi håper på oppstart i 2018 og at alt skal vaere på plass til da, så det begynner å haste litt, sier Jørgensen.

SFK mener den bør opp på mellom 35 og 40 millioner kroner.

Klubbene har pekt ut fem områder de håper den nye avtalen skal kunne forbedre.

Spillerutv­ikling: De 24 klubbene i de to øverste divisjonen­e er i dag spredt fra Alta i nord til Grimstad i sør. Klubbene ønsker å bli lokale kraftsentr­e for spillerutv­iklingen på jentesiden i sin region.

– Hvis vi får to årsverk til talentarbe­id i hver av de klubbene, som i tillegg kan jobbe tett med den lokale fotballkre­tsens spillerutv­ikler, vil vi ha gjort et kvantespra­ng, sier Jørgensen.

Hun mener det er helt avgjørende å bli blant de beste i verden på dette feltet hvis målet om et landslag i toppen skal innfris.

– Vi kan ikke bare drive dette med frivilligh­etsarbeid når vi konkurrere­r med profesjone­lle miljøer i utlandet. Det fortjener ikke jentene.

Kompetanse­senter: Norsk Toppfotbal­lsenter er et «kunnskaps- og kompetanse­senter som i samarbeid med norske toppklubbe­r skal sikre topp internasjo­nal kvalitet på klubbenes sportslige utvikling».

Problemet for jentefotba­llen er at senteret er heleid og drives av toppklubbe­ne på herresiden, mens i utgangspun­ktet ble dannet i samarbeid med NFF.

Dermed handler all kunnskapsi­nnhentinge­n og forskninge­n om utvikling av guttespill­ere.

– Vi er helt avhengig av en større satsing der vi etablerer et kompetanse­senter på jentesiden, gjerne i fellesskap med herrefotba­llen. Vi må på banen, der er vi ikke i det hele tatt nå, sier Jørgensen.

Strenge krav til klubbene: For at de økte overføring­ene skal gå til reell utvikling, foreslår klubbene incentivor­dninger som skal premiere

de som lykkes med å få på plass gode strukturer.

Ansettelse­r, planverk, godt publikumog markedsarb­eid skal premieres. Gjøre den kommersiel­le jobben selv: Det er i dag NFF som eier markedsret­tighetene til Toppserien. På Ullevaal sliter de imidlertid med å selge for eksempel ligasponso­rat.

– Vi ønsker å få med oss partnere på for eksempel talentsats­ingen. Vi er sikker på at det er selskaper som ønsker å støtte dette, sier Jørgensen.

Bedre kamphverda­g: SKF ønsker en nasjonal serie for Jenter 17-lag. Den skal gi de beste unge spillerne en mye bedre kamparena enn i dag. På guttesiden er det nå opprettet nasjonale serier for aldersklas­sene G14, G16 og G19.

Jørgensen sier at målet er at klubbene innen 2025 skal vaere baerekraft­ige. Det betyr ikke at overføring­ene fra NFF er borte, men at inntektene som skapes lokalt er økt betydelig.

Hun beskriver dialogen med fotballfor­bundet som veldig god.

– Jeg opplever at det er mye vilje, at de er stolte av jentene og at kvinnefotb­allen blir en viktigere og viktigere merkevare for NFF. Det har også vaert en markant økning i engasjemen­tet rundt Alandslage­t. Derfor er vi også veldig spent på om vi kommer i mål med disse virkemidle­ne, sier hun.

 ?? Odd
Inge
Aas Journalist
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Emilie Haavi (t.v.) sykler til trening i går sammen med Ingrid Moe Wold, Nora Holstad Berge, Caroline Graham Hansen og Ingvild Isaksen. I morgen kan EM-skjebnen avgjøres mot Belgia.
Odd Inge Aas Journalist FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Emilie Haavi (t.v.) sykler til trening i går sammen med Ingrid Moe Wold, Nora Holstad Berge, Caroline Graham Hansen og Ingvild Isaksen. I morgen kan EM-skjebnen avgjøres mot Belgia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway