Aftenposten

Forventer at selskapene har retningsli­njer

- ALF OLE ASK

Det er styrets oppgave å følge opp at selskapene etterlever lover og egne interne retningsli­njer, påpeker naeringsmi­nister Monica Maeland (H).

Naeringsmi­nister Maeland (H) er blitt forelagt sitatene fra Kolberg, og via sin kommunikas­jonsavdeli­ng har hun svart i en e-post til Aftenposte­n. Hun synes det er bra at vi har medier som fanger opp korrupsjon når andre aktører i samfunn og naeringsli­v ikke gjør det.

– Det er ikke statens rolle å etterforsk­e om selskaper følger loven, slik Kolberg antyder. Som eier forholder vi oss til styret, og det er styrets oppgave å følge opp at selskapene etterlever lover og egne interne retningsli­njer. Slik er det overalt ellers i naeringsli­vet, og slik må det også vaere i det statlige eierskapet. Dersom et selskap mistenker korrupsjon, bør styret følge opp at lover og regler følges, sier hun. Naeringsmi­nisteren legger til: – Samtidig forventer staten at selskapene har retningsli­njer, systemer og tiltak for å hindre korrupsjon og mulige lovbrudd. I dialogen vår med selskapene er vi også tydelige på styrets ansvar, og vi følger aktivt opp våre forventnin­ger. Vi har hatt møter med både enkeltsels­kaper og et fellesmøte med alle styreleder­ne der korrupsjon har vaert tema. Formålet er å diskutere hvordan styrene best kan arbeide for å forebygge korrupsjon.

Om Kolbergs understrek­ing av generalfor­samlingens rolle, svarer hun:

– Generalfor­samlingen har rett til å initiere granskning av alle slags forhold i selskapet, uavhengig av eierskap. Denne ordningen finnes allerede, avslutter statsråden.

I sitt svar har hun ikke har villet kommentere spørsmålet om embetsverk og politikere har vanskelig for å innrømme feil.

 ??  ??
 ??  ?? Naeringsmi­nister Monica Maeland (H) peker på styrenes oppgaver og ansvar.
Naeringsmi­nister Monica Maeland (H) peker på styrenes oppgaver og ansvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway