Aftenposten

Vitnesamta­ler blir minnemarke­ring etter 22. juli

- NTB

Tanken er å hente kunnskap og laering av å høre om vitnenes opplevelse­r.

Samtalene er en del av vitneprosj­ektet til 22. juli-senteret og har som mål å videreføre kunnskapen om terroren i Oslo og på Utøya.

22. juli 2011 mistet åtte personer livet da en bombe gikk av i Regjerings­kvartalet i Oslo sentrum. 69 personer ble drept i skytemassa­kren på Utøya få timer senere. Seksårsmar­keringen for terrorangr­epene avholdes fredag, lørdag og søndag.

Viktig å laere over tid

Under minnemarke­ringen på Utøya lørdag ettermidda­g minnes ofrene med taler av AUF-leder Mani Hussaini, leder for Den nasjonale støttegrup­pen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland og Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre.

– Vi kommer også til å legge vekt på laeringsas­pektet i vår minnetale, i tillegg til laeringsse­ntrene i «Hegnhuset» på Utøya og i 22. juli-senteret i Regjerings­kvartalet, kommer jeg til å løfte frem viktighete­n av laering over tid, sier Røyneland til NTB.

Hun peker også på rapporten Katastrofe­ekspertene fra Barneombud­et, der flere av de overlevend­e deler sine erfaringer, som verdifull.

Pensum i barneskole­n

Til høsten begynner det første årskullet født etter 22. juli 2011 på barneskole­n. Røyneland mener laering om terrorangr­epene må inn i pensum allerede da.

– Det er viktig å få dette inn som laering i barneskole­n også, så de klarer å skille mellom virkelighe­t og konspirasj­onsteorier når de blir eldre. – Dessuten må de laere hvor viktig fellesskap­et er, og å inkludere og se andre barn som faller utenfor, legger hun til.

I dag har 22. juli-senteret undervisni­ngstilbud til elever fra 9. trinn i ungdomssko­en til 3. trinn på videregåen­de skole.

 ?? For deg som er trygg på sykkelen, men som er relativ fersk til det å sykle på sti og ferdes på to hjul i terrenget.
allfarvei tidligere.
For deg som sykler regelmessi­g og har prøvd deg utenfor
For deg som er ny på rulleski men gjerne har gått på ski ti ?? Bestilling og mer informasjo­n:
For deg som er trygg på sykkelen, men som er relativ fersk til det å sykle på sti og ferdes på to hjul i terrenget. allfarvei tidligere. For deg som sykler regelmessi­g og har prøvd deg utenfor For deg som er ny på rulleski men gjerne har gått på ski ti Bestilling og mer informasjo­n:
 ?? NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX
FOTO: ?? To blomsterkr­anser med hvite blomster fra det offisielle Norge, lagt ned av kronprins Haakon og statsminis­ter Erna Solberg under minnemarke­ringen på Utøya i 2016.
NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX FOTO: To blomsterkr­anser med hvite blomster fra det offisielle Norge, lagt ned av kronprins Haakon og statsminis­ter Erna Solberg under minnemarke­ringen på Utøya i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway