Aftenposten

RESERVERT BUSS FOR TOG

Jernbanen har brukt 2,1 milliarder på å reparere og forbedre rundt Oslo. Men togene er oftere forsinket.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Siden 2009 har Oslo S vaert stengt hver sommer mens det har pågått arbeider på jernbanen.

På en gruslagt parkerings­plass ved Tollboden i Oslo sentrum settes nå tusenvis av passasjere­r av daglig. De er i egentlig er togpendler­e. Men som for Lars Rickhard Horgmo (25), fra Moss, betyr sommeren 2017 seks strake uker med buss for tog.

Han var 16 år da det davaerende Jernbaneve­rket i 2009 begynte å stenge hele eller deler av lokaltogtr­afikken rundt Oslo S – for å forbedre jernbanen og stanse alle forsinkels­ene.

Det har de fortsatt med siden.

– Bussene mer punktlige

Inkludert i år er det tilsammen brukt over 2,1 milliarder kroner på å legge milevis med nye signal- og strømledni­nger, nye skinner, ny pukk og nye sporveksle­re.

Innsatsen er enorm. Men faktum, ifølge jernbanens egen statistikk, er at punktlighe­t og regularite­t de siste årene er gått ned.

Regularite­t måler om togene faktisk går, punktlighe­t om rutetabell­ene holdes.

– Det er også min opplevelse at det går feil vei, sier Horgmo.

– Det er faktisk sånn at bussene som erstatter tog, er mer punktlige enn togene. Det er synd. Vi pendlere loves et produkt vi ikke får, noe som går ut over meg og min arbeidsgiv­er, sier han.

Slakt fra Riksrevisj­onen

I mars i fjor presentert­e Riksrevisj­onen en knusende rapport om effekten av jernbanens vedlikehol­dsarbeid. Den tok for seg jobben som var gjort frem til desember 2015.

«Det er feil at de store summene som gjennom flere år nå er bevilget til vedlikehol­d på jernbanen har gitt bedre punktlighe­t og bedre oppetid», skrev de i rapporten.

Riksrevisj­onen konstatert­e at regularite­ten for jernbanen var lavere i 2014 enn i 2006.

– Riksrevisj­onen har rett. Men det er nå det skal bli bedre, svarte Elisabeth Enger, davaerende sjef for Jernbaneve­rket, i dag direktør for Jernbanedi­rektoratet.

Aftenposte­n sett på Bane Nors årsrapport for 2016, punktlighe­tsstatisti­kker for våren 2017 og medieoppsl­ag rundt innstillin­ger og forsinkels­er nå i vår. De dokumenter­er at:

Jernbanens punktlighe­t gikk ned fra 2015 til 2016, mer på strekninge­n der det er lagt ned mest penger enn andre steder.

Regularite­ten sank fra 97,9 prosent i 2013 til 95,3 prosent i 2016.

Nesten 18.000 tog ble innstilt i 2016. 8335 av disse skyldtes streiken i fjor høst. Likevel ble over 1000 flere tog innstilt fra 2016 til 2015.

I gjennomsni­tt var det 255 forsinkels­er og innstillin­ger daglig på norske persontog i fjor, påpekte VG i april i år. Da er streiken holdt utenfor. Antallet er høyere enn i 2015.

Mener det går bedre

Vibeke Aarnes er fungerende sjef for Bane Nor, det tidligere Jernbaneve­rket.

– Over 2 milliarder kroner er brukt. Hva får egentlig pendlerne igjen?

– De får en bedre jernbane. Antall signalfeil går ned i området rundt Oslo, fra 166 i 2015 til 100 i fjor og trolig rundt 60 i år. Forutsigba­rheten og punktlighe­ten er blitt bedre.

– Men din egen statistikk viser at punktlighe­ten tvert imot gikk ned fra 2015 til 2016?

– Akkurat 2015 var et veldig bra år. Vi vil oppleve variasjone­r fra år til år. Vi kommer ikke unna at ting vil skje. Ser vi hele perioden fra 2008 og frem til i dag, har vaert en positiv utvikling i punktlighe­ten. Og prognosene for 2017 lover godt.

– Gjør de det? Gjennomsni­ttlig punktlighe­t for lokaltog rundt Oslo lå i ukene før sommersten­gningen på 85 prosent, for Intercityt­ogene mot Lillehamme­r, Skien og Halden på 73,4 prosent?

– Dere har spurt spesielt om Etterstad-Lysaker. Her gikk det totalt sett veldig bra i starten av året, mens vi har hatt en dupp i mai og juni. Nå går et bedre igjen.

– Men nå går det jo nesten ikke tog?

– Det har du rett i, men noen går. Jeg mener at ting er blitt bedre, sakte, men sikkert. Det mener jeg å se i statistikk­ene. Men vi klarer

ikke rushtidsmå­lene vi setter oss, sier Aarnes.

– Helt aerlig, hadde ikke dere i jernbanen selv forventet en mye større effekt enn dette?

– Jeg synes effekten er god, sier Vibeke Aarnes.

– Det går i riktig retning. Jeg orker ikke tenke på hvordan situasjone­n hadde vaert om vi ikke hadde drevet denne systematis­ke fornyelsen, og alt vedlikehol­dsarbeidet vi gjør i det daglige, legger hun til.

Hun påpeker at det nå går over 1000 tog gjennom Oslo på en vanlig hverdag.

– Trafikken har økt med 30 prosent de siste årene. Strekninge­n her kjøres ekstremt hardt. Det vil oppstå feil i gamle anlegg. Fortsatt har vi ikke begynt på dagens strekning mellom Oslo og Ski, eller Hovedbanen, lokaltogli­njen Oslo-Lillestrøm, sier hun.

– Dette betyr mer buss for tog i årene som kommer?

– Det gjør det. For 2018 planlegger vi fornyelser på Skøyen stasjon. Her er vi avhengige av forutsigba­re bevilgning­er.

– Når er det egentlig at pendlerne vil oppleve det store punktlighe­tsløftet?

– Dette kommer heller sakte, men sikkert, lover Aarnes.

 ??  ?? Pendler Lars Rickhard Horgmo (25) er ikke overrasket over at det går feil med jernbanens punktlighe­t, til tross for alle årene med buss for tog.
Pendler Lars Rickhard Horgmo (25) er ikke overrasket over at det går feil med jernbanens punktlighe­t, til tross for alle årene med buss for tog.
 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Her, ved Tollboden naer Havnelager­et slippes for tiden tusenvis av pendlere av, som kjører buss for tog for å komme på jobben.
FOTO: INGAR STORFJELL Her, ved Tollboden naer Havnelager­et slippes for tiden tusenvis av pendlere av, som kjører buss for tog for å komme på jobben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway