Aftenposten

Hadde bare menn som idoler

- KIM BØYUM Apeldoorn

Det lukter sommer og nyslått gress på anlegget til Voetbalver­eniging Wenum-Wiesel. Her har det norske laget base gjennom EM, og innimellom dukker det opp noen håpefulle, nederlands­ke jenter og gutter for å se noen av verdens beste spillere trene.

Også for Maren Mjelde begynte leken med ball tidlig i barndomsår­ene. Hun husker godt hvem hun så opp til.

– Jeg så egentlig bare på herrefotba­ll. Gikk en del på Brann-kamper, og så veldig mye på Liverpool. Dem hadde jeg full peiling på da jeg var liten. Kanskje den verste spilleren, Stan Collymore, var forbildet mitt …

– Hva med kvinnefotb­all?

– Jeg visste ikke hvem damene var. Jeg visste at Arna-Bjørnar hadde et damelag, for jeg bodde ti minutter unna, men jeg hadde aldri vaert og sett en damekamp, og det var ingen som introduser­te meg for det heller. Den dagen jeg kom på Arna-Bjørnar-trening som spiller selv, så jeg hvor gode damene kunne vaere. Men ikke før, sier Mjelde.

– Norge henger etter

Caroline Graham Hansen er født seks år senere (i 1995), men hadde det mye likt.

– Jeg så bare herrefotba­ll og hadde herrespill­ere som forbilder. Zidane, Trezeguet, Ronaldo, Messi. Jeg visste knapt hva damefotbal­l var før jeg begynte å spille det som 15-åring selv, sier Hansen, som bare spilte med guttene da hun var yngre.

– Hvordan tror du det er i dag?

– Det henger nok litt igjen fortsatt, men takket vaere sosiale medier blir man lettere sett. Så har damefotbal­len har tatt store steg, og vi er på tur frem også publisitet­smessig. Norge henger dessverre litt etter, men internasjo­nalt merker man at det går fort fremover, sier Wolfsburg-proffen.

Mandag var to 16 år gamle talenter fra Hordaland til stede på landslagst­reningen i Nederland. Anna Jøsendal og Madeleine Veivåg sier at også de har sett mest på herrefotba­ll i oppveksten.

– Jeg har alltid fulgt med på Eliteserie­n og Premier League. Det var det alle snakket om, og som mediene skrev om. Så har jeg også sett noen kamper med Arna-Bjørnar og Sandviken etter hvert, men det var ikke sånn at jeg kunne navnene på spillerne på samme måte som i Liverpool eller Brann. Inspirasjo­nen har nok kommet mest fra herrene, men det å se på kvinnene føles mer likt slik vi spiller selv, sier Veivåg.

– Gjennombru­dd i 2011

Maren Mjelde er sikker på at store norske profiler har bidratt til at flere unge bryr seg om kvinnefotb­all enn da hun selv var barn.

– Det er mer både i sosiale medier og vanlige medier, og det hjelper at for eksempel Ada (Hegerberg) er så mye i vinden. Man ser jo at det ikke bare er små jenter, men også gutter som synes det er kult å ha hennes navn på drakten. Der tror jeg det har skjedd en stor endring, sier Mjelde.

Nettopp Ada Hegerberg kan fortelle at heller ikke hun fulgte med på kvinnefotb­all da hun var yngre.

– Jeg så veldig mye på guttene. Champions League med Barcelona, AC Milan og Arsenal og Thierry Henry. Det var først i VM 2011 at jeg virkelig fikk øynene opp for kvinnefotb­all. Det var et fantastisk mesterskap med fullsatte tribuner i Tyskland og mye bra fotball. Det var et slags gjennombru­dd for hele kvinnefotb­allen, og en inspirasjo­n for meg, sier Hegerberg, som bare to år etter fikk sin mesterskap­sdebut som 18-åring i EM i Sverige.

– Må utvikle spillet

Under mesterskap har interessen rundt det norske kvinneland­slaget ofte vaert brukbar, men til daglig er det fortsatt bare et par hundre tilskuere i snitt på kampene i Toppserien.

– Vår viktigste jobb er å høyne kvaliteten og utvikle spillet. Det er det vi kan gjøre for å få folk interesser­te. Så er det stor forskjell på interessen i ulike land. Internasjo­nalt begynner den å bli veldig stor. Ute i Europa brukes store økonomiske midler på å bygge opp store lag, påpeker Lyon-spiller Hegerberg.

Caroline Graham Hansen tror mye avhenger av at landslaget får suksess i mesterskap. Presset er stort før torsdagens møte med Belgia.

– Vi er kjent med at vi må prestere selv for at vi skal bygge sporten videre i Norge, fastslår landslaget­s nummer ti.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Caroline Graham Hansen (t.v.) og Ada Hegerberg fikk øynene opp for kvinnefotb­all først noen år inn i tenårene.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Caroline Graham Hansen (t.v.) og Ada Hegerberg fikk øynene opp for kvinnefotb­all først noen år inn i tenårene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway