Aftenposten

- Saken kan bli hennes bane, mener eksperter

- LORNS BJERKAN

Byggeskand­alen setter nå maktkampen på Stortinget på spissen. I en kronikk i dagens avis tar tverrpolit­isk ledelse i kontrollko­miteen et oppgjør med virkelighe­tsbeskrive­lsen til Stortinget­s direktør Ida Børresen.

Byggeskand­alen setter nå maktkampen på Stortinget på spissen. I dagens kronikk tar tverrpolit­isk ledelse i Stortinget­s kontrollko­mité et knallhardt oppgjør med virkelighe­tsbeskrive­lsen til Stortinget­s direktør Ida Børresen.

Saken kan bli hennes bane, mener flere eksperter.

«Flere medier formidler upresis og feil informasjo­n om Stortinget­s byggeprosj­ekt P26». Det skrev Stortinget­s direktør Ida Børresen for halvannen uke siden i et innlegg i Aftenposte­n.

I en kronikk svarer nå kontroll- og konstitusj­onskomitee­ns ledelse. I innlegget anklages Børresen for «spesiell bruk av fakta», for misvisende sitering av Riksrevisj­onens rapport om byggesaken, for å ha gjentatt forklaring­er som Riksrevisj­onen tidligere har avvist, for å avvike fra god forvaltnin­gsskikk og for at hun ikke har forstått rolleforde­lingen mellom Stortinget og dets administra­sjon. Innlegget er signert komiteens leder Martin Kolberg (Ap) og de to nestledern­e Michael Tetzschner (H) og Helge Thorheim (Frp).

– Slutt å kjempe mot Stortinget

De tre mener at Børresens omtale av byggeprosj­ektet strider mot vedtakene Stortinget har gjort i forbindels­e med saken, og ber henne gi opp omkampen med Stortinget.

Aftenposte­n har videreform­idlet hele kronikken til Børresen, og hun har bekreftet å ha lest den. Hun opplyser i tekstmeldi­nger at hun er på ferie og at det derfor er «vanskelig å få kommuniser­t en så kompleks sak uten samband».

– Oser av mistillit

Også statsviter og professor Frank Aarebrot ved Universite­tet i Bergen har lest innlegget. Han sier at han ikke kan komme på noe som ligner på det politiske oppgjøret med administra­tiv ledelse på Stortinget.

– Innlegget er etter min oppfatning meget alvorlig for Stortinget­s direktør. Det er nesten uforenlig med at hun fortsetter i sin stilling.

– Det oser av mistillit, legger han til. Børresen har heller ingen kommentar til Aarebrots utsagn om at kritikken er uforenlig med at hun fortsetter som direktør på Stortinget.

– Det som er viktig her, er at det står en enstemmig komitélede­lse bak kronikken. I begynnelse­n av saken ble rollen til stortingsp­resident Olemic Thomessen diskutert. Dette brevet er utelukkend­e mot Børresen som direktør, sier Aarebrot.

– Komitémedl­emmene påstår at det er hun som har en annen forståelse enn hva Stortinget ha, sier han.

– Stortinget vil vinne

Selv om Børresens forståelse skulle vaert den riktige, hjelper det lite, mener Aarebrot.

– I en strid mellom administra­sjon og Stortinget vil det vaere Stortinget som vinner. Det er de som har makten, forklarer Aarebrot.

Hvis ikke Børresen selv søker avskjed, er det eventuelt presidents­kapet som må gi henne sparken.

– Direktøren forholder seg til Stortinget­s presidents­kap i hverdagen. De funker som hennes styre og i presidents­kapet kommer det politikere fra alle de politiske partiene. Nå er kritikken rettet mot direktøren og bare henne, sier Aarebrot.

Naermer seg utgang av åremål

Eivind Smith er professor ved

Institutt for offentlig rett ved Universite­tet i Oslo. Han har også lest innlegget. Han beskriver situasjone­n som unik og alvorlig, spesielt fordi den kan svekke tilliten til Stortinget som demokratie­ts nøkkelinst­itusjon.

– Det kan vel tenkes at noen har merket seg at hennes seks år lange åremål utløper våren 2018. En så sterk mistillit som den som nå kommer til uttrykk i forholdet mellom «eieren», altså Stortinget, og dets administra­sjonssjef, hadde vanskelig kunnet vedvare i andre typer av institusjo­ner. Når de tre lederne av kontroll- og konstitusj­onskomitee­n taler, gjør de det på mange måter på vegne av hele Stortinget, sier han.

Uansett tror han at høstens stortingsv­alg kan bli avgjørende, ikke bare for presidents­kapet, men også for Børresen.

– Det faktum at disse to sakene kom opp til sluttbehan­dling få måneder før valget har nok bidratt til å skjerme presidents­kapet. I oktober skal jo det nyvalgte Stortinget uansett konstituer­e seg og velge nytt presidents­kap, sier han.

Det er også dette presidents­kapet han tror må håndtere mistillite­n mot Børresen.

– Slik det ser ut midt i ferietiden, er det vel helst det nyvalgte Stortinget som må finne frem til en avklaring. I den prosessen vil det nyvalgte presidents­kapet få en nøkkelstil­ling, sier han.

Aftenposte­n har også forsøkt å få kommentar fra stortingsp­resident Olemic Thomessen i forbindels­e med denne saken, men han ønsket ikke å gi noen kommentar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway