Aftenposten

Realfagsut­danning kan nesten doble inntekten

- Lars J. Kirkebøen forsker, Statistisk sentralbyr­å

I disse dager venter omtrent 136.000 søkere på svar fra Samordna opptak om hvorvidt, hvor og hva de kan studere til høsten. Heldigvis har de fleste sannsynlig­vis gjort gode valg.

Det er store inntektsfo­rskjeller knyttet til utdanning. Dette opptar ungdom som velger utdanning, men er også relevant for samfunnet ellers. Utdanning som gir høyere inntekt gir sannsynlig­vis relevant kompetanse og også høyere fremtidige skatteinnt­ekter.

Sammen med Edwin Leuven og Magne Mogstad, har jeg studert effekt av utdannings­retning på inntekt for søkere til høyere utdanning. Der det er flere søkere enn plasser ved et studium kan vi sammenlign­e søkere som i utgangspun­ktet var ganske like, både hva gjelder ønsket studium, alternativ­t studium og opptakspoe­ng, men som fikk forskjelli­ge studietilb­ud.

Åtte år senere finner vi forskjelle­r i utdanning og inntekter. Realfagsut­danning fremfor laererutda­nning kan nesten doble inntekten, for søkere som foretrakk realfag fremfor laerer.

Men laererutda­nning fører ikke alltid til lavere inntekt enn realfag. Søkerne som foretrakk laerer fremfor realfag har en gevinst av å bli laerere. Dette viser det ikke er én inntektsef­fekt av en gitt utdanning. Noen søkere tjener på å bli laerere fremfor realister, andre på å bli realister fremfor laerere. Søkerne ser ut til å velge i tråd med sine sterke sider.

Om dette er bra for søkerne, blir laerdommen mer komplisert for Kunnskapsd­epartement­et og andre som ønsker å påvirke utdannings­valg. Det er vanskelig å planlegge effektive satsinger på bestemte utdanninge­r. Samtidig, at søkerne selv kan vurdere sine sterke sider tyder på at en skal vaere forsiktig med å legge føringer for ungdommers studievalg. I stedet kan vi håpe at mange utdannings­ønsker oppfylles!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway