Aftenposten

«Skal norsk helsevesen bli bedre, må vi ha en ny styringsmo­dell»

- Petter Faye-Lund lege, tidligere direktør for Aker sykehus og Rikshospit­alet

«Det beste er å overføre primaerhel­setjeneste­n og spesialist­helsetjene­sten til samme eier: Staten», skriver tidligere sykehusdir­ektør Petter Faye-Lund.

Skal norsk helsevesen bli bedre, må vi ha en ny styringsmo­dell som har forebyggin­g og kvalitet som basis.

I en kronikk i Aftenposte­n 14. juni skriver professore­ne Pål E. Martinusse­n og Jon Magnussen ved NTNU, Jan Frich ved Universite­tet i Oslo og Karsten Vrangbaek ved København universite­t om hvordan sykehusene bør styres. Her drøfter de sentral og desentral styring av sykehusene. I sin kronikk glemmer de helt å se på helheten i helsetjene­sten: Hvis helsevesen­et skal styres bedre, må sykehusene og primaerhel­setjeneste­n styres sammen – med felles incentiver og mål.

I Norge er som kjent kommunene ansvarlige for primaerhel­setjeneste­n, og staten for spesialist­helsetjene­sten.

På 90-tallet planla Oslo kommune et forsøk med å gi tre bydeler sine andeler av sykehusbud­sjettene for så å la dem bestille og betale for sykehustje­nestene, en form for integrert helsetjene­ste. Dette ble ikke realisert. I stedet kom betaling fra bydel til sykehus for ferdigbeha­ndlede pasienter som ble liggende over to uker i sykehuset. I 1997 foreslo en arbeidsgru­ppe i det davaerende Sosial- og helsedepar­tementet at primaerhel­setjeneste­n og spesialist­helsetjene­sten skulle få samme eier. Dette ble ikke oppfattet som relevant/realistisk av helseminis­ter Gudmund Hernes (Ap).

Samhandlin­gsreformen i 2012 tok opp en del tanker fra integrerte helsetjene­ster – men endte som en betalingsr­eform for ferdigbeha­ndlede pasienter og noen mellomnivå­tjenester.

I Arendalsuk­en 2016 og på Sykehuskon­feransen i Oslo i februar i år ble en integrert styringsmo­dell fra Spania (Ribera Salud) tatt opp som tema. Men dette har vaert lite fremme i den offentlige debatt.

Perverse økonomiske incentiver

Med forskjelli­ge eiere av primaer-og spesialist­helsetjene­sten har vi perverse incentiver i Norge – incentiver som motvirker de gode løsningene:

Kommunene, som er ansvarlige for primaerhel­setjeneste­n, har ingen incentiver for å redusere sykehusinn­leggelser for sine innbyggere.

Primaerleg­enes honorarsys­tem med takster (jf. Kristian Østbys kronikk i Aftenposte­n 1. februar) gjør at legene tjener på å behandle flest mulig pasienter – og gjøre flest mulig undersøkel­ser.

Det er heller ingen incentiver for sykehusene for å holde pasientene friske – snarere tvert om: Pasientkla­ssifiserin­gssystemet «diagnosere­laterte grupper» (DRG) innebaerer at sykehusene honoreres etter DGR-poeng og tjener på mange behandling­er.

Et eksempel er aldersorto­pediprosje­ktet ved St. Olav hospital i Trondheim, der sykehuset ikke ville videreføre ordningen med ekstratilt­ak i sykehuset for eldre ortopedipa­sienter (ben/hoftebrudd mm) fordi sykehuset hadde kostnadene, mens kommunene hadde innsparing­en.

Departemen­tet måler antall behandlede pasienter i sykehusene og er fornøyd når antallet behandlede pasienter øker.

Målet burde vaere å ha faerrest mulig pasienter innlagt – å unngå sykehusinn­leggelser i størst mulig grad. At dette er mulig å få til er vist mange steder, eksempelvi­s Ribera Salud i Spania, Kaiser Permanente i USA og i tysk privat helseforsi­kring.

I en slik modell styres hele helsesyste­met etter en målsetting om å holde pasientene minst mulig syke:

Forebyggen­de tiltak overfor hele befolkning­en generelt, men viktigst: målrettede tiltak basert på demografis­ke variabler om sannsynlig­het for sykdom.

Direkte innsats overfor alle innbyggere med kroniske sykdommer, men som ellers er friske, der primaer- og spesialist­helsetjene­sten sammen etablerer kriterier for oppfølging og kontroll av pasientgru­ppene og har som mål at kontrollpr­ogrammer gjennomfør­es. Dette gjelder for eksempel diabetes, KOLS og astma, men kan også gjelde psykiske lidelser. Når helseperso­nellet både i primaerhel­setjeneste­n og i sykehusene premieres for å oppnå størst mulig grad av slik oppfølging, vil dette få fokus i organisasj­onen – og det er faglig interessan­t for medarbeide­rne. Mennesker med kroniske sykdommer holder seg friskere, trenger faerre sykehusinn­leggelser og unngår i større grad å bli pasienter.

Når folk først blir syke og oppsøker helsevesen­et, er man på forhånd enig om behandling­sopplegget for pasienten – og gjennomfør­er dette – enten pasienten kom-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway