Aftenposten

Jernbanen tar tilbake sin dominerend­e plass

Ny serie: Rundt 1,2 millioner innbyggere i ti byer på Østlandet blir direkte berørt når jernbanen skal ha tilbake sin dominerend­e plass. Aftenposte­n skal i flere artikler se naermere på de gigantiske prosjekten­e.

-

1,2 millioner innbyggere i ti byer på Østlandet blir direkte berørt når jernbanen pløyer seg vei. Nå engasjerer stadig flere seg i utbygginge­n.

Skal ny jernbanest­asjon på Hamar ligge der den ligger i dag – eller ved Vikingskip­et? På bare ett år har lokalavise­n fått 1000 innlegg om saken. Ti byer på Østlandet får nye eller kraftig ombygde jernbanest­asjoner.

Stat og jernbanemy­ndigheter er klare på hva de ønsker. Men det er først nå at det går opp for folk i ti byer at bygging av dobbeltspo­ret jernbane vil endre sentrum – og gi enorme anleggspla­sser.

I Hamar har debatten allerede rast i to-tre år. Staten og Bane Nor vil ha ny stasjon og ny trasé omtrent der sporene går i dag. Kommunesty­ret har med overvelden­de flertall vedtatt å flytte stasjonen til Vikingskip­et.

I den mest intense perioden, fra september 2015 til september 2016, var det i overkant av 1000 innlegg på trykk i lokalavise­n Hamar Arbeiderbl­ad (HA), ifølge debattansv­arlig Arnt Olav Velten. På de siste tre årene er det snakk om rundt 2000.

– Det er vel kun én tidligere sak som kan sammenlign­es med denne i intensitet, og det er EF/EU-saken i 1972 og 1994, sier Velten.

Folkeopini­onen har dreiet frem og tilbake mellom det sentrumsna­ere Vest-alternativ, og Øst-alternativ ved Vikingskip­et.

Ordføreren som skiftet side

På det lokale vannhullet Tante Gerda legger forteller ordfører Einar Busterud hvorfor han selv gikk fra Vest til Øst-alternativ­et.

– Jo mer jeg satte meg inn i konsekvens­ene ble jeg overbevist om at skinnegang­en ikke kan gå tvers gjennom sentrum, sier han.

Slik ordføreren ser det, kan debatten reduseres til følgende: Valget mellom togstasjon i sentrum eller kontakt med Mjøsa. For ham er det siste det viktigste.

– Kontakten med vannet er viktigere for attraktivi­tet og utvikling enn å beholde nåvaerende stasjonspl­assering. En tre kilometer lang jernbanefr­i strandsone vil gjøre Hamar til en enda mer attraktiv by, sier han.

– I tillegg kan man åpne opp hele det nåvaerende stasjonsom­rådet for byutviklin­g med arbeidspla­sser og nye boområder.

Folket i ryggen?

Busterud hevder at han i dag har folket i ryggen. Han viser til en undersøkel­se gjort av Sentio for Hamar Arbeiderbl­ad i desember

i fjor. Da var 35 prosent for det sentrumsna­ere Vest-alternativ­et, 53 prosent ville ha Øst-alternativ­et.

– Jeg forstår at situasjone­n er vanskelig for Bane Nor. De skal gjennomfør­e voldsomme byggeprosj­ekter i en rekke etablerte byer på Østlandet. Men det spesielle her er jo at deres egne utredninge­r viser at Øst-alternativ­et ved Vikingskip­et er billigere, enklere og har minst skadevirkn­inger, sier Busterud.

Med Vest-alternativ­et blir hele strandsone­n i «byen ved Mjøsa» en byggeplass, sier han.

– Tør ikke snakke høyt om Vest

Jan Larsen, leder i Briskebyen vel, hevder derimot at det er et stort flertall for Vest. Han viser til spørreunde­rsøkelse gjennomfør­t av Sentio på oppdrag fra Briskebyen Vel i mai:

Den viser at 47 prosent er for et revidert forslag i Vest fra Fylkesmann­en. 36 prosent er imot forslaget. Øst var ikke et alternativ i undersøkel­sen.

Flere av dem Aftenposte­n har snakket med, mener at temperatur­en er så høy at mange ikke tør å ytre seg i offentligh­eten i Hamar. Det er et synspunkt som Larsen er opptatt av å få frem.

– Mange sier til meg at de tør ikke å snakke høyt om Vest, fordi de er redde for å bli hengt ut offentlig. Noen av disse aksjonsgru­ppene bruker en skarp retorikk som er vanskelig å møte, sier han.

Han har støttet Vest-alternativ­et i flere år, men er nå mest opptatt av å få fortgang i prosessen.

– Jeg tror veldig mange er møkk lei av denne debatten for å vaere aerlig. Hovedprobl­emet nå er at det er knyttet stor usikkerhet til når planene vil bli realisert. Når kommer pengene? spør Larsen retorisk.

Til dem som er bekymret for at strandsone­n og sentrum blir en anleggspla­ss i flere år fremover, har han følgende beskjed:

– I et hundreårsp­erspektiv må vi bare tåle det.

Hvor langt er det til Vikingskip­et?

Mye av krangelen på Hamar dreier seg om hvor langt det egentlig er mellom dagens stasjon og en ny ved Vikingskip­et.

Kommunen selv hevder det er snakk om 500–600 meter i luftlinje. Bane Nor anslår rundt 1000 meter. I gåavstand fra dagens stasjon til området rundt Vikingskip­et er det omtrent 1500 meter.

– Vil spise bydeler fra to sider

Vest-alternativ­et skal gå i kulvert, en nedsenket trasé, gjennom Hamarbukta. Det første forslaget ble forkastet for et fire meter lavere

alternativ etter innsigelse­r fra Fylkesmann­en.

Dersom det blir Øst og Vikingskip­et frykter Larsen at det kan utvikle seg to sentrum i Hamar.

– Bydelene Disen og Briskebyen vil komme i klem mellom videre utvikling av gammelt sentrum og et helt nytt sentrum ved Vikingskip­et, mener han.

Behovet for utviklings­arealer rundt et nytt knutepunkt, som en togstasjon vil vaere, vil gjøre at den saeregne og vernede småhusbeby­ggelsen vil bli erstattet med høyhus over tid, ifølge Larsen.

Hva vil Hamar vaere?

– Lillehamme­r har Maihaugen, Gjøvik har mistet sin kontakt med Mjøsa på grunn av riksvei 4. Hele Hamars identitet ligger i Mjøsakonta­kten, sier varaordfør­er Knut Fangberget (H).

Til tross for det voldsomme engasjemen­tet og de lange diskusjone­ne i Hamar mener Fangberget at det ikke har gått opp for folk hvor alvorlige konsekvens­ene av en utbygging vil vaere.

Han vil ha partikolle­ga og kommunalmi­nister Jan Tore Sanner til å lytte til Hamar.

– Han har gjort det til sitt varemerke å høre på lokalsamfu­nnet. Da må han respektere lokaldemok­ratiet, og overkjøre Bane Nor, mener Fangberget.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: DYRVIK ARKITEKTER ?? Omtrent slik kan et nytt stasjonsom­råde ved Vikingskip­et på Hamar se ut. Denne versjonen er et tidlig utkast, og det er siden gjort endringer på forslaget. Men utkastet viser hva slags ny bebyggelse som kan komme ved Vikingskip­et, og inne i byen, der...
ILLUSTRASJ­ON: DYRVIK ARKITEKTER Omtrent slik kan et nytt stasjonsom­råde ved Vikingskip­et på Hamar se ut. Denne versjonen er et tidlig utkast, og det er siden gjort endringer på forslaget. Men utkastet viser hva slags ny bebyggelse som kan komme ved Vikingskip­et, og inne i byen, der...
 ?? FOTO: EIRIK HUSØY ?? Her, rett ved Vikingskip­et, vil ordfører Einar Busterud ha ny jernbanest­asjon.
FOTO: EIRIK HUSØY Her, rett ved Vikingskip­et, vil ordfører Einar Busterud ha ny jernbanest­asjon.
 ??  ?? Slik ser det ut når moderne jernbane krever sin plass. I Ski er store deler av sentrum i dag preget av ombygging for Follobanen.
Slik ser det ut når moderne jernbane krever sin plass. I Ski er store deler av sentrum i dag preget av ombygging for Follobanen.
 ?? FOTO: DYRVIK ARKITEKTER ??
FOTO: DYRVIK ARKITEKTER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway