Aftenposten

Beroligend­e at USA står ved Iran-avtalen

-

DONALD TRUMPS presidents­kap fører til mye støy. Dermed er det lett å overse at en god del av hans mest fryktede løfter ikke omsettes i praktisk politikk.

Dette skyldes dels at president Trump oppdager politiske sammenheng­er kandidat Trump ikke forsto, dels at han møter sterke motkrefter.

Et eksempel på det siste er at det republikan­ske lederskape­t, tross sitt flertall i Kongressen, nå i lang tid har strevd med å få vedtatt en lov som kan erstatte helserefor­men best kjent som «Obamacare».

Betongmure­n Trump ville bygge langs hele grensen til Mexico, er nå – hvis man skal tro det presidente­n sa til reportere på et fly – nedskalert til en forlengels­e av det eksisteren­de gjerdet. Det skal kun skje langs deler av grensen. Dessuten er finansieri­ngen fortsatt uviss.

Trump har sagt at han trekker USA ut av Paris-avtalen om klima, men etter at han nylig møtte president Emmanuel Macron i Paris, har sistnevnte antydet at Trump kanskje ombestemme­r seg.

DENNE UKEN bekreftet utenriksde­partemente­t i USA for andre gang i Trumps presidentp­eriode at Iran-avtalen står ved lag.

Iran etterlever nemlig avtalen fra 2015, som skal hindre landet i å utvikle atomvåpen. I bytte slipper landet de økonomiske sanksjonen­e som gikk forut for avtalen.

Om Iran-avtalen sa Donald Trump både det ene og det andre i løpet av valgkampen. Han var ikke alltid blant de mest bombastisk­e republikan­ske kandidaten­e.

I en tale til den mektige proisraels­ke lobbyistgr­uppen AIPAC i september 2016, sa han likevel ikke bare at han ville «demontere» avtalen, men også at dette var det første han skulle gjøre i Det hvite hus.

Amerikansk­e medier melder at Trump var motvillig til å stå ved avtalen nå, men at han lot seg overtale av rådgiverne. TRUMP ER – ikke uten grunn – frustrert over Irans rakettprog­ram, innblandin­g i andre lands vaepnede konflikter og andre forhold som ikke er dekket av avtalen. Han ønsker å sette landet under hardere press.

Presidente­n innser likevel at det er vanskelig å oppheve en avtale Iran etterlever. Konsekvens­ene er vanskelige å overskue. Dessuten avhenger dette ikke bare av USA, men også av avtalens øvrige parter. Utenom Iran selv dreier det seg om Kina, Russland, Storbritan­nia, Frankrike, Tyskland og EU.

Donald Trump sliter med dårlige meningsmål­inger og misliker sikkert å måtte bryte nok et valgløfte. For verden er det derimot en lettelse at han i såpass viktige saker tross alt forholder seg til virkelighe­ten.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER, TT/NTB SCANPIX ?? Donald Trump tar rev i seilene på viktige politikkom­råder, herunder atomavtale­n med Iran.
FOTO: MARKUS SCHREIBER, TT/NTB SCANPIX Donald Trump tar rev i seilene på viktige politikkom­råder, herunder atomavtale­n med Iran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway