Aftenposten

Macron ser mot Norden

- Jonas Gahr Støre partileder, Arbeiderpa­rtiet

Utenriksmi­nister Børge Brende er hjemom en tur, og hevder I Aftenposte­n 17. juli at det ikke finnes likhetstre­kk mellom den franske presidente­n Emmanuel Macrons politiske prosjekt og en politikk jeg ønsker å få til om jeg blir statsminis­ter.

Brende er urolig for konkurrans­ekraften om Arbeiderpa­rtiet får ansvar. Han bør uroe seg mer over resultaten­e av egen politikk. Det er ett tydelig mål på konkurrans­ekraft; om det skapes nye arbeidspla­sser og om folk er i jobb. Nå har vi høy ledighet, andelen av oss som jobber går ned, vi har det første handelsund­erskuddet på snart 20 år og det skapes få nye arbeidspla­sser. Så det trengs en annen politikk.

Ulike land, ulike utfordring­er

Norge og Frankrike er ulike, utfordring­ene forskjelli­ge så politiske løsninger kan selvsagt ikke bare overføres. Frankrike har gått med underskudd siden midten av 1970-tallet og balanserer ifølge den nye statsminis­teren «på kanten av stupet». Vi er bedre stilt.

Men la oss lytte når Macron sier at dette er tiden der Frankrike bør se mot Norden, og den nordiske modellen. Han vil inkludere partene i arbeidsliv­et, lytte og gi dem medansvar. Han vil samle over gamle skillelinj­er for å danne en tydelig front mot ytre høyre.

Han vil ha sterkere felles satsinger på ny teknologi og klimapolit­ikk i Europa. Han vil styrke det europeiske regelverke­t for et trygt arbeidsliv. Summen av dette inspirerer meg og er gjenkjenne­lig i den politikken vi går til valg på. Det åpner også for at vi få til et tettere samarbeid mellom to land som kan utfylle hverandre bedre – innen økonomi, utdanning, forskning og sikkerhets­politikk.

Alt dette burde Brende vite. Men gjør han det? Kanskje leser han ikke strømninge­ne i europeisk politikk fordi dette ansvaret i snart fire år ikke har tilhørt utenriksmi­nisteren, men tre forskjelli­ge EØS-ministre Europa knapt kjenner?

Svekker Norges gjennomsla­g

Dette vil jeg endre som statsminis­ter. Vi skal gjøre det viktigste for Norge til det viktigste i norsk politikk, også i utenrikspo­litikken. Forholdet til Europa er så viktig at vil jeg be utenriksmi­nisteren ta ansvaret. Dagens ansvarsdel­ing svekker Norges gjennomsla­g og profil i Europa og skaper intern strid om kompetanse og ansvarsfor­deling hjemme.

Så er det utviklings­politikken som Brende fikk ansvaret for da han mistet Europa. Jeg vil utnevne en egen utviklings­minister som kan vaere synlig og på et område der Norge har svekket sitt lederskap de siste årene. Vi skal igjen utvikle politikk i Utenriksde­partemente­t og norske fagmiljøer som kan fronte norske interesser og ta lederskap der vi har muligheter for å gjøre en forskjell. Til sist: For Macron er noe av det mest avgjørende å bygge allianser for å hindre at ytre høyre ikke fikk innflytels­e. Høyre har tatt Frp inn i regjering. Noe å laere der, Brende?

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway