Aftenposten

Merkels merkelige demokrati

Angela Merkel har utviklet et sjeldent nivå av maktfullko­mmenhet, men er storfavori­tt til gjenvalg i september.

- Frank Rossavik Kommentato­r

Tysklands forbundska­nsler står for mange som en liberal og demokratis­k lysfontene i en dunkel verden. Desto mer fascineren­de å lese rapporten i Der Spiegel om hvordan valgprogra­mmet for hennes konservati­ve blokk CDU/CSU foran valget til Forbundsda­gen om to måneder ble til.

Merkel brydde seg ikke med noen programkom­ité, slik norske partier gjør. Hun ba heller ikke partiets sentralsty­re eller generalsek­retaer ta jobben.

Nei, hun satte sin stabssjef på kanslerkon­toret til å utarbeide et utkast. Peter Altmaier gjorde det, selvsagt også ved å snakke med partienes sentrale sektorpoli­tikere.

Da Altmaiers papir forelå søndag 2. juli, bearbeidet Merkel detaljer sammen med sine naermeste, pluss lederen av det bayerske søsterpart­iet CSU. Deretter dro hun til en kafé i Berlin der en større gruppe av partienes toppfolk var samlet.

Merkel ankom med programutk­astet kl. 22.30, mye senere enn hun skulle. Det gikk enda en time før de tilstedeva­erende fikk det 76 siders dokumentet utdelt.

Da forklarte forbundska­nsleren at endringsfo­rslag var velkomne, men de måtte innleveres innen klokken 08.00 påfølgende morgen. Hun kunne dessverre ikke ta hensyn til forslag levert etter fristen.

Senere samme dag, altså mandag 3. juli, ble programmet formelt klubbet gjennom i partienes sentralsty­rer og offentligg­jort.

Schulz begynte godt

Nå er såkalt «partidemok­rati» ikke alltid saerlig reelt, heller ikke i andre partier og andre land, men årets prosess i CDU/CSU kan plasseres langt ute i den ene enden av skalaen.

Interne reaksjoner kom da også, skriver Der Spiegel, men ingen ville fremme åpen kritikk. Man har da et valg å vinne.

I vinter utpekte sosialdemo­kratene (SPD) Martin Schulz, tidligere president for Europaparl­amentet, til kanslerkan­didat foran valget. Da skrev jeg – mer bombastisk enn jeg pleier – at han umulig kunne vinne, noe jeg baserte på egne inntrykk fra to personlige møter. På meg virket Schulz for arrogant og usympatisk.

Først så det ut til at jeg skulle ta feil, for SPD og Schulz fikk en voldsom opptur.

Nå ser det ut til at jeg får rett, for SPD har falt tilbake til sitt lave nivå fra «før Schulz».

SPD tilbake i bånn

CDU/CSU måles til mellom 36 og 40 prosent, på det høyeste ikke så langt fra knallvalge­t i 2013, da blokken fikk 41,5.

SPD ligger mellom 22 og 25 prosent. Partiet fikk 25,3 i 2013. Nivået er katastrofa­lt lavt for et parti som hadde kanslermak­ten så sent som i 2005.

I dag sitter SPD i regjering som CDU/ CSUs juniorpart­ner. Det er ingen av de to sidene saerlig fornøyde med, men det var denne løsningen som lot seg realisere i 2013.

Etter høstens valg kan det åpne seg nye muligheter. Liberale FDP er i ferd med å komme tilbake etter en periode utenfor Forbundsda­gen. Kanskje kan CDU/CSU da igjen danne regjering med FDP, eventuelt med De grønne på slep, noe de sistnevnte ikke utelukker.

Men er det så åpenbart at Angela Merkel cruiser inn til sin fjerde periode som kansler?

Mays dyrekjøpte erfaring

Situasjone­n ligner litt på den foran det britiske parlaments­valget i juni, der de konservati­ves Theresa May regnet med å knuse Labours Jeremy Corbyn. Så kom et uventet stemningss­kifte som nesten kostet May makten.

Så kan man si at man det var spesielle omstendigh­eter i Storbritan­nia, men for det første er ingen valg like og for det andre ligner omstendigh­etene i Tyskland litt.

Theresa May oppførte seg som om hun var uunnvaerli­g og naermest hadde krav på en solid valgseier. Angela Merkels maktfullko­mmenhet er på samme nivå, i alle fall nesten: Der May nektet å stille i tvdebatter mot Corbyn, har Merkel «bare» trumfet gjennom sine betingelse­r for slike møter med Schulz.

Et annet likhetstre­kk er at europapoli­tikken blir viktig. Merkels blokk står fast på sparepolit­ikken i eurosonen og en forsiktig EU-politikk, for ikke å risikere at ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) blomstrer opp igjen.

SPD vil satse på EU

Schulz og SPD satser modig på en politikk for at Tyskland skal ta mer ansvar for EU igjen, også ved å vaere mindre gjerrig med euroene.

Schulz og hans folk tenker nok at de ikke har noe å tape på å ta sjanser. SPD skjeler også til Emmanuel Macron, som jo gikk til valg på et svaert EU-positivt program – mot det som ble ansett som den rådende stemning i Frankrike.

SPDs europapoli­tiske satsing forsterkes ved at Schulz i morgen reiser på besøk til president Macron i Paris.

Merkel skjelver neppe av dette, men det kan hende hun setter stabssjefe­n sin i sving med å utarbeide et europapoli­tisk motstøt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway