Aftenposten

Skal ha meldt fra om overfall, ble skutt av politiet

- JULIE BERG MELFALD LOUISE SCHARFF THOMMESSEN

Ble skutt av politimenn naer sitt eget hjem.

Den 40 år gamle australske kvinnen skal like før midnatt lørdag kveld ha meldt fra om et mulig overfall i en bakgate bak sitt eget hus i Minnesota, forteller hennes forlovede, Don Damond, ifølge Reuters.

Hun skal deretter ha gått ut i pyjamas og stått ved siden av politibile­n før hun ble skutt gjennom bilvinduet av en av politimenn­ene, skriver Minnesota Star Tribune.

Tre ulike kilder har oppgitt til avisen at skuddene ble avfyrt fra passasjers­etet, over sjåføren som satt i førersetet.

Damond skal ikke ha vaert bevaepnet.

I en uttalelse mandag bekreftet Bureau of Criminal Apprehensi­on at to politimenn respondert­e på en nødtelefon om et potensielt overfall like før klokken 23.30 lokal tid og at en kvinne ble påført dødelige skudd.

«Tjenesteme­nnenes «kroppskame­raer» var ikke skrudd på, og politibilk­ameraet fikk ikke med seg hendelsen», heter det videre i uttalelsen.

Skal bruke «kroppskame­ra»

Den siste opplysning­en har skapt furore i USA. Hvorfor kameraene plassert på politiets uniformer ikke var påslått, er ennå uvisst.

Politiavde­lingen i Minnesota skal ha innført et reglement som krever at alle politimenn bruker «kroppskame­ra». Disse må skrus på når de rykker ut til «kritiske hendelser» og før politiet bruker makt under omstendigh­eter som inneholder kriminell aktivitet, skriver nyhetsbyrå­et AP.

Den amerikansk­e foreningen for borgerrett­igheter (ACLU) ønsker å straffe politimenn som ikke aktiverer kroppskame­raet og konstatere­r at drapet på Justine Damond burde ha vaert filmet.

Justines forlovede, Don, ga sin første offentlige uttalelse mandag. Han krever svar på hva som skjedde den fatale kvelden.

– Vi har mistet det kjaereste mennesket og vi er desperate etter informasjo­n. Å få innblikk i Justines siste øyeblikk før drapet vil vaere en liten trøst i denne tragedien, sa han.

Ifølge flere kilder skulle paret ha giftet seg i august.

Justine Ruszczyk hadde allerede tatt navnet til forloveden før bryllupet.

Sinte australier­e

Australske medier har slått saken stort opp. The Daily Telegraph hadde over hele gårsdagens forside et bilde av 40-åringen med overskrift­en «Amerikansk mareritt».

Australier­e har lenge vaert kritiske til amerikaner­nes manglende vilje til å styrke våpenregul­eringer. Tidligere statsminis­ter John Howard har advart australier­e mot å følge USAs retningsli­njer når det kommer til skytevåpen.

Philip Alpers, skytevåpen­analytiker ved universite­tet i Sydney, har studert forskjelle­ne i våpenlovgi­vning i USA og Australia.

– Vi ser på USA som et veldig risikabelt sted når det gjelder skytevold – og det gjør resten av verden også, sier Alpers.

Ifølge AP baerer politioffi­serer i Australia også våpen. Likevel er dødelige skyteepiso­der langt sjeldnere der, og kun en håndfull hendelser rapportere­s hvert år.

Langt nede på statistikk­en

Minnesota har de siste årene fått krass kritikk for politiets våpenbruk. I juni protestert­e flere tusen mennesker i Minneapoli­s, etter at en jury erklaerte politimann­en Je-

 ?? FOTO: REUTERS ?? Australske Justine Damond jobbet som meditasjon­slaerer. Lørdag ble hun skutt av politiet naer sitt eget hjem i Minneapoli­s.
FOTO: REUTERS Australske Justine Damond jobbet som meditasjon­slaerer. Lørdag ble hun skutt av politiet naer sitt eget hjem i Minneapoli­s.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway