Aftenposten

Jente (16) risikerer streng straff i Irak

Den tyske 16-åringen rømte hjemmefra og sluttet seg til IS. Ett år senere angrer hun og vil hjem til familien.

- TORGEIR MORTENSEN

Tyske Linda Wenzel rømte hjemmefra og sluttet seg til IS. Ett år senere angrer hun.

Tyske medier har intervjuet tenåringen Linda Wenzel som rømte til IS for ett år siden.

– Jeg vil komme meg vekk fra krigen, fra alle våpnene og bråket, sier den tyske tenåringen nå til tyske medier.

16-åringen Linda Wenzel forsvant fra sitt hjem i Pulsnitz, naer Dresden i Øst-Tyskland, i fjor sommer. For drøyt en uke siden ble hun funnet i en kjeller i gamlebyen i Vest-Mosul sammen med 26 andre utlendinge­r. Det siste året skal hun ha vaert en del av Den islamske staten.

– Jeg vil bare dra hjem til familien min, sier hun.

To tyske TV-kanaler og avisen Süddeutsch­e Zeitung har intervjuet henne på sykestuen til en militaerba­se i Bagdad. Hun forteller at hun angrer på at hun dro til Syria og Irak, og at hun ønsker å bli overført til Tyskland hvor hun vil samarbeide med tyske myndighete­r.

Wenzel er i god form, men fikk et sår på venstre lår og høyre kne under et helikopter­angrep.

Løy til familien

Wenzel var en flink elev og blant de beste i sin klasse. Hun var saerlig dyktig i realfag som fysikk og matematikk. I det stille, uten at familien visste noe, ble hun radikalise­rt.

1. juli i fjor rømte hun hjemmefra. Hun løy til familien og sa at hun skulle overnatte hos en venn fra fredag til søndag. Den helgen fløy hun til Istanbul.

Da datteren ikke kom hjem da hun skulle, ringte familien politiet. På rommet hennes fant de et bønneteppe, og gjemt under madrassen fant politiet kvittering­er for flybillett­ene kjøpt med morens kredittkor­t.

Pulsnitz-ordfører Barbara Lueke forteller til nyhetsbyrå­et DPA at «det var veldig overrasken­de at jenta var blitt radikalise­rt på denne måten».

– Vil alltid vaere der for henne

Foreldrene visste at datteren var blitt interesser­t i islam, men ikke at hun hadde konvertert. Under ramadan fastet datteren, og forklarte dette med at hun slanket seg.

– Vi tenkte ikke mer over det, og kjøpte til og med en koran til henne, sier hennes mor.

Lindas far forteller til Bild at han fikk et sammenbrud­d på jobb da han fikk høre på radio at datteren hans er funnet.

– Jeg ønsker så sterkt at min Linda vil komme tilbake frisk. Jeg vil alltid vaere der for henne, sier han.

16-åringen er én av rundt tusen tyskere som de siste årene har forlatt landet for å tilslutte seg IS. De fleste er menn, men én av fem er jenter og unge kvinner, ifølge det tyske etterretni­ngsbyrået BfV.

Wenzel brukte en måned på å komme seg til Irak. Hun forteller at hun egentlig ikke ville til Mosul, men at hun ble sendt dit. Hun giftet seg med en arabisk IS-kriger som hun tidligere hadde møtt på nettet. Kort tid etter at hun ankom landet, døde han.

Det er usikkert hvilken rolle 16-åringen hadde i Irak, men kilder fra irakske myndighete­r sier til AP at Wenzel jobbet i politiet til IS.

Wenzel holdes foreløpig i Bagdad. Det er ennå uvisst om hun kommer til å bli utlevert til Tyskland, eller om hun blir tiltalt i Irak.

Til tross for at hun er mindreårig, kan hun teoretisk sett bli dømt til døden, melder AP og refererer til Iraks antiterror­lov.

 ??  ??
 ?? FOTO: THAILENDER­E AL-SUDANI, REUTERS/NTB SCANPIX OG TWITTER ?? Linda Wenzel ble funnet i en kjeller i Mosul for en drøy uke siden. Nå er hun på sykestuen på en militaerba­se i Bagdad.
FOTO: THAILENDER­E AL-SUDANI, REUTERS/NTB SCANPIX OG TWITTER Linda Wenzel ble funnet i en kjeller i Mosul for en drøy uke siden. Nå er hun på sykestuen på en militaerba­se i Bagdad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway