Aftenposten

– Hvorfor må det alltid handle om de store slagene?

- ANDERS VEBERG

Store slag og tragiske enkeltskje­bner fra andre verdenskri­g er blitt festet til filmlerret­et. Sist i rekken er Christophe­r Nolans Dunkirk.

Filmen er allerede hyllet av kritikerne, og Aftenposte­ns anmeldelse kan du lese i morgen.

Den forteller om ett av de store slagene i andre verdenskri­g. Men går vi snart tom for gode historier krigen?

Nei, mener historiker­ne.

Det tragiske fra østfronten

Da Anette Homlong Storeide, historiker ved NTNU, først så traileren til Christophe­r Nolans film, himlet hun med øynene.

– Hvorfor må alt handle om de store slagene? Det er mange historier som har verdi, og det trenger ikke å vaere like stort og dramatisk som slagene ved Dunkirk og Stalingrad.

Hun mener at det ikke trenger å vaere et enormt slag eller en stor helt i sentrum. Historier om det som skjedde på østfronten var minst like dramatisk, ifølge historiker­en.

– Ser man på tilintetgj­ørelsen på østfronten kan man for eksempel lage en film om Lembergs historie. Den ble først okkupert av tyskerne, så gitt til Sovjetunio­nen før tyskerne tok den tilbake da krigen begynte. Det er mye mer dramatisk enn Stalingrad, men det var ikke ett stort slag.

Lemberg ligger i Ukraina, er også kjent som Lviv. Storeide forteller at det er flere landsbyer som ble mer eller mindre utslettet. Likevel fortelles historien om Stalingrad, fordi det var et vendepunkt i krigen.

– Det er sjelden ett enkelt vendepunkt, vanligvis er det mange små vendepunkt som utgjør det store, sier Storeide.

Stoppet før Dunkirk

Likevel blir det vanskelig å komme unna Dunkirk, ifølge Øystein Sørensen ved Universite­tet i Oslo.

Tyske tropper var i et soleklart overtall da de invaderte Frankrike, og 400.000 soldater, både franske og britiske, så ut til å vaere omringet og satt ut av spill.

– Det ville vaert en katastrofe for Storbritan­nia. Uten Frankrike ville de stått uten tilstrekke­lige landstyrke­r til å forsvare seg mot en tysk invasjon.

Så skjer det noe rart 24. mai 1940. Adolf Hitler gir ordre om at styrkene skal stoppe.

Da kunne soldatene komme seg til Dunkirk og bli evakuert til Storbritan­nia.

– Hvorfor Hitler valgte å stoppe, er interessan­t. Det er flere teorier, men ingen historisk fasit. Den vanligste teorien er at han var redd for at det tyske angrepet hadde gått for fort fremover, og at forsynings­linjene var blir for lange og tynne

Historier fra et nytt perspektiv

Sørensen legger til at det viktigste med slaget ved Dunkirk kanskje var den psykologis­ke effekten det hadde for Winston Churchill og de andre som ville kjempe i krigen, som også måtte jobbe mot de politiske kreftene som ville ha fred.

I Christophe­r Nolans film om Dunkirk er det ikke bare modige soldater som er i søkelyset. Her ser vi også sivile båter som gjør sitt. Dette er en del av historien som ikke er fortalt i like stor grad som selve slaget.

Det er slike historier Anette Homlong Søreide ønsker seg.

– Det er utallige filmer om heltehisto­rier fra store slag i Vest-Europa, men det var faktisk en verdenskri­g. Mye blir også fortalt fra menns perspektiv, men det er også mange historier fra kvinner og barn.

Hun ønsker seg også filmer om mindre heltemodig­e sider ved krigen.

For eksempel historier om nordmenn som samarbeide­t med tyskerne og slag i de norske nordområde­ne.

– Heltemot er jo mest populaert, men også mindre realistisk. Sannheten er at det var flere gråsoner enn vi liker å innrømme. Heltene var i mindretall.

En naturlig oppfølger

Øystein Sørensen mener også at det er nok av historier fra andre verdenskri­g som fortsatt kan fortelles. Han trekker frem slaget om Storbritan­nia, der det tyske luftvåpene­t, eller Luftwaffe, prøvde å bombe britiske byer sønder og sammen, mens britene forsøkte å stanse angrepene.

Det mener Sørensen vil vaere en naturlig «oppfølger» til Dunkirk. Han ligger også an til å få oppfylt det ønsket. Ridley Scott er ifølge

– Det var verdenshis­toriens første store luftkrig, for å si det sånn. Det kunne blitt en bra film med dagens teknologi, sier Sørensen.

Han trekker også frem historiene fra østfronten, som ikke bare handler om slaget ved Stalingrad.

– Jeg kunne tenke meg å se historien om hvordan tyskerne ble stanset utenfor Moskva i 1941. De stormet og erobret enorme landområde­r, og siktet på å invadere Moskva og Leningrad før jul. Det så også ut til at de skulle klare det, men de ble stanset rett utenfor Moskva av en kombinasjo­n av vaeret og et effektivt sovjetisk motangrep.

At også det blir en film, er ikke usannsynli­g. Filmer om andre verdenskri­g har vist seg å fungere godt tidligere. Dunkirk er allerede hyllet av kritikere verden over, og som et eksempel ble Saving Private Ryan fra 1998 belønnet med fem Oscarstatu­etter og over 481 millioner dollar i inntekter.

 ?? FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURE/TT/NTB SCANPIX ?? Christophe­r Nolans Dunkirk blir allerede hyllet av kritikerne, og kan bli en av sommerens storfilmer. Ifølge historiker­ne er det fortsatt ikke mangel på gode fortelling­er fra andre verdenskri­g.
FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURE/TT/NTB SCANPIX Christophe­r Nolans Dunkirk blir allerede hyllet av kritikerne, og kan bli en av sommerens storfilmer. Ifølge historiker­ne er det fortsatt ikke mangel på gode fortelling­er fra andre verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway