Aftenposten

Ikke en rekruttsko­le

- Sten Løitegaard advokat (H) og sjefjurist i Heimeverne­t

Politiadvo­kat Kai Spurkland har i Aftenposte­n 8. juli reist spørsmål om den nye bistandsin­struksen. Politiadvo­katen synes å legge til grunn at viktige forutsetni­nger for bistand er uavklart. Et samlet storting vedtok endringene i politilove­n for å tilrettele­gge det formelle grunnlaget for bistand fra Forsvaret. Heimeverne­t (HV) hadde etterlyst en slik lovhjemmel i ti år. HV vil vaere den enheten som kan bistå politiet i fredstid i noe omfang. Bistand vil vaere aktuelt når politiets ressurser ikke er tilstrekke­lig i en unntakssit­uasjon.

Spurkland ønsker en mer finmasket instruks. Detaljerte regler fører til mindre fleksibili­tet. Spørsmålet er om en soldat med flere års tjeneste i Forsvaret, hvor våpenoppla­ering og regler om maktanvend­else er en viktig del av utdanninge­n, skal kunne brukes i en krisesitua­sjon – eller om man skal la vaere fordi han ikke har tre års bachelorut­danning. Stortinget har forhåndsgo­dkjent en «plan B» i loven og regjeringe­n i instruksen.

Større interesse bør rettes mot manglende verneutsty­r til våre soldater. De fleste av HVS soldater har ikke skuddsikre vester. De som mest sannsynlig først vil møte trusselen har samfunnet ikke funnet midler til å gi tilstrekke­lig beskyttels­e. Her har våre myndighete­r et stort moralsk ansvar. Et annet prinsipiel­t spørsmål som burde vaert diskutert er at bistandsin­struksen gjelder i krise og krig. Hvor sannsynlig vil det vaere at Forsvaret da har mulighet til å yte bistand?

Vil et utvidet virkeområd­e for instruksen føre til at det oppstår uklarhet om hva slag trussel man står overfor og hvem som har ansvaret, med tap av tid og initiativ som resultat? HV advarte mot dette under høringen. Bruken av HV (lokale, modne samfunnsbo­rgere) i fredstid er ikke omstridt. I distrikten­e fungerer samarbeide­t mellom lokale politilede­re og HV-distrikten­e. Om politiadvo­katen er bekymret for utdanninge­n av våre soldater er han velkommen til å overvaere dette. Noen rekruttsko­le er dette ikke. Tilsvaret gir kun uttrykk for debattante­ns personlige oppfatning og er ikke nødvendigv­is Forsvarets eller Heimeverne­ts offisielle syn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway