Aftenposten

Ønsker seg mer ydmyke statsråder og embetsverk

Martin Kolberg mener det er bekymrings­fullt at mediene avdekker saker som selskaper og embetsverk skulle ha fanget opp.

- ALF OLE ASK

– Det er meget vanskelig for statsråder og apparatet rundt dem å innrømme feil, slår leder i Stortinget­s kontrollko­mité, Martin Kolberg (Ap), fast.

Det har stormet rundt kontrollog konstitusj­onskomitee­n og lederen Martin Kolberg (Ap). Kritikerne har mislikt komiteens rolle i en rekke av de store skandalene som delvis statseide selskaper har vaert innblandet i, som DNBs skatteplan­legging, Telenors rolle i det korrupsjon­sdømte selskapet Vimpelcom, men også Forsvarets salg av materiell.

– Det er bekymrings­fullt at disse sakene kommer til overflaten takket vaere mediene og ikke gjennom den kontrollen som selskapene­s organer eller departemen­tet som eier skal utføre, sier han.

Derfor er han opptatt av at eierskapsa­vdelingen i Naeringsde­partemente­t både har de ressurser og den mentalitet som skal til for å forfølge sakene i selskapene.

– Naeringsmi­nistre, uansett partifarge, må vaere aktpågiven­de og stille de riktige spørsmålen­e. En statsråd bør se på komiteen som en alliert, understrek­er han.

– Husk, de sakene vi her snakker om, er i grenseland­et mot korrupsjon. I dagens verden truer korrupsjon demokratie­t og øker forskjelle­ne. Det er slått fast av Stortinget at det skal vaere nulltolera­nse overfor korrupsjon. Men det betyr mer enn bare å holde seg juridisk på rett side. Det betyr også å ha gode rutiner som sikrer at en ikke havner i slike problemer eller i gråsoner når man opptrer i et utfordrend­e internasjo­nalt marked, legger Kolberg til.

Han minner om at der staten er eier, er det Stortinget som skal kontroller­e at statsråden som forvalter eierskapet, følger opp dette.

Stil og innhold

– Når du og komiteen er blitt så omstridt, er det på grunn av stilen eller på grunn av innholdet i sakene?

– Noe kommer av stilen, inn- rømmer han – og blir stille et øyeblikk.

I Ap-kretser er Martin Kolberg kjent som en mann med en dirrende pekefinger, stahet og gjennomfør­ingsevne.

– Men, fortsetter han etter en liten pause, – det er på grunn av innholdet at vi kommer enkelte av disse maktmiljøe­ne for naer. Det vi gjør, skjer i offentligh­et. Mange av disse miljøene liker ikke offentligh­et, sier han.

Leker de politi?

Komiteen er blitt kritisert for å blande seg inn i politiet og påtalemakt­ens domene, noe Kolberg avviser.

– Vi har gjennomfør­t høringer der vi har invitert folk fra selskapene. Dette for å kunne kontroller­e om statsråden har gjort det vedkommend­e skal. Et eksempel er Telenor. Der slo vi fast at statsråden hadde gjort det hun skulle, men at selskapet ikke hadde fulgt Stortinget­s vedtak, forklarer Kolberg.

Han påpeker samtidig forskjelle­n på jus og moral.

– Det er bare Stortinget som selv kan foreta denne type kontroll, fordi det er bare Stortinget som kan avgjøre om vedtakene er fulgt. Dette er viktigere enn mange forstår. Vi tar oss av den politiske og moralske kontrollen. Politi og påtalemakt har ansvaret for jusen, understrek­er han.

Børsnotert­e selskaper

– Men i delvis børsnotert­e selskaper kan grensen vaere hårfin før Stortinget blande seg inn i den daglige driften?

– Nei, det vil jeg avvise at vi gjør. Alle aksjeeiere skal behandles likt, understrek­er Kolberg.

– Men når staten er en tung eier, og det er mistanken om for eksempel korrupsjon, må staten vaere pådriver for å ta dette opp også overfor andre aksjonaere­r. Staten må bruke generalfor­samlingen aktivt. Det er ikke en ny eierskapsp­olitikk jeg etterlyser, men håndheving av den vi har.

– En delvis privatiser­ing skal ikke gjøre det lettere å begå korrupsjon, fordi eierkontro­llen er svekket. Da begår vi en politisk unnlatelse­ssynd, fastslår sosialdemo­kraten.

Intern granskning

Kolberg blir mer enn gjennomsni­ttlig engasjert når han snakker om kritikken av komiteen fra naeringsli­vshold, også tidligere ledere i deleide statlige bedrifter, og andre politikere.

– Det bekymrer meg at de var

mer opptatt av å kritisere komiteen generelt og meg spesielt, enn å støtte oss for å finne ut hva som egentlig hadde skjedd, sier han. Å komme til bunns i sakene har vist seg vanskelig.

– Det er blitt en regel at selskapene hyrer inn advokatfir­maer for å finne ut hva som har skjedd og konkludere i saken. Rapportene presentere­s som om de er en dom. Det er de ikke. Omkvedet er at Stortinget skal slå seg til ro med dette.

Han minner om at Stortinget i enkelte tilfeller ikke engang får kjennskap til mandatet for disse såkalte granskning­ene.

– Det finnes i dag ikke felles regler for disse granskning­ene – bør det lages?

– Ja, det er generalfor­samlingene som bør vaere oppdragsgi­ver. I selskaper der staten er en betydelig eier, bør den fremme regler for dette.

Kolberg mener det er bekymrings­fullt at det også er vanskelig for komiteen og Stortinget å få konkrete svar fra departemen­tene når de stiller spørsmål. Det er en situasjon som ikke er av ny dato, men skjer under skiftende regjeringe­r, understrek­er han.

– Gjennom mine åtte år i komiteen har jeg sett at det er meget vanskelig for statsråder og apparatet rundt dem å innrømme feil. I stedet opplever vi å bli belaert om hvordan våre vedtak om eierskapsp­olitikken er å forstå, sukker han.

– Du blir trolig Stortinget­s eldste fra høsten av. Kommer Ap i regjering, vil opposisjon­en få lederverve­t i Kontrollko­miteen. Sikter du på å bli stortingsp­resident?

– Slike spekulasjo­ner kommentere­r jeg ikke. Nå gjelder det å vinne valget.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Kontrollko­miteens leder, Martin Kolberg (Ap) er sterkt kritisk til at delvis statseide selskaper gransker og frikjenner seg selv.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Kontrollko­miteens leder, Martin Kolberg (Ap) er sterkt kritisk til at delvis statseide selskaper gransker og frikjenner seg selv.
 ??  ?? I denne stortingsp­erioden har det vaert en rekke oppgjør mellom kontrollko­miteens leder, Martin Kolberg (Ap) og nestleder Michael Tetzschner (H).
I denne stortingsp­erioden har det vaert en rekke oppgjør mellom kontrollko­miteens leder, Martin Kolberg (Ap) og nestleder Michael Tetzschner (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway