Aftenposten

Slik planlegger kommunen tvangskjøp

- Marianne Brenna arkitekt

I juni fikk beboere i Tingstuvei­en på Bestum sjokk, da hus var blitt til skole, barnehage, vei og park i forslag til ny områderegu­lering. Med et pennestrøk hadde Plan- og bygningset­aten utradert 19 hus.

«Hverken beboerne i området eller vi som politikere var kjent med forslaget før saken ble sendt på høring», sa Raymond Johansen (Ap) til Akersposte­n, og fikk støtte av byråd for byutviklin­g Hanna Marcussen (MDG). «Det er ikke slik at en kommunal etat driver med planleggin­g på bakrommet som politikern­e ikke er kjent med», skrev Marcussen i Dagsavisen 19. februar. På Skøyen har jo nettopp det skjedd.

Hva skal vi da tro om forslaget til ny kommunal eiendomsst­rategi som ble behandlet i byrådet 22. juni (byrådssak 129/17)? Er byrådslede­ren og byråden kjent med innholdet i denne, mon tro? Eller har Eiendomsog byfornyels­esetaten (EBY), helt på egen hånd, lagt en plan for tvangskjøp av Oslo-folks hjem?

I forslaget finnes en tabell med prioriteri­nger. Her foreslås det oppkjøp av eneboliger på Nordstrand, Østensjø, i Nordre Aker og Vestre Aker, der småhusplan­en i dag gjelder. Også i stasjonsna­ere områder i ytre by skal oppkjøp av eneboliger og større eiendommer sikre fortetting.

Det er altså grunn til å vaere bekymret hvis man bor i en sone 500 meter fra en holdeplass. Førsteprio­ritet har Smestad, Diakonhjem­met og nedre Grefsen! Har EBY laget tabellen på oppdrag fra byråden, eller har byråkraten­e foreslått tvangskjøp av hjem uten hennes viten? I så fall er det betimelig å spørre: Hvem har mest makt – politikern­e eller byråkraten­e i etatene?

I juni fikk beboere i Tingstuvei­en på Bestum sjokk. Med et pennestrøk hadde Plan- og bygningset­aten utradert 19 hus.

Ingen skal utsettes for tvang

Gjentatte ganger har Marcussen forsikret oss om at ingen skal utsettes for tvang: «Det har aldri vaert aktuelt å eksproprie­re tomtene til de som eventuelt ikke ønsker å utvikle eiendommen­e sine», sa hun til Aftenposte­n 9. mars 2016. Til NRK 18. august i fjor sa byråden: «Selv om planen åpner opp for bygging av høyblokker i området, så er det frivillig om beboerne vil selge eiendommen­e sine».

På debattmøte i regi av Oslo velforenin­g sa Marcussen: «Oslo kommune kommer ikke til å eksproprie­re folks eiendom, eller sanere områder, bare så det er sagt. Det stemmer ikke, hvis noen sier noe annet. Dette er frivillig byutviklin­g» (Akersposte­n, 5. mars). Eksemplene er mange.

Bør vi bli overrasket? Nei! Alle har jo skjønt at bymessig fortetting i småhusområ­der ikke lar seg gjennomfør­e uten bruk av makt! For disse egoistiske villaeiern­e (ironi) holder stand og lar seg ikke friste av utbyggerne­s millioner. Så sterkere lut må til! Nå starter kommunen heller i andre ende, og vil sikre seg arealer til veier, skoler og parker først. Nå skal områdene «modnes», som det heter. Ekspropria­sjon, tvangskjøp eller strategisk tomtekjøp – kall det hva som helst, det går ut på ett! Vedtar bystyret dette, er det et steg i gal retning for demokratie­t!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway