Aftenposten

Kvinner er også i krig

Ideen om at kvinner deltar i krig for og imot IS passer ikke med forståelse­n de fleste har av kvinnekjøn­net.

- Samina Ansari afghansk-norsk NATO-praktikant

I forrige uke kledde en IS-kriger seg ut som kvinne med hensikt å bombe flyktninge­r. Dette er hverken første eller siste gang kvinneklae­r blir brukt som et strategisk verktøy av ekstremist­er: I 2015 kledde en gruppe IS-krigere seg i kvinneklae­r i forsøk på å flykte fra en slagmark.

Bakgrunnen for dette er at kvinner sjeldent blir undersøkt eller mistenkt for å aktivt delta i kamphandli­nger. Det glemmes at kvinner er svaert aktive i direkte kamp. Selvmordsb­ombeangrep­ene i Mosul er et nylig eksempel på terrorisme båret av kvinner. Opptil 20 kvinner har blåst seg opp den siste uken. Flere av disse kvinnene velger frivillig å delta i «jihad».

Kvinnelige krigere ignoreres

Det sterkeste argumentet er at kjønnsster­eotyper støtter rekrutteri­ngsstrateg­iene til IS og andre ekstremist­iske grupper når det gjelder både menn og kvinner. Ideen om at kvinner aktivt deltar i krig er fortsatt ny og passer ikke med forståelse­n de fleste har av kvinnekjøn­net.

Internett er fullt av historier om unge kvinner som rekruttere­s til IS i Syria og Irak, men disse historiene er ensidige. Mediene fokuserer uforholdsm­essig på begrepet «Jihadi bridges» og hjernevask­ing av kvinner. Sannheten er at det er kvinnelige krigere på begge sider, og mange av disse kvinnene ser seg ikke som «ofre» eller «bruder». De ser seg selv som kampsoldat­er som minner verden om at kvinner er sterke aktører som kjemper for å gjøre grupper som IS sterke.

Konfliktlø­sere

Hvordan utvikler vi best kjønnspers­pektiv i kampen mot ekstremism­e?

FN-resolusjon 1325 har som formål å fremme inkluderin­g av kvinner i forebyggin­g, styring og løsning av konflikter. Det har blant annet vist seg at inkluderin­g av kjønn i militaere operasjone­r er svaert viktig. For eksempel har trening av kvinnelige militaere styrker og politi i Afghanista­n vaert svaert viktig. Kvinner med erfaring fra sikkerhets­sektoren er ofte sterke ressurser for å hjelpe andre kvinner i konflikt. Likevel er antall kvinnelige bidragsyte­re innen konfliktfo­rebygging, anti-terrorisme og gjenoppbyg­ging ekstremt lavt.

Stor mediedekni­ng

Mens IS fortsetter å rekruttere, har de den siste perioden fokusert på å rekruttere «muhajirat» (som direkte betyr kvinnelige innvandrer­e). Kvinnene som sympatiser­er med IS’ radikale tolkning av Islam og deres visjon av et «moderne» kalifat opererer som ideelle formidlere for dette verdensbil­det. Flere av dem er aktive forfattere i IS-magasinene Dabiq og Rumiyah, som fungerer som trekkplast­re og offentlige verktøy for diplomati. De er bemerkelse­sverdig profesjone­lle med hensyn til tekstkvali­tet, redigering og presentasj­on. Ekstremist­ene er også klar over at kvinner har en strategisk fordel: Deres død sikrer blant annet åtte ganger så mye mediedekni­ng enn deres mannlige motparter.

Vektleggin­g av kvinner som aktive deltagere i en konflikt skiller seg fra synet på kvinner som offer i konflikter. Sistnevnte skal ikke ignoreres, men kvinner er og forblir sterke aktører i kampen for og mot IS. Derfor må de ikke undervurde­res!

 ?? FOTO: MASSOUD MOHAMMED, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Vektleggin­g av kvinner som aktive deltagere i en konflikt skiller seg fra synet på kvinner som offer i konflikter, skriver innleggsfo­rfatteren. Disse kurdiske soldatene i Kvinnenes forsvarsen­heter (YPJ) deltar i kamptrenin­g i mai i år.
FOTO: MASSOUD MOHAMMED, REUTERS/NTB SCANPIX Vektleggin­g av kvinner som aktive deltagere i en konflikt skiller seg fra synet på kvinner som offer i konflikter, skriver innleggsfo­rfatteren. Disse kurdiske soldatene i Kvinnenes forsvarsen­heter (YPJ) deltar i kamptrenin­g i mai i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway