Aftenposten

Frank Lynum: Nå utfordres den norske modellen. Makten flyttes fra det lokale og det nasjonale til det globale

Vår måte å organisere arbeidsliv­et på har tjent landet godt. Nå utfordres dette av globaliser­ingen.

- åKommentar Frank Lynum Kommentato­r

Her hjemme er det bred enighet om at det vi har kalt den norske modellen har vaert viktig for å bygge den sterke, norske velferdsst­aten. Både venstre- og høyresiden verner om denne modellen, selv om de har en noe ulik definisjon av den. Tidlig denne måneden var både arbeidsmin­isteren, LO-sjefen og en NHO-direktør i Genève for å reklamere for vår måte å organisere samfunnet på.

Har sikret velferdsut­vikling

Trepartssa­marbeidet mellom staten, arbeidsgiv­erne og arbeidstag­erne er kjerneprin­sippet for arbeidsliv­et. Partene sørger sammen for at lønningene i det brede lag av folket øker nok til å sikre velferdsut­vikling, men ikke så mye at de ødelegger for konkurrans­eevnen. Sterke fagforenin­ger er en viktig del.

Andre kjennetegn er lave inntektsfo­rskjeller, høy grad av likestilli­ng og en høy andel kvinner i lønnet arbeid; og at skole, utdanning og velferdsor­dninger er skattefina­nsiert.

Denne måten å organisere samfunnet på har vaert viktig for at Norge har klart å hevde seg internasjo­nalt med høy produktivi­tet, høy konkurrans­eevne og verdensled­ende kompetanse på enkelte teknologio­mråder.

Makt på globalt nivå

Nå utfordres den norske modellen av globaliser­ingen. Makten flyttes fra det lokale og det nasjonale til det globale.

Vi ser det tydelig i luftfarten, der Norwegian-sjef Bjørn Kjos lenge har vaert i krig mot fagforenin­gene. Norske ansatte er blitt flyttet over i egne bemannings­selskaper, og økningen i antall ansatte har skjedd i utlandet, der det er dårligere lønns- og arbeidsavt­aler.

Det er et stort problem for en arbeidsgiv­er å vaere på kant med sine ansatte.

Det er også et stort problem for en fagforenin­g å vaere eller bli oppfattet som en konservere­nde kraft, uten innsikt og vilje til å se utfordring­ene bedriften står overfor.

Løsere tilknytnin­g

Utviklinge­n nå er at flere blir løsere tilknyttet arbeidsgiv­eren sin. Enten fordi kontrakten­e er kortvarige, eller fordi flere bedrifter baserer seg på innleie av arbeidskra­ft. Den enkelte ansatte blir selvstendi­g naeringsdr­ivende. Ansvar og risiko, for eksempel for trygdeordn­inger flyttes fra bedriften og over til den ansatte.

Enkelte eksperter og synsere har ment at dagens unge og oppvoksend­e, de som tilhører millennium­sgenerasjo­nen, ønsker seg en løsere tilknytnin­g til arbeidsliv­et, fordi de vil ha mer fleksibili­tet. Andre mener ungdom bekymrer seg mer nå enn før og frykter å ikke få en ordentlig jobb. I en Norstat-undersøkel­se gjengitt i Klassekamp­en i fjor svarte 9 av 10 unge at de vil ha fast jobb.

Både LO og NHO er enige om at hovedregel­en skal vaere fast ansettelse. Men fagforenin­gene mener at den norske modellen også utfordres direkte fra norsk hold, med den nye arbeidsmil­jøloven. Den har gjort det enklere å ansette folk midlertidi­g. Mer midlertidi­ghet og en løsere tilknytnin­g har i fagforenin­gskretser vaert uglesett, av grunner nevnt over. Arbeidsgiv­erorganisa­sjonene er på sin side mer opptatt av at bedrifter må drive lønnsomt, og ha fleksibili­tet til å innrette seg etter markedssit­uasjon og konjunktur­er. De, og Regjeringe­n, mener midlertidi­g ansettelse gir en lavere terskel inn i arbeidsliv­et. Det er for tidlig å fastslå hvilke konsekvens­er denne lovendring­en får på lang sikt.

Viktigere enn noen gang

Det er kanskje viktigere enn noen gang å sikre at den norske modellen står sterkt. Globalt er trenden stadig større forskjelle­r, og en stadig større opphopning av kapital for de aller rikeste. Det er en utvikling de fleste her hjemme ikke ønsker.

Dersom fagforenin­gene er opptatt av at den norske modellen fortsatt skal stå sterkt, må de tenke nytt om hvordan de skal takle utfordring­en de står overfor. De må forstå at trenden kommer til å vaere at flere arbeidstag­ere får en løsere tilknytnin­g til arbeidsliv­et, og de må innrette seg deretter.

En bransje vi kan se til for å laere er shipping. Bransjen sto overfor de samme utfordring­ene som luftfart gjør nå. Myndighete­ne har vaert lempelige med regulering­er og gitt shippingbr­ansjen store goder, for at det skulle vaere mulig å drive fra Norge, med norske sjøfolk. Det har ikke vaert saerlig vellykket, dersom målet var å bevare arbeidspla­sser i Norge.

Økonomer og andre eksperter har lenge sagt at den norske modellen må fornyes sånn at den passer inn i den nye, globaliser­te økonomien. Flere mener en ny, norsk modell må vaere mer dynamisk og tillate at rammene for arbeidsliv­et er mer fleksible. Ekspertene har til nå vaert for vage på hva som bør endres og hvordan. En av årsakene til det kan vaere at modellen er saeregen for Norge, selv om det finnes ganske tilsvarend­e modeller i de andre nordiske landene, og at dens suksess er sterkt knyttet til at den er designet for norske og ikke globale forhold.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway