Aftenposten

Kvinne i miniskjørt arrestert

- MILANA KNEZEVIC

I det konservati­ve kongeriket må kvinner bruke den lange, løstsitten­de drakten abaya når de beveger seg offentlig.

Hun har på seg et mørkt miniskjørt og svart topp, mens håret henger løst nedover skuldrene hennes. Et vanlig syn i sommervarm­en i Norge, men i Saudi-Arabia har det vakt sterke reaksjoner.

For videoene som først ble delt på Snapchat og så spredt gjennom andre sosiale medier i helgen, skal vaere fra et historisk fort i den saudiarabi­ske byen Ushayqir i provinsen Najd, skriver BBC.

I går meldte flere lokale medier at kvinnen var tatt inn til avhør hos politiet i hovedstade­n Riyadh, skriver AFP. Hun nekter for at hun lastet opp klippene og for at Snapchatko­ntoen er hennes, ifølge en polititals­mann.

Støtte og kritikk

Både støtte og kritikk ble delt i sosiale medier i helgen.

Den saudiarabi­ske skribenten Ibrahim al-Munayif var blant dem som tvitret om saken. Han mener at å la folk bryte loven fører til kaos.

– Akkurat som vi ber folk respektere lovene til land de reiser til, må folk også respektere dette landets lover, skrev han til sine 41.000 følgere.

Andre kalte kvinnen modig og støttet hennes rett til å gå i hva hun vil, skriver Buzzfeed. Flere sammenlign­et henne med USAs førstedame Melania Trump og førstedatt­er Ivanka Trump. De var nylig på besøk i Saudi-Arabia, og begge gikk med antrekk som hverken dekket håret eller benene deres.

I en tweet som er blitt delt nesten 2000 ganger, er hodet til kvinnen i videoen byttet ut med Ivanka Trumps.

Ifølge BBC er hun en modell som går under navnet Khulood.

Kvinner protestere­r

Saudiarabi­ske myndighete­r er uforutsigb­are, og man kan aldri vaere helt sikker på hvordan de vil reagere, forklare Ina Tin, seniorrådg­iver i Amnesty. Hun har jobbet mye med Saudi-Arabia. Om videoene viser seg å vaere en politisk protest, kan det få store konsekvens­er for kvinnen, mener Tin.

– Hvorvidt det får større konsekvens­er som fengsling og tiltale, er knyttet til reaksjonen­e blant befolkning­en og internasjo­nalt, hvor store protester det blir og om det går utover landets omdømme. Hvis videoen blir fordømt av store deler av den saudiske befolkning­en, kan myndighete­ne på den andre siden føle seg presset og gi etter for konservati­ve krefter.

Saudi-Arabia blir ofte betegnet som et av de verste landene i verden for kvinner. I tillegg til strenge kleskoder er det kjøreforbu­d for kvinner og kjønnssegr­egering i arbeidsliv­et og det offentlige rom. På tross av forsiktige forsøk på reformer har landet fortsatt et system hvor voksne kvinner må ha mannlig verge.

Det har vaert mer aktivisme blant kvinner i Saudi-Arabia etter den arabiske våren, spesielt i sosiale medier, sier Tin. Tidligere i år delte flere kvinner videoer av at de gikk ute uten verge, i protest mot kjøreforbu­det. I fjor underskrev 14.000 et opprop mot vergesyste­met.

Men det betyr ikke at risikoen knyttet til slik aktivisme er blitt mindre. I juni ble en kjent aktivist som tidligere har vaert arrestert for å prøve å kjøre bil inn i SaudiArabi­a, anholdt igjen.

– Strafferea­ksjoner mot kvinner som bruker sin ytringsfri­het, er minst like harde nå som de har vaert tidligere, sier Tin.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Videoen som ble lagt ut på Snapchat, skal vaere tatt i byen Ushayqir i Saudi-Arabia.
FOTO: PRIVAT Videoen som ble lagt ut på Snapchat, skal vaere tatt i byen Ushayqir i Saudi-Arabia.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway