Aftenposten

Hvorfor er det alltid jentene som må bevise noe?

- Pernille Myhre Skar (16)

Kvinneland­slaget har tatt ni medaljer de siste elleve europamest­erskapene. Mennene har tatt null. Sier ikke det nok?

På mange måter har Norge kommet lenger enn de fleste land når det gjelder likestilli­ng, eller det er i hvert fall det vi sier selv. Men har vi egentlig det? Når fotball-EM sparkes i gang i Nederland, sparkes også kommentare­ne i gang. Kommentare­r som «fotball er ikke for kvinner» og «alle jenter er elendige i fotball» florerer i sosiale medier, og ikke bare der. Jeg kan ikke lenger telle på to hender hvor mange ganger mine lagvenninn­er og jeg har fått slengt i ansiktet at «jenter kan ikke spille fotball». Hvorfor? «Fordi vi er jenter».

Kjemper for å bli tatt seriøst

Det nytter ikke hva vi presterer. Det er blitt prentet inn at fotball – det er en guttesport. At jenter ikke er like gode som gutter til å sparke ball, er ikke noe de finner på selv. Holdningen­e om at jenter ikke er verdt å satse på, eller har noe som helst på en fotballban­e å gjøre finnes overalt, og kommer tvilsomt til å stoppe før noen begynner å gjøre noe for å utvikle kvinnefotb­all her til lands.

Som det gjøres i for eksempel, Frankrike, Tyskland og England. Norges topplag i Eliteserie­n, Brann og Rosenborg, har ikke engang et tilbud til kvinner. Er det resultater som skal avgjøre satsing? Eller er det bare slik at vi kvinner er dømt til å tape i denne debatten?

For skal vi se på det resultatme­ssige gjennom tidene, så går det ikke akkurat i herrenes favør heller, så jeg sitter igjen med spørsmålet om hvorfor vi jenter alltid må bevise noe. Hvorfor må vi alltid må kjempe for å bli tatt seriøst? For mens kvinnene har tatt ni medaljer på de siste 11 Europamest­erskapene, har mennene tatt null. Sier ikke det nok?

Ser opp til de store

For uansett hvor langt vi selv tror vi har kommet når det gjelder likestilli­ng, så spiller menn fotball, og vi kvinner? Vi driver med «kvinnefotb­all». Si meg gjerne hva som er forskjelle­n, og enda bedre, si meg hva som gjør det så forskjelli­g at vi trenger to forskjelli­ge ord for det? Har ikke vi like stor bane? Like lange kamper? Like regler? Hmm.

Nå som fotballjen­tene har sparket i gang EM, håper jeg mediene løfter dem opp. Jeg håper flere gjør som Mats Møller Daehli (applaus til deg), og fronter kvinner og jenter som spiller fotball. Små gutter og jenter ser opp til dere store, og fronter dere en tankegang som Daehli har vi startet noe positivt allerede.

Jeg håper flere legger bort fordommene i en skuff som aldri åpnes igjen. Jeg håper vi bytter bort den eldgamle mentalitet­en, og heier frem de norske jentene som vi ville heiet frem de norske landslagsg­utta. For i bunn og grunn, er det jo selve fotballen vi elsker, forguder og heier frem, er det ikke? Hva ville du gjort om du var statsminis­ter for en dag?

– Jeg ville bestemt at Norge skal ta inn flere flyktninge­r. Jeg hadde kanskje doblet antallet som kommer hit flere ganger, og kastet Frp ut av regjeringe­n hvis de gjorde det vanskelig for meg. I Norge er vi mange rike og ressursste­rke mennesker med et ansvar for flere enn oss selv. Ville ikke vi også ønsket muligheten til å flytte dersom det ble krig i Norge? Vi har pakket landet inn i en bobleplast som holder oss trygge fra utrygghete­n til mennesker på flukt. Boblene må sprekkes for at vi skal kunne bli bidragsyte­re til en mer rettferdig verden.

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Nå som fotballjen­tene har sparket i gang EM, håper jeg mediene løfter dem opp, skriver Pernille Myhre Skar (16). Her fra gruppespil­let mot Nederland der Norge tapte 0–1.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Nå som fotballjen­tene har sparket i gang EM, håper jeg mediene løfter dem opp, skriver Pernille Myhre Skar (16). Her fra gruppespil­let mot Nederland der Norge tapte 0–1.
 ??  ?? Navn: Amanda Hylland Spjeldnaes Alder: 18
Bosted: Oslo
Navn: Amanda Hylland Spjeldnaes Alder: 18 Bosted: Oslo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway